ΓΝΩΜΗ

Η πολιτική λιτότητας του Μπαρνιέ και το τελευταίο χαρτί του Μακρόν

Η πολιτική λιτότητας του Μπαρνιέ και το τελευταίο χαρτί του Μακρόν
epa10620372 Former Brexit negotiator Michel Barnier speaks during an interview with EFE news agency in Madrid, Spain, 11 May 2023. EPA/Sergio Perez

Ο Μισέλ Μπαρνιέ διορίσθηκε πρωθυπουργός της Γαλλίας από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, με βασικό σκοπό να καταρτίσει τον κρατικό προϋπολογισμό του επομένου έτους και να καθησυχάσει τις αγορές ομολόγων από το υψηλό δημόσιο έλλειμμα και χρέος της χώρας.

Μετά από δύο μηνών δισταγμών, ο Μακρόν επέλεξε ως πρωθυπουργό ένα διπλωμάτη, για να μπορέσει να εξασφαλίσει τη συγκατάθεση της κατακερματισμένης γαλλικής εθνοσυνέλευσης, αλλά η έγκριση του εξαρτάται από τη συγκατάθεση της Μαρίν Λεπέν, αρχηγού του “Εθνικού Συναγερμού” που είναι το μεγαλύτερο κόμμα στη γαλλική Βουλή. Ο Μπαρνιέ θα εφαρμόσει πολιτική λιτότητας, εσωτερικής ασφαλείας και δίωξης της λαθρομετανάστευσης, παρακολουθούμενος στενά, εν τούτοις από τη μαντάμ Λεπέν.

Μπαρνιέ και Μακρόν

Στην πραγματικότητα, η Γαλλία απέκτησε μία “Δεξιά” κυβέρνηση παρά τα φληναφήματα του Μακρόν περί κεντροδεξιάς και «προεδρίας όλων των Γάλλων». Δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται μία κυβίστηση στην Ευρώπη. Ο κεντρώος Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι προσέλαβε ως πρωθυπουργό τον “σούπερ”, Μάριο Μόντι, πρώην διοικητή τη συντηρητικής Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το 2011 και ο δικός μας Αλέξης Τσίπρας το 2015 ανέτρεψε το δημοψήφισμα εναντίον των μνημονίων του ευρώ. Ανάγκα και οι θεοί πείθονται – πόσο μάλλον οι Πρόεδροι Δημοκρατίας.

Μάλιστα ο Μπαρνιέ υπήρξε αντίπαλος του Μακρόν σε προηγούμενες εκλογές και είναι 73 ετών, αλλά οι διπλωματικές του ικανότητες ήταν εκείνες που καθόρισαν την επιλογή του από τον πρόεδρο Μακρόν (διαπραγματεύθηκε με τον Βρετανό βουλευτή του Μπόρις Τζόνσον, Ντέίβιντ Ντέιβις, την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2016 -που δε θεωρείται δα και “επιτυχία”). Σήμερα, τα οικονομικά προβλήματα της Γαλλίας (πληθωρισμός, στασιμότητα ανάπτυξης, μεταναστευτικό, δημόσιο χρέος κι έλλειμμα) έχουν επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης – όχι με διπλωματικό τρόπο αλλά με σθένος και επάρκεια.

Για την χώρα μας, ο μεσιέ Μπαρνιέ μένει μάλλον αδιάφορος. Εν τούτοις υπάρχει ένα ζήτημα στο οποίον θα μπορούσε να βοηθήσει: Την ανάσχεση του νέου κύματος λαθρομετανάστευσης που τροφοδοτεί ο χαλίφης της Αγκύρας εκμεταλλευόμενος την “ηρεμία” στο Αιγαίο. Τα μέτρα που θα πάρει ο Γάλλος πρωθυπουργός για να σταματήσει την λαθραία διακίνηση οικονομικών μεταναστών, θα τύχουν της έγκρισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συνεπώς θα είναι εφαρμόσιμα και στα Ελληνικά νησιά που έχουν κατακλυσθεί από λαθρομετανάστες, γεγονός που αποκρύπτει αιδωσίμως η ελληνική κυβέρνηση. Τέλος πάντων, ας ευχηθούμε “καλή επιτυχία” στην επιλογή του Μακρόν που «παίζει το τελευταίο χαρτί του» πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2027.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

1 ΣΧΟΛΙΟ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια

Για να καταλάβουμε εμας το πρόβλημα μας είναι το μεταναστευτικό όχι ότι η κυβέρνηση έκανε το λάθος να στηρίξει τις μεγάλες επιχειρήσεις μπας και αυτές κυκλοφορήσουν το χρημα και όλα τα άλλα τα έβαλε σε δεύτερη μοίρα με αποτέλεσμα τώρα να κινδυνεύει να πέσει λόγω το ότι οι Έλληνες επιχειρηματιες… Διαβάστε περισσότερα »

1
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx