ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ–Αντιπαράθεση στην Επιτροπή Καταστατικού

Κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ–Αντιπαράθεση στην Επιτροπή Καταστατικού

Σοβαρές διαφωνίες καταγράφηκαν στην χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέχεια του αιφνιδιασμού από τον πρόεδρο του κόμματος Στέφανο Κασσελάκη που πρότεινε αλλαγή του ονόματος και της οργανωτικής δομής.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Φώτης Κουβέλης απουσίαζε λόγω ασθένειας –διπλωματικής σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες– όπως και η Μαρία Κουβέλη. Η αντιπαράθεση προέκυψε με τις αλλαγές στο καταστατικό που εισηγήθηκε ο αναπληρών Πάνος Ρήγας, σε συνεργασία, σύμφωνα με πληροφορίες με την γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, τον αναπληρωτή Γιάννη Βουλγαράκη και το μέλος της Επιτροπής Γιάννη Μπουρνού.

Στο κείμενο που εισηγήθηκαν και το οποίο δεν έδωσαν συνολικά στα υπόλοιπα μέλη του οργάνου -επικαλούμενοι τον φόβο των διαρροών-, είχαν ενσωματώσει τις προτάσεις του Στέφανου Κασσελάκη.

Συνολικά, αλλάζει η σύνθεση και η λειτουργία της Κεντρικής Επιτροπής, καταργείται η Πολιτική Γραμματεία και αντικαθίσταται από ένα ολιγομελές όργανο διοικητών τομέων και αλλάζει η σύνθεση της Επιτροπής Δεοντολογίας ώστε να είναι ένα όργανο απολύτως ελεγχόμενο από τον πρόεδρο. Υπάρχει πάντα η πρόταση το ένα τρίτο των υποψηφίων βουλευτών να το αποφασίζει ο πρόεδρος του κόμματος, που επίσης αποτελεί σημείο τριβής.

Γενικότερα εκτιμάται ότι ο Στέφανος Κασσελάκης επιχειρεί να διαμορφώσει ένα νέο απόλυτα ελεγχόμενο κόμμα, ώστε να αποφύγει τις μελλοντικές διαφωνίες. 

Διαφωνίες και υπογραφές

Αρκετά μέλη μεταξύ των οποίων η Θεοδώρα Τζάκρη ο Παναγιώτης Παναγιώτου, ο Γιάννης Ματζουράκης, ο Κώστας Ζαχαριάδης, Παναγιώτης Κορμάς εξέφρασαν τις διαφωνίες τους. 

Η κατάρτιση της πρότασης συνεχίζεται και εφόσον δεν υπάρξουν τροποποιήσεις εκτιμάται ότι θα κατατεθεί στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σάββατο ως κείμενο της πλειοψηφίας και όχι με ομοφωνία. 

Παράλληλα συνεχίζονται οι παρασκηνιακές διεργασίες γύρω από την πρόταση μομφής κατά του προέδρου του κόμματος. Σύμφωνα με κάποιες ανεπιβεβαίωτες και πάντως επισφαλής πληροφορίες που διαρρέουν από στελέχη που ανήκουν στη ομάδα των “87” θα υπάρξει κείμενο που προς το παρόν έχουν δηλώσει ότι θα το υπογράψουν 129 στελέχη. 

Υπογραφές για την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

Σημειώνεται ότι για να εγκριθεί πρόταση μομφής θα πρέπει να συγκεντρώσει το 50+1 του συνόλου των μελών της Κεντρικής Επιτροπής που είναι 295 γιατί πέντε μέλη που έχουν αποχωρήσει δεν έχουν αντικατασταθεί. 

Ερωτηματικό παραμένει πάντα η στάση του Παύλου Πολάκη, εάν θα καταθέσει πρόταση μομφής ή συνοδεύσει την πολιτική του ομιλία μόνο με πρόταση αλλαγών και θέσπιση αντιπροέδρων του κόμματος. Κυκλοφορεί πάντως ότι ο κ. Πολάκης θα θέσει σε κάθε περίπτωση θέμα για την γραμματέα του κόμματος Ράνια Σβίγκου. 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx