Παλιό στέλεχος των “Ρεπουμπλικανών” εξετάζει ως υποψήφιο ο Μακρόν για την πρωθυπουργία

Παραίτηση Ατάλ από την πρωθυπουργία - Κλειστά κρατάει τα χαρτιά του ο Μακρόν,

Πληροφορίες γαλλικών και αμερικανικών μέσων ενημέρωσης φέρουν τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δεν έχει ακόμη διορίσει πρωθυπουργό δύο μήνες μετά τις πρόωρες εκλογές, να εξετάζει ως πιθανό υποψήφιο τον πρώην υπουργό και επικεφαλής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ. Ο 73χρονος Μπαρνιέ είναι δεξιός και προέρχεται από το κόμμα των Ρεπουμπλικανών.

Πηγή που πρόσκειται στον Μπαρνιέ ανέφερε στο Reuters ότι υπήρξαν επαφές με το προεδρικό επιτελείο χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε λεπτομέρειες. Ο Μακρόν έχει εξετάσει μια σειρά από πιθανούς υποψήφιους για την πρωθυπουργία τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά κανένας τους δεν συγκέντρωσε αρκετή υποστήριξη «που να εγγυάται μια σταθερή κυβέρνηση» σύμφωνα με την προεδρία.  Επίσης εξετάζεται ως υποψήφιος ο σύμμαχος του Μακρόν, Φρανσουά Μπαϊρού, τον οποίο τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν επίσης ως πιθανό υποψήφιο.

Ο Εθνικός Συναγερμός, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα κόμματα στη βουλή μετά τις εκλογές στις αρχές Ιουλίου, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα μπλοκάρει άμεσα την υποψηφιότητα του Μπαρνιέ ή του Μπαϊρού, αν πληρούν συγκεκριμένες υποθέσεις. Ο Μπαρνιέ είναι ένθερμος ευρωπαϊστής και συντηρητικός πολιτικός καριέρας, αλλά σκλήρυνε σημαντικά τον λόγο του το 2021 λέγοντας ότι η μετανάστευση είναι ανεξέλεγκτη, κάτι με το οποίο συμφωνεί ο Εθνικός Συναγερμός.

Όπως δήλωσε ο βουλευτής του Συναγερμού Σεμπαστιάν Σενού, το κόμμα του θα περιμένει να δει τι έχει να πει ο Μπαρνιέ για τη μετανάστευση και για την αλλαγή του γαλλικού εκλογικού συστήματος. Ο Εθνικός Συναγερμός θέλει να ισχύσει πλέον η απλή αναλογική. Ο Λοράν Ζακομπελί, επίσης βουλευτής του Συναγερμού, είπε ότι μια προϋπόθεση είναι η συντομότερη δυνατόν διάλυση της βουλής, η οποία  τοποθετείται χρονικά στις αρχές Ιουλίου του 2025.

“Ο Εθνικός Συναγερμός θέλει έναν πρωθυπουργό που να δεσμεύεται στη διάλυση, το συντομότερο δυνατό, της Βουλής και στην καθιέρωση της απλής αναλογικής για τις βουλευτικές εκλογές”, δήλωσε ο Ζακομπελί. Μολαταύτα, ο Εθνικός Συναγερμός δεν είναι ιδιαίτερα ένθερμος υποστηρικτής του Μπαρνιέ. “Βγάζουν από τη ναφθαλίνη αυτούς που κυβέρνησαν τη Γαλλία για 40 χρόνια”, σχολίασε ο Ζακομπελί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx