ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποια διατροφή ταιριάζει όταν ασκούμαστε σε “ιδιαίτερες” συνθήκες

Ποια διατροφή ταιριάζει όταν ασκούμαστε σε "ιδιαίτερες" συνθήκες, Κατερίνα Κουντούρη

Ενώ υπάρχει μια σειρά παραγόντων που συμβάλλουν στη συνολική απόδοση ενός αθλητή, η διατροφή αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους, αφού παρέχει την απαιτούμενη ενέργεια αλλά και τα θρεπτικά συστατικά στους αθλητές για την μεγιστοποίηση της απόδοσης τους.

Η προσέγγιση της διατροφής στον αθλητισμό είναι διαφορετική από αυτήν της διατροφής μόνο για την προαγωγή της συνολικής υγείας. Ένας αθλητής “καταπονεί” το σώμα του καθημερινά μέσω της εντατικής προπόνησης και των αγώνων. Επομένως, η διατροφή δεν στοχεύει μόνο σε μια καλή σύσταση σώματος και ένα υγιές σωματικό βάρος. Βασικός στόχος είναι να συμβαδίσει με τις απαιτήσεις τόσο πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά όσο και μετά την δραστηριότητα του κάθε αθλητή.

Συγκεκριμένα, η διατροφή σε αθλούμενους έχει τα εξής οφέλη:

  • Παροχή περισσότερης ενέργεια για την πραγματοποίηση των προπονήσεων.
  • Καθυστέρηση την εμφάνισης αδυναμίας και κόπωσης.
  • Διατήρηση υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος.
  • Ενίσχυση επίδοσης, απόδοσης, δύναμης και ταχύτητας.
  • Ταχύτερη και καλύτερη αποκατάσταση μετά από απαιτητική προπόνηση ή αγώνα.
  • Βελτίωση σύστασης σώματος. Μείωση πιθανότητας τραυματισμού κατά την άσκηση.
  • Εστίαση και συγκέντρωση κατά την άσκηση.
  • Βελτίωση αυτοπεποίθησης αθλούμενων.

Ποια είναι τα βασικά θρεπτικά συστατικά;

Τα τρόφιμα και τα ποτά αποτελούνται από μακρο και μικρο-θρεπτικά συστατικά που είναι ζωτικής σημασίας για το ανθρώπινο σώμα, για την παραγωγή ενέργειας, τη συμβολή στην ανάπτυξη ιστών, τη ρύθμιση των διαδικασιών του σώματος, την πρόληψη διατροφικών ανεπαρκειών αλλά και την πρόληψη των εκφυλιστικών νόσων. Στα μακρο και μικρο-θρεπρικά συστατικά ανήκουν οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες, τα λίπη, οι βιταμίνες, τα μέταλλα και το νερό.

Τα παραπάνω συστατικά προέρχονται από τη διατροφή, μιας και ο οργανισμός δεν μπορεί να τα παράγει ενδογενώς, και είναι απαραίτητα για τη σωστή και ισορροπημένη λειτουργία του. Οι διατροφικές ανάγκες για κορυφαία αθλητική απόδοση περιλαμβάνουν επαρκή πρόσληψη θερμίδων, επαρκή ενυδάτωση και προσοχή στο χρονοδιάγραμμα του γεύματος. Ο κύριος ρόλος της αθλητικής διατροφής είναι η υποστήριξη του προπονητικού προγράμματος. Η διατροφική πρόσληψη για απόδοση θα αλλάξει καθώς αλλάζει το πρόγραμμα προπόνησης. Η κακή διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό, κόπωση και κακή ανάκαμψη, τα οποία μπορούν να εμποδίσουν το πόσο αποτελεσματικά αποδίδει ένας αθλητής.

Υδατάνθρακες. Οι υδατάνθρακες αποθηκεύονται στο σώμα με τη μορφή γλυκογόνου, και χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της φυσικής δραστηριότητας για την παροχή ενέργειας. Είναι απαραίτητοι για την κάλυψη των ενεργειακών απαιτήσεων που κατά τη διάρκεια της άσκησης, για τη διατήρηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα αλλά και για την αναπλήρωση του αποθέματος μυϊκού και ηπατικού γλυκογόνου μετά το τέλος της άσκησης.

Πρωτεΐνες. Η πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για τη μεταφορά θρεπτικών συστατικών στο αίμα, την υποστήριξη του συνδετικού ιστού και την αποκατάσταση του μυϊκού ιστού μετά από έντονη σωματική δραστηριότητα.

Λίπη. Το λίπος χρησιμοποιείται κυρίως ως καύσιμο κατά τη διάρκεια άσκησης χαμηλής έως μέτριας έντασης. Συμμετέχει επίσης στην δομή των κυτταρικών μεμβρανών βοηθώντας στην παραγωγή ορμονών, στην απόκριση των νεύρων και διευκολύνει την απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών.

Βιταμίνες και μέταλλα. Οι βιταμίνες είναι απαραίτητο συστατικό για διάφορες λειτουργίες του οργανισμού και διασφαλίζουν ένα ανθεκτικό ανοσοποιητικό σύστημα και την καλή υγεία γενικότερα. Τα μέταλλα συμβάλουν στη δομική ανάπτυξη των ιστών καθώς και στη ρύθμιση των διάφορων λειτουργειών του σώματος.

Νερό. Το ανθρώπινο σώμα μπορεί να επιβιώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς κανένα από τα μικρο-θρεπτικά και μακρο- θρεπτικά συστατικά, αλλά όχι χωρίς το νερό. Το σώμα αποτελείται από 55-60% νερό. Στον αθλητισμό, το νερό είναι σημαντικό για τα εξής:

  • Ρύθμιση θερμοκρασίας
  • Λίπανση αρθρώσεων
  • Μεταφορά θρεπτικών συστατικών στους ενεργούς ιστούς
  • Προστασία ζωτικών οργάνων και πεπτικού συστήματος.
  • Δράση μέσα σε κάθε κύτταρο για μεταφορά θρεπτικών συστατικών και απομάκρυνση απόβλητων

Διαβάστε την συνέχεια στο medNutrition

 


 

Η Κατερίνα Κουντούρη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος

Σε συνεργασία με το medNutrition

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx