ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Νέες ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία – Παραιτήθηκε ο ΥΠΕΞ Κουλέμπα

Νέες ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία - Παραιτήθηκε ο ΥΠΕΞ Κουλέμπα
epa11570622 Ukrainian Foreign Minister Dmytro Kuleba speaks to the media ahead of an informal meeting of European Foreign Affairs Ministers in Brussels, Belgium, 29 August The informal council usually takes place in the country chairing the rotating presidency of the EU. But following tensions between Prime Minister of Hungary Viktor Orban and the EU, the EU's informal foreign and defense ministerial meetings on 29-30 August, respectively, will take place in Brussels instead of Budapest. EU Foreign Ministers will discuss Russia’s aggression against Ukraine and on global outreach, the state of play of EU-Turkey relations and regional and global issues of shared interest, and the situation in the Middle East on the background of the latest escalation of tensions in the region. EPA/OLIVIER HOSLET

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα υπέβαλε την παραίτησή του, δήλωσε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Ρουσλάν Στέφαντσουκ, στο πλαίσιο του μεγαλύτερου κυβερνητικού ανασχηματισμού που γίνεται στη χώρα τους τελευταίους 30 μήνες που μαίνεται ο πόλεμος με τη Ρωσία.

Ο Στέφαντσουκ ανήρτησε την επιστολή παραίτησης του Κουλέμπα στο Facebook. Χθες Τρίτη πέντε υπουργοί της κυβέρνησης της Ουκρανίας υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, ενώ αποπέμφθηκαν και άλλα κυβερνητικά στελέχη. Πλέον σχεδόν το ένα τρίτο των υπουργικών θώκων παραμένει κενό.

Ο Στεφαντσούκ επεσήμανε ότι το θέμα θα συζητηθεί αργότερα σήμερα στο κοινοβούλιο, το οποίο πρόκειται να επικυρώσει τις παραιτήσεις. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι αλλαγές αυτές έχουν στόχο την ενίσχυση της χώρας και την επίτευξη των αποτελεσμάτων που επιδιώκει. «Το φθινόπωρο θα είναι πολύ σημαντικό. Οι κρατικοί θεσμοί πρέπει να δομηθούν κατά τέτοιο τρόπο ώστε η Ουκρανία να επιτύχει όλα τα αποτελέσματα που θέλει», εξήγησε χθες, Τρίτη.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ εκτίμησε ότι ο ανασχηματισμός της ουκρανικής κυβέρνησης δεν θα επηρεάσει το ενδεχόμενο διεξαγωγής ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο TASS. «Όχι, αυτό δεν θα επηρεάσει με κανένα τρόπο» το ενδεχόμενο διεξαγωγής ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, τόνισε ο Πεσκόφ.

Απογειώθηκαν πολωνικά και συμμαχικά αεροσκάφη

Εντωμεταξύ πολωνικά και συμμαχικά στρατιωτικά αεροσκάφη απογειώθηκαν εσπευσμένα τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, για τρίτη φορά σε οκτώ ημέρες, για να εγγυηθούν την ασφάλεια του εναέριου χώρου της χώρας της κεντρικής Ευρώπης, εν μέσω των νέων επιδρομών των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων σε τομείς της Ουκρανίας, ανακοίνωσε η διοίκηση επιχειρήσεων των πολωνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Εκτυλίχθηκε «άλλη μια πολυάσχολη νύχτα για όλο το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας στην Πολωνία», εξαιτίας της «παρατηρηθείσας δραστηριότητας της αεροπορίας μακρού βεληνεκούς της Ρωσικής Ομοσπονδίας», η οποία εξαπολύει πλήγματα εναντίον στόχων στην Ουκρανία, εξήγησε η πηγή αυτή μέσω X.

Αιματοχυσία στην Ουκρανία

Εντωμεταξύ οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν νέες αεροπορικές επιδρομές εναντίον της ουκρανικής πρωτεύουσας με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα εφόρμησης, ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, που έκαναν λόγο μέσω Telegram για δυο κύματα drones μέχρι στιγμής κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τρίτης προς Τετάρτη.

Συστήματα της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας ενεργοποιήθηκαν για να αποκρούσουν τις επιδρομές, σύμφωνα με την ίδια πηγή. O αριθμός των νεκρών από τη ρωσική πυραυλική επίθεση της Τρίτης στην πόλη Πολτάβα της Ουκρανίας, η οποία κατέστρεψε εν μέρει ένα στρατιωτικό ινστιτούτο αυξήθηκε σύμφωνα με νεότερο απολογισμό από τις αρχές τις χώρας, καθώς σκοτώθηκαν τουλάχιστον 51 άνθρωποι ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 235.

Φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν αρκετές σορούς νεαρών ανδρών στο έδαφος καλυμμένες με σκόνη και συντρίμμια, με την πολύ κατεστραμμένη πλευρά ενός μεγάλου κτιρίου πίσω τους.

Οι αξιωματούχοι δεν αποκάλυψαν αμέσως την ταυτότητα των θυμάτων, αλλά Ουκρανοί στρατιωτικοί σε ιστολόγια ανέφεραν ότι κάποιοι μπορεί να είναι δόκιμοι ή επιστρατευμένοι άνδρες που υποβάλλονταν σε εκπαίδευση. Ο Σέρχιι Μπεσκρέστνοφ, ένας blogger που ειδικεύεται στις επικοινωνίες και τον ηλεκτρονικό πόλεμο, δημοσίευσε ένα αφιέρωμα με τίτλο στους «συντρόφους μου χειριστές σημάτων».

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακοίνωσε ότι η πόλη δέχτηκε επίθεση. Πρόκειται για μία από τις πιο πολύνεκρες επιθέσεις που πραγματοποιεί η Ρωσία από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία.

Επτά νεκροί στη Λβιβ

Η ρωσική επίθεση, που πραγματοποιήθηκε νωρίς σήμερα το πρωί στην πόλη Λβιβ στη δυτική Ουκρανία, στοίχισε τη ζωή σε επτά ανθρώπους, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά, ανέφερε μέσω του Telegram ο δήμαρχος Αντρίι Σαντόβι.

Μετά τη φονική αυτή επίθεση, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τους συμμάχους του να βοηθήσουν στην αντιαεροπορική άμυνα και ζήτησε να επιτραπούν μεγάλου βεληνεκούς πλήγματα στο εσωτερικό της Ρωσίας.

«Όποιος πείθει τους εταίρους να δώσουν στην Ουκρανία περισσότερες δυνατότητες μεγάλου βεληνεκούς για να απαντήσει όπως πρέπει στον τρόμο, εργάζεται για να εμποδίσει ακριβώς αυτού του είδους τα ρωσικά τρομοκρατικά πλήγματα σε ουκρανικές πόλεις», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Η Λβιβ, η οποία βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη των 1.000 χιλιομέτρων από το μέτωπο, δεν είχε μέχρι στιγμής υποστεί πολλά πλήγματα. Οι ενεργειακές υποδομές της περιφέρειας είχαν πάντως υποστεί επανειλημμένα ζημιές και η πόλη είχε γίνει στόχος φονικών πληγμάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων.

Εξάλλου ρωσικές επιθέσεις προκάλεσαν τον τραυματισμό τουλάχιστον πέντε ανθρώπων στη διάρκεια της νύκτας στο Κριβί Ριχ, στο κέντρο της Ουκρανίας, ανέφερε μέσω του Telegram ο περιφερειακός κυβερνήτης Σεργκίι Λισάκ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx