Βουλευτικές εκλογές στην Ιορδανία με το βλέμμα στη Γάζα και την ανεργία

Βουλευτικές εκλογές στην Ιορδανία με το βλέμμα στη Γάζα και την ανεργία

Οι Ιορδανοί καλούνται αύριο Τρίτη στις κάλπες για να αναδείξουν νέο κοινοβούλιο, σε ατμόσφαιρα δυσαρέσκειας για την οικονομική δυσπραγία και τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, που έχει πλέον εισέλθει στον δωδέκατο μήνα του.

Αν χρειαζόταν κάποια ένδειξη για τα συναισθήματα των Ιορδανών, αρκεί να υπενθυμιστεί η επίθεση Ιορδανού επαγγελματία οδηγού ο οποίος σκότωσε τρεις ισραηλινούς συνοριοφύλακες στα σύνορα της χώρας με την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, προτού πέσει κι ο ίδιος νεκρός από πυρά συναδέλφων τους.

Οι εκλογές, που διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια, είναι οι πρώτες μετά την υιοθέτηση νέου νόμου τον Ιανουάριο του 2022, που αύξησε τις έδρες του σώματος και την ποσόστωση των εδρών που καταλαμβάνουν γυναίκες, ενώ μείωσε το ελάχιστο όριο ηλικίας των υποψηφίων.

Στα υποψήφια κόμματα πρώτη δύναμη είναι το Μέτωπο Ισλαμικής Δράσης (ΜΙΔ), πολιτικός βραχίονας των Αδελφών Μουσουλμάνων (που είναι εκτός νόμου στην Αίγυπτο) και μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στην Ιορδανία. Επίσης υποψήφιοι είναι αντιπρόσωποι των μεγαλύτερων ιορδανικών φυλών, κεντρώοι, υποστηρικτές της κυβέρνησης, ανεξάρτητοι και μέλη παρατάξεων της αριστεράς.

Σύμφωνα με το AFP στη γεμάτη κόσμο αγορά στο κέντρο του Αμάν, όπου είναι ορατές πολλές προεκλογικές αφίσες, οι απόψεις μοιράζονται. «Οι εκλογές είναι η ευκαιρία μας να ακουστούμε και να επιλέξουμε τους αντιπροσώπους μας στο κοινοβούλιο, έστω κι αν διατηρούμε τις αμφιβολίες μας πως θα υπάρξει κάποια σημαντική αλλαγή. Δυστυχώς, η χώρα μας είναι περικυκλωμένη από κρίσεις και πολέμους χωρίς τέλος», συνοψίζει ο Ίσα Άχμεντ, εξηνταπεντάχρονος συνταξιούχος. Είναι ανάμεσα στους 5,1 εκατομμύρια ψηφοφόρους που είναι εγγεγραμμένοι -αριθμός μάλλον μικρός, αν κανείς λάβει υπόψη πως το χασεμιτικό βασίλειο έχει 11,5 εκατομμύρια κατοίκους σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή.

Οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας στη Λωρίδα της Γάζας έχει προκαλέσει οργή σε πολλούς Ιορδανούς — άλλωστε, σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Ιορδανίας έχει παλαιστινιακή καταγωγή. «Όπου κι αν κοιτάξεις στη Γάζα, γίνονται καθημερινά σκοτωμοί, καταστροφές, τραγωδίες. Αυτό μας προκαλεί οδύνη και την αίσθηση πως είμαστε αδύναμοι, πράγμα που μειώνει το ενδιαφέρον για τις εκλογές και μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη αποχή. Αισθάνομαι πικρία. Δεν είμαι σίγουρος ακόμα ότι θα ψηφίσω», είπε ο Ομάρ Μοχάμεντ, 43χρονος δημόσιο υπάλληλός.

Τα περισσότερα προεκλογικά σλόγκαν και οι περισσότερες υποσχέσεις αφορούν τις προκλήσεις της καθημερινότητας των Ιορδανών, όμως ο πόλεμος στη Γάζα παραμένει στο μυαλό πολλών, ειδικά των υποψήφιων του ΜΙΔ. Υπενθυμίζεται ότι το βασίλειο της Ιορδανίας υπέγραψε συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ το 1994. «Ο πόλεμος στη Γάζα και η παλαιστινιακή υπόθεση έχουν κεντρική θέση στις ιορδανικές εκλογές. Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Γάζα και στην Παλαιστίνη και στις σφαγές που διαπράττονται. Οι εκλογές δεν πρέπει να καθυστερήσουν και ωφελούν την παλαιστινιακή υπόθεση και την περιοχή, αλλά φοβάμαι πως θα έχουμε αποχή εξαιτίας των εξελίξεων», τονίζει ο Σάλεχ αλ Αρμούτι, πρώην βουλευτής και υποψήφιος του ισλαμιστικού κόμματος.

Ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας επέφερε σκληρό πλήγμα στον τομέα του τουρισμού στην Ιορδανία, κάτι σημαντικό, γιατί αυτός εισφέρει περί το 14% του ΑΕΠ. Η κατάσταση οδήγησε σε πτώση των εισοδημάτων στη χώρα, η οποία εν γένει εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διεθνή οικονομική στήριξη, ειδικά των ΗΠΑ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η ανεργία στην Ιορδανία έφθασε το 21% το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Για τον αναλυτή Ουράιμπ Ραντάουι, διευθυντή του Κέντρου Πολιτικών Μελετών Αλ Κουντς (Ιερουσαλήμ) στο Αμάν, μεγάλη μερίδα της ιορδανικής κοινωνίας «θεωρεί την κατάσταση στη Γάζα πιο σημαντική και δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία στις εκλογές, κατά συνέπεια δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να προτιμήσει την αποχή». Σύμφωνα με τον ίδιο, τα πολιτικά κόμματα που έχουν πάρει καθαρή θέση για τη Λωρίδα της Γάζας, ιδίως τα ισλαμιστικά, ενδέχεται να καταγράψουν άνοδο, χωρίς πάντως να προβλέπεται ανατροπή της ισορροπίας δυνάμεων στο πολιτικό σκηνικό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx