Βενεζουέλα: Άσυλο προσφέρει η Ισπανία στον υποψήφιο της αντιπολίτευσης

Βενεζουέλα: Άσυλο προσφέρει η Ισπανία στον υποψήφιο της αντιπολίτευσης
epaselect epa11507675 Members of the Bolivarian National Police (PNB) and the Bolivarian National Guard (GNB) clash with opposition demonstrators during protests over the results of the presidential elections in Caracas, Venezuela, 29 July 2024. Protests are taking place in Caracas after the National Electoral Council (CNE) proclaimed that Nicolas Maduro was re-elected president of Venezuela, following elections held on 28 July. Thousands of citizens have come out to protest against the results announced by the National Electoral Council (CNE), which gave President Maduro 51.2% of the votes, a figure questioned by the opposition and by a good part of the international community. Opposition leader Maria Corina Machado claims they have obtained enough of the vote tallies to prove they won the presidential elections that took place on 28 July. EPA/Henry Chirinos

Οι εξελίξεις στην λατινοαμερικανική χώρα.

Στην Ισπανία προσγειώθηκε το αεροσκάφος που μετέφερε τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, δήλωσε ισπανική κυβερνητική πηγή, και η ισπανική κυβέρνηση έχει δεχθεί να του προσφέρει πολιτικό άσυλο.

Ο Εντμούντο Γκονσάλες Ουρούτια, ο οποίος διεκδικούσε την προεδρία της Βενεζουέλας στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις 28 Ιουλίου με νικητή τον Σοσιαλιστή πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, έφυγε από τη χώρα αφού αγνόησε τρεις διαδοχικές κλήσεις να εμφανιστεί ενώπιον εισαγγελέα, καθώς πίστευε ότι κινδύνευε να συλληφθεί.

Ο Γκονσάλες Ουρούτια ζήτησε να λάβει άσυλο στην Ισπανία, επεσήμανε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανούελ Αλμπάρες, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση φυσικά (…) θα του δώσει».

Από την πλευρά του ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ είχε διαβεβαιώσει χθες Σάββατο ότι η Ισπανία «δεν θα εγκαταλείψει» τον Γκονσάλες Ουρουτία, τον οποίο χαρακτήρισε «ήρωα».

Ο Βενεζουελάνος αντιφρονών, κρυβόταν εδώ και περισσότερο από έναν μήνα. Εις βάρος του εκδόθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου ένταλμα σύλληψης επειδή δεν παρουσιάστηκε στην εισαγγελία, έπειτα από τρεις κλήσεις. Οι αρχές της Βενεζουέλας τον κατηγορούσαν «για απείθεια στους νόμους», «συνωμοσία», «σφετερισμό αξιωμάτων» και «δολιοφθορά».

Η χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει βυθιστεί σε πολιτική κρίση μετά τις εκλογές στα τέλη Ιουλίου, στις οποίες αναδείχθηκε εκ νέου νικητής ο Μαδούρο, με 52% των ψήφων, μια νίκη την οποία αμφισβητεί η αντιπολίτευση.

Ο 75χρονος Γκονσάλες Ουρουτία, πρώην πρεσβευτής, δέχθηκε να αντικαταστήσει ως υποψήφιος της αντιπολίτευσης τη Μαρία Κορίνα Ματσάδο, αφού της απαγορεύτηκε να θέσει υποψηφιότητα.

Σύμφωνα με πηγή που πρόσκειται στην αντιπολίτευση, ο Γκονσάλες Ουρουτία έφυγε από τη Βενεζουέλα μαζί με τη σύζυγό του Μερσέντες.

Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και άλλες χώρες δεν αναγνωρίζουν τη νίκη του Μαδούρο. Μέρος της διεθνούς κοινότητας δεν είχε αναγνωρίσει την επανεκλογή του ούτε το 2018, έπειτα από μια εκλογική αναμέτρηση την οποία είχε μποϊκοτάρει η αντιπολίτευση.

Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος των εκλογών ξέσπασαν στη Βενεζουέλα διαδηλώσεις. Στη διάρκειά τους σκοτώθηκαν 27 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 192, ενώ περίπου 2.400 άλλοι συνελήφθησαν, σύμφωνα με επίσημη πηγή.

Σήμερα η ΕΕ ζήτησε από τη Βενεζουέλα να απελευθερώσει όλους τους πολίτικούς κρατούμενους και να πάψει να καταστέλλει την αντιπολίτευση.

«Η ΕΕ επιμένει οι αρχές της Βενεζουέλας να τερματίσουν την καταστολή, τις αυθαίρετες συλλήψεις και την παρενόχληση μελών της αντιπολίτευσης και της κοινωνίας των πολιτών και να απελευθερώσουν όλους τους πολίτικούς κρατούμενους», δήλωσε επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

«Σήμερα είναι μια θλιβερή ημέρα για τη δημοκρατία στη Βενεζουέλα», πρόσθεσε ο ίδιος. «Σε μια δημοκρατία κανένας πολιτικός ηγέτης δεν θα πρέπει να είναι αναγκασμένος να ζητήσει άσυλο σε άλλη χώρα», τόνισε ο Μπορέλ.

Πηγή: ΑΠΕ:ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx