Αρχίζει εν μέσω διαδηλώσεων η ομιλία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ

Αρχίζει εν μέσω διαδηλώσεων η ομιλία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ

Ενώ ξεκινάει η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, σε εξέλιξη βρίσκονται οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας συνδικάτων και πολιτικών οργανώσεων για τις κυβερνητικές πολιτικές. Η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης πραγματοποιούν συλλαλητήριο στο Άγαλμα Βενιζέλου, ενώ νωρίτερα  ξεκίνησε η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.

Λόγω της κινητοποίησης, έκλεισε η Εγνατία οδός, και άλλες κεντρικές αρτηρίες. Τα πανό των διαδηλωτών ζητούν «Αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις» και «Συλλογικές συμβάσεις εργασίας παντού». Έντονη ήταν η παρουσία αλληλέγγυων στην Παλαιστίνη, που διαδήλωσαν με παλαιστινιακές σημαίες. Με συνθήματα κατά της κυβέρνησης κατέβηκαν στο δρόμο και οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, διεκδικώντας την επαναλειτουργία του εργοστασίου.

«Δεν συμβιβαζόμαστε με τα ψίχουλα», ήταν το μήνυμα των συνταξιούχων που έδωσαν ηχηρό «παρών». Με κεντρικό αίτημα «να δοθούν λύσεις από την κυβέρνηση στα προβλήματα του συνταξιουχικού κόσμου», συνταξιούχοι από διάφορες περιοχές της Ελλάδας πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Λευκού Πύργου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Μεταξύ των αιτημάτων των συνταξιούχων είναι οι αυξήσεις στις συντάξεις, επαναφορά 13ης και 14ης σύνταξης, άμεση καταβολή αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους αλλά και άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και με εξοπλισμό.

Παρών στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων:  «Παλεύουμε, δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για να αποκτήσουν οι αγώνες μεγαλύτερο δυναμισμό, πραγματικά αντικαπιταλιστικό προσανατολισμό, για τη νέα κοινωνία που έχει ανάγκη ο λαός και ο τόπος, για τη νέα εξουσία, την εργατική».  Επιφύλαξε διμέτωπη επίθεση στη ΝΔ και στα λεγόμενα «κόμματα του συστήματος, που λένε παχιά και μεγάλα λόγια, την ώρα που έχουν ίδια στρατηγική γραμμή με τη ΝΔ». Η γραμματέας της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου διαδήλωσε πίσω από το πανό του Εργατικού Κέντρου Σερρών, όπου έγραφε «Ο μισθός δεν φτάνει – Ο λογαριασμός δεν βγαίνει».

Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας στη Θεσσαλονίκη, με 3.000 αστυνομικούς με κάμερες στις στολές τους να βρίσκονται επί ποδός.  Η ΔΕΘ είναι «οχυρωμένη» με κιγκλιδώματα και αστυνομικές κλούβες, προκειμένου να αποτραπεί τυχόν πορεία των διαδηλωτών προς το Βελλίδειο. Επίσης έχουν επιστρατευθεί drones και ελικόπτερο της ΕΛΑΣ, καθώς και η υδροφόρα Αίαντας.

Μαζική ήταν η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις του Σαββάτου από συνδικάτα, συλλογικότητες, οργανώσεις και πολιτικές κινήσεις, παρότι τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας δεν αφήνουν τους διαδηλωτές να προσεγγίσουν τα επίμαχα σημεία. Συγκεντρώσεις πραγματοποιούν η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, το ΠΑΜΕ, η Νέα Αριστερά, οι συνταξιούχοι και άλλοι φορείς, ενώ χθες διαδήλωσαν ένστολοι (λιμενικό, πυροσβέστες, ένοπλες δυνάμεις, αστυνομικοί) και νοσοκομειακοί. Μάλιστα ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ δέχθηκε επίθεση έξω από την ΔΕΘ από πολίτη που τον έβριζε και χειροδικούσε επειδή “συκοφαντεί το Μητσοτάκη που έφτιαξε το ΕΣΥ”. Ο κ. Γιαννάκος κατήγγειλε ότι δεν εμφανίστηκε ότι ένας αστυνομικός να τον προστατεύσει, ενώ λίγα μέτρα πιο κάτω, όταν μπήκε πλέον στην ΔΕΘ, πάνω από δέκα αστυνομικοί παρουσιάστηκαν δίπλα του και τον συνόδευαν σε κάθε βήμα «για άγνωστο λόγο», όπως είπε ο ίδιος, μεμφόμενος ότι τον αντιμετώπισαν ως επικίνδυνο ενώ όταν τους χρειαζόταν, ουδείς εμφανίσθηκε.

 

 

 

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx