Μητσοτάκης για μεταναστευτικό: Όχι σε μονομερή κατάργηση της Σένγκεν
12/09/2024«Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ακολουθήσει πιο αυστηρή, αλλά δίκαιη πολιτική στο μεταναστευτικό ζήτημα», ανέφερε αρχικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Talk Radio 98,9.
«Το μεταναστευτικό δεν είναι από τα πρώτα προβλήματα που απασχολούν τους Έλληνες πολίτες, γιατί το λύσαμε. Μειώθηκαν οι μεταναστευτικές ροές, εξομαλύνθηκε η κατάσταση στο Ανατολικό Αιγαίο με τις πολιτικές που ακολουθήσαμε, χορηγείται γρήγορα άσυλο. Στείλαμε ένα αυστηρό μήνυμα ότι δεν θα κάνουν κουμάντο οι διακινητές», είπε αρχικά ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο μεταναστευτικό.
Παράλληλα, σχολίασε τις κινήσεις της Γερμανίας στο μεταναστευτικό που ουσιαστικά καταργούν τη Συνθήκη Σένγκεν, λέγοντας ότι «η απάντηση δεν μπορεί να είναι η μονομερής κατάργηση της Σένγκεν και να πετάξουμε το μπαλάκι στις χώρες πρώτης εισόδου.
Γι’ αυτό υπήρξε αντίδραση και από χώρες που έχουν χερσαία κοινά σύνορα με τη Γερμανία. Η απάντηση μπορεί να είναι ένας δίκαιος συμβιβασμός για την φύλαξη των ευρωπαικών συνόρων». «Η συνεργασία με την Τουρκία για το ζήτημα αυτό είναι απαραίτητη και ικανοποιητική», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το Ελληνικό Λιμενικό έχει σώσει χιλιάδες ανθρώπους και είναι υποτιμητικό να διακινούνται θεωρίες συνωμοσίας σε βάρος του. Ωστόσο, δεν είναι υπηρεσία υποδοχής μεταναστών. Υπάρχει μόνο ενεργητική αποτροπή, όχι push backs.
Για τα σχολεία
Όσον αφορά στα κινητά τηλέφωνα που θα μένουν πλέον κλειστά στις τσάντες, ο πρωθυπουργός έκανε έκκληση να κάνουμε ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός, οι έφηβοι μας είναι εθισμένοι πλέον στα κινητά και στα παιχνίδια. Θέλω να παίξω πρωταγωνιστικό ρόλο στην επίλυση του θέματος, επισήμανε.
«Θα ήθελα να δώσω αυτονομία στα σχολεία. Δεν θα είχα αντίρρηση να πάμε ένα βήμα παραπέρα. Οι έφηβοι μας είναι υπερβολικά εξαρτημένοι από τις πλατφόρμες που είναι φτιαγμένες για να δημιουργούν εθισμό», είπε χαρακτηριστικά
«Έχουμε προσλάβει 40.000 μόνιμους εκπαιδευτικούς. Αντικαθιστούμε αναπληρωτές με μόνιμους. Βλέπουμε ικανοποίηση», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι υπάρχουν πλέον ελάχιστα κενά στα σχολεία.
Για τη στεγαστική κρίση
«Το ζήτημα παροχής στέγης σε εκπαιδευτικούς, γιατρούς, Σώματα Ασφαλείας είναι πραγματικό πρόβλημα», πρόσθεσε. Απέδωσε ευθύνες στις τοπικές κοινωνίες, φέρνοτας παράδειγμα την περίπτωση ένός παθολόγου σε ένα νησί. «Δεν είναι δυνατόν να μην μπορεί ολόκληρος Δήμος να μην μπορεί να βρει μια αξιοπρεπή στέγη»
Για τους ένστολους
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως «από πέρυσι έχουμε κάνει μεγάλες προσπάθειες να αυξήσουμε τις απολαβές των εργαζομένων στο Δημόσιο. Δώσαμε επιδόματα, κάναμε αυξήσεις στο νυχτερινό επίδομα. Είναι ένα πρώτο βήμα, κατώτερο των περιστάσεων, αλλά ενδεικτικό των προθέσεων».
«Έχω συζητήσει το θέμα εκτενώς το θέμα με τον υπουργό Άμυνας και σύντομα θα έχουμε πρωτοβουλίες για να κάνουμε τις στρατιωτικές σχολές πιο ελκυστικές. Μια Belh@arra κοστίζει 1 δισ. αλλά χρειάζεται 150 ειδικά εκπαιδευμένα στελέχη», υπογράμμισε.
Για τη φωτιά στην Αττική
«Τα συνολικά στοιχεία δείχνουν πως φέτος είχαμε πολύ λιγότερες καμένες εκτάσεις. Από τις 4.000 φωτιές μια ξέφυγε και πρέπει να καταλάβουμε τι έγινε. Είναι κάτι που δεν πρέπει να ξαναγίνει. Θα απαντήσω στη Βουλή σε σχετική ερώτηση», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Για τις αυθαιρεσίες δόμησης
«Θα προστατευτεί το ευαίσθητο οικοσύστημα των νησιών, υπάρχουν αποφάσεις για την άναρχη δόμηση. Έχουμε πια τα τεχνολογικά εργαλεία να ξέρουμε αν χτίζεται κάτι αυθαίρετο. Αν πάμε να κάνουμε κατεδαφίσεις, όπως πχ. στη Μύκονο που χτίστηκαν πρόσφατα, μην έρθετε να πείτε τι είναι αυτά που γίνονται», είπε.
Για το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2»
Θα εξετάσουμε να διευρύνουμε τα κριτήρια, ώστε να αποκτήσουν περισσότεροι πολίτες το δικό τους σπίτι, ανέφερε ο πρωθυπουργός. «Έχουμε εξασφαλίσει 2 δισεκατομμύρια παραπάνω για το «Σπίτι μου 2», θα λάβουμε σοβαρά υπόψιν προτάσεις να επεκτείνουμε τα κριτήρια», είπε χαρακτηριστικά.
Για τη λειψυδρία
Αναφερόμενος στο πρόβλημα της λειψυδρίας, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το νερό στην Ελλάδα είναι και θα παραμείνει φτηνό. Δεν πάμε για αυξήσεις. Δεν θα πειράξουμε τα τιμολόγια. Η Αττική δεν αντιμετωίζει πρόβλημα λειψυδρίας, αλλά πρέπει να λάβουμε μέτρα.
«Η Αττική δεν πρόκειται ποτέ να αντιμετωπίσει πρόβλημα λειψυδρίας. Τα νησιά έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα, αλλά θα υπάρξει κεντρική στρατηγική. Μιλάμε πάντα για την ύδρευση όχι για την άρδευση», τόνισε.
«Το 85% του νερού που καταναλώνεται πηγαίνει για τη γεωργία και σε μικρό βαθμό στην κτηνοτροφία. Είναι ζήτημα το πώς θα εξασφαλίσουμε ότι θα έχουμε νερό για άρδευση χωρίς διαρροές και πώς θα εφαρμόσουμε τη χρήση της τεχνολογίας», συνέχισε.
Για την ακρίβεια
Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η αύξηση των μισθών είναι ο μόνος τρόπος, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ακρίβειας, μαζί με τη μείωση των επιβαρύνσεων. Ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί από τα 650 στα 830 ευρώ, σημείωσε. Τόνισε ότι αυτή η κυβέρνηση δημιούργησε πολλές νέες θέσεις εργασίας και αύξησε τους μισθούς.
Για την κοινωνική πολιτική
«Θέλουμε να εξορθολογίσουμε τα επιδόματα, για να τα παίρνουν αυτοί που έχουν πραγματική ανάγκη. Δεν θα ζήσουμε, όμως, με επιδόματα. Αν η οικονομία δεν αναπτύσσεται, δεν πρόκειται να υπάρχει πλούτος. Καλύτερη επιδοματική πολιτική είναι η αναπτυξιακή πολιτική που δημιούργησε θέσεις εργασίας».
«Δεν είμαι Αριστερός, ούτε κομμουνιστής, ούτε σοσιαλιστής, είναι φιλελεύθερος» , υπογράμμισε. Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών βοήθησε στη μείωση του «μαύρου χρήματος». «Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να συνδέσουμε τις βάσεις δεδομένων, για να περιορίσουμε τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ακόμα, αναφέρθηκε στη σημασία της ψηφιακής κάρτας εργασίας, λέγοντας πως την επιβάλαμε με αντιδράσεις και τη θέλαμε, για να μπορούν να δηλώνονται οι υπερωρίες και να εισπράττει ο εργαζόμενος αυτά που δουλεύει. Και είδαμε με την εφαρμογή του μέτρου ότι αυξήθηκαν οι δηλωμένες υπερωρίες.
Για το ψηφιακό φροντιστήριο
«Οι Πανελλαδικές εξετάσεις είναι σύστημα αδιάβλητο, αξιοκρατικό και δίκαιο. Αλλά το Λύκειο έχει μετατραπεί σε σύστημα προετοιμασίας. Θέλουμε να αποσυνδέσουμε το απολυτήριο Λυκείου από την είσοδο στα Πανεπιστήμια, αλλά ένας μηχανισμός εξετάσεων θα πρέπει να υπάρχει. Το Ψηφιακό Φροντιστήριο είναι ένα βήμα. Όσο καλύτερο είναι, τόσο θα ανταγωνίζεται το κανονικό φροντιστήριο», επισήμανε.
Για τις αμερικανικές εκλογές
Όσον αφορά στις αμερικανικές εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι υπήρξε ένας ξεκάρος νικητής από το debate, η Κάμαλα Χάρις. Θα συνεργαστούμε με όποιον επιλέξουν οι Αμερικανοί πολίτες, τόνισε.
Για τα ελληνοτουρκικά
Ο πυρήνας του τουρκικού αναθεωρητισμού δεν έχει αλλάξει, τόνισε ο πρωθυπουργός, μιλώντας για τα ελληνοτουρκικά, γι’ αυτό πρέπει να επενδύσουμε στην Άμυνά μας.
«Η Ελλάδα οφείλει να επενδύει στις Ένοπλες Δυνάμεις, όπως κάνει η κυβέρνηση την τελευταία πενταετία. Πρέπει να είναι σε θέση να υπερασπιστεί την κυριαρχία της.
Όσο πιο ισχυρή η Ελλάδα είναι αμυντικά, με τόσο μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση κάθεται στις διαπραγματεύσεις. Θα μιλάμε πάντα με την Τουρκία, ο πυρήνας του τουρκικού αναθεωρητισμού δεν έχει αλλάξει. Η χώρα δεν θα κάνει καμία έκπτωση στο εξοπλιστικό της πρόγραμμα. Δεν φοβόμαστε κανέναν.
Το γεγονός ότι είχαμε πάντα έναν μεγαλύτερο γείτονα σε μια σύνθετη σχέση μας υποχρεώνει να ξοδεύουμε περισσότερα στα εξοπλιστικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.