Καλοί οι εξοπλισμοί αλλά υπάρχει και το ένστολο προσωπικό
16/09/2024Ακούσαμε από τον πρωθυπουργό 45 οικονομικά μέτρα στην ΔΕΘ, που είχαν στόχο – σύμφωνα με την δική του λογική και σε συνδυασμό με τις αντοχές του κρατικού προϋπολογισμού – να ανακουφίσει τα νοικοκυριά, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους νέους από την μάστιγα της ακρίβειας, που εξακολουθεί να πλανάται στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι πολλά από τα 45 αυτά μέτρα είναι σε θετική κατεύθυνση μακροπρόθεσμα, φαίνεται ότι αυτά δεν αντανακλούν στις προσδοκίες του εθνικού εισοδήματος της χώρας. Αν ήθελα με ελάχιστα λόγια να περιγράψω το μαθηματικό μοντέλο του εθνικού εισοδήματος θα έγραφα:
- Εε(t) = Κα(t) + Ε(t) + Κδ (1).
- Κα(t) = γ. Εε(t) (2).
- Ε(t) = α. [Κα(t) – Κα( t-1) ] (3).
- Εε(t): είναι το Εθνικό Εισόδημα σε μία ορισμένη χρονική περίοδο t.
- Κα(t : Είναι η κατανάλωση σε μία ορισμένη χρονική περίοδο t.
- Ε(t): Οι επενδύσεις στην ορισμένη χρονική περίοδο t.
- Κδ: Είναι οι Κρατικές δαπάνες συμπεριλαμβανομένων και των δανείων.
- t-1: Είναι η προηγούμενη ορισμένη χρονική περίοδος.
- α: Μία σταθερά μεγαλύτερη του μηδενός.
- γ: Μία σταθερά που παίρνει τιμές μεταξύ του 0 και του 1.
Η (1) εξίσωση δηλώνει ότι το εθνικό εισόδημα είναι το άθροισμα της κατανάλωσης, των επενδύσεων στην ορισμένη χρονική περίοδο t και των κρατικών δαπανών. Η (2) εξίσωση δηλώνει ότι η κατανάλωση είναι ανάλογος του εθνικού εισοδήματος στην ορισμένη χρονική περίοδο t. Η (3) εξίσωση δηλώνει ότι οι επενδύσεις είναι ανάλογες της διαφοράς των καταναλώσεων της προηγούμενης ορισμένης χρονικής περιόδου t-1 από την ορισμένη χρονική περίοδο t.
Αν θεωρήσουμε ως χρόνο t το 2023, και t-1 το 2022, θα δούμε σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η συνολική κατανάλωση έφτασε το 88% του ΑΕΠ και η ιδιωτική το 67% περίπου. Το 2022 η συνολική κατανάλωση ήταν στο 90% του ΑΕΠ και η ιδιωτική κοντά στο 70%. Βλέπουμε μία μικρή φθίνουσα πορεία της κατανάλωσης από χρόνο σε χρόνο, και φαίνεται ότι ενδεχομένως η μείωση θα συνεχιστεί λόγω της γενικής ακρίβειας σε όλους τους τομείς της οικονομίας.
Πτώση 35,7% στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (ΑΞΕ) κατέγραψε το 2023, σε σχέση με το 2022, η Ελλάδα, σύμφωνα με την σχετική έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Ειδικότερα από 8,44 δισ. δολαρίων που επενδύθηκαν στη χώρα μας το 2022, το 2023 υποχώρησαν στα 5,43 δισ. δολάρια. Επίπεδο χαμηλότερο και από εκείνο του 2021 που ήταν στα 6,327 δισ. δολάρια.
Αμυντικές δαπάνες και εθνικό εισόδημα
Σε ό,τι αφορά τις δημόσιες δαπάνες, θα δοθούν 1,6 δισ. ευρώ για την άμυνα: Τα 800 εκ. ευρώ θα δοθούν για την πληρωμή-παραλαβή της πρώτης γαλλικής φρεγάτας FDI, και ένα δισ. ευρώ αφορά δαπάνες για στοχευμένες κοινωνικές κατηγορίες, στήριξη μέσου εισοδήματος και ευάλωτων, αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος και στήριξη της επιχειρηματικότητας. Το 2026, οι αμυντικές δαπάνες θα αυξηθούν περαιτέρω κατά 447 εκ. ευρώ, δηλαδή το 2026 θα φτάσουν κοντά στα δύο δισ. ευρώ, και θα παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα για τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με αυτά που μας είπε ο κ. Χατζηδάκης στη ΔΕΘ.
Η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα που θα υπερβεί τα 20 δισ. ευρώ σε ορίζοντα δεκαετίας. Σε αυτό το πακέτο δεν περιλαμβάνεται το κόστος του οπλισμού των 20 F-35 Α Lighting, ούτε το κόστος για τις υποδομές στην Ανδραβίδα. Δεν γίνεται λόγος για βιομηχανικές επιστροφές προς την ελληνική εγχώρια αμυντική βιομηχανία και συμπαραγωγής κάποιων εξαρτημάτων του F-35 στην ΕΑΒ, από την ματαίωση του τουρκικού προγράμματος.
Όπως αντιλαμβάνεστε, λόγω των υψηλών αμυντικών δαπανών που κρίνονται απαραίτητοι και των άλλων βασικών παραμέτρων της οικονομίας, των παραγωγικών επενδύσεων και της κατανάλωσης, δεν θα δούμε λογικά αύξηση του εθνικού εισοδήματος των Ελλήνων, δεδομένου ότι δεν υφίσταται ένας συνολικός επενδυτικός κεντρικός επιχειρησιακός σχεδιασμός που θα έχει ως κύριο χαρακτηριστικό να εστιάζει σε πρωτογενείς παραγωγικές και τεχνολογικές πηγές της οικονομίας. Συνεπώς η χώρα και τα επόμενα χρόνια θα βρίσκεται σε μία ζυγαριά μετρώντας ένα-ένα τα ευρώ για να μην βρεθεί σε εκτροχιασμό του προϋπολογισμού και βρεθούμε για ακόμη μία φορά σε μνημόνια, γεγονός που τόνισε ιδιαίτερα ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ.
Το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων
Μνημονεύσαμε για τα Εξοπλιστικά Προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων, που όντως γίνεται μία αρκετά μεγάλη προσπάθεια από πλευράς κυβέρνησης ανάλογα των οικονομικών δυνατοτήτων – σε αντιστάθμιση με την αυξημένη σε εξοπλιστικά προγράμματα της τουρκικής πολεμικής μηχανής – να καλύψει την προηγούμενη άκαρπη δεκαετία. Όπου όχι μόνο δεν προμηθευτήκαμε νέο αμυντικό εξοπλισμό, αλλά και αυτός που ήδη υπήρχε αφέθηκε στη τύχη του. Δεν αναθεωρήθηκαν οι περισσότερες συμβάσεις υποστήριξης των αμυντικών συστημάτων, με αποτέλεσμα ο κύριος επιχειρησιακός εξοπλιστικός μηχανισμός της χώρας πρώτης γραμμής να βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο αποτελεσματικότητας.
Ωστόσο, αυτό που παρέλειψε να αναφέρει ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην ΔΕΘ είναι τι γίνεται με τις μηνιαίες απολαβές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, δεδομένου ότι ο νέος Ανθυπολοχαγός της Σχολής Ευελπίδων( ΣΣΕ) προσεγγίζει τα 950 ευρώ τον μήνα. Αυτό που ακούσαμε είναι ότι θα υπάρχει μία αύξηση της αποζημίωσης για τις νυχτερινές υπηρεσίες για όλους τους ένστολους της τάξης του 20% που ακούγεται ως νούμερο εντυπωσιακό, όμως ισοδυναμεί από 2,77 ευρώ μεικτά την ώρα σε 3,32 ευρώ μεικτά την ώρα. Εκτιμώ ότι κάθε σχόλιο είναι περιττό!
Στρατιωτικές Σχολές με ελλείψεις σε προσωπικό
Φέτος είχαμε το φαινόμενο κυρίως λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) να μείνουν 460 περίπου σπουδαστές έξω από τις Στρατιωτικές Σχολές. Ειδικότερα στην ΣΣΕ από τις 307 θέσεις, είχαμε 77 επιτυχόντες και έμειναν 230 κενές, δηλαδή το 75 %. Αν δε υπολογισουμε συνολικά τις κενές θέσεις στην Σχολή Ευελπίδων από το 2021 μέχρι και το 2024 οι κενές θέσεις φτάνουν τις 542.
Στη Σχολή Ικάρων (τμήμα ιπταμένων) έχουμε 14 κενές θέσεις σε σύνολο 61,δηλαδή το 23%. Και από τις Σχολές Μονίμων Υπαξιωματικών του Στρατού και Υπαξιωματικών της Αεροπορίας καταγράφονται 148 και 60 κενές θέσεις αντιστοίχως. Τι προκύπτει; Οι νέοι μας δεν επιθυμούν σε υψηλό ποσοστό να εμπλακούν με τις Ένοπλες Δυνάμεις. Ένα δεύτερο στοιχείο είναι ότι η ποιότητα των μαθητών που εισέρχεται στις στρατιωτικές σχολές χρόνο με το χρόνο φθίνει.
Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι η Ελλάδα απειλείται από τον τουρκικό αναθεωρητισμό της “Γαλάζιας πατρίδας” και συνεπώς η δύναμη αποτροπής της χώρας, για την διατήρηση της ειρήνης, πρέπει να είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα. Πέρα από τα αμυντικά εξοπλιστικά προγράμματα, πολλαπλασιαστής ισχύος αποτελεί το ανθρώπινο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτά είναι τα άτομα που θα χειριστούν τα νέα αμυντικά σύνθετα τεχνολογικά συστήματα, και αν απαιτηθεί θα θυσιάσουν την ζωή τους για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.
Σύνθετα προβλήματα
Γνωρίζει ο πρωθυπουργός, ο υπουργός της Εθνικής Άμυνας, η στρατιωτική ηγεσία τα σύνθετα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά, ιδιαίτερα τα στελέχη του Στρατού Ξηράς. Είτε αυτά είναι οικονομικά, είτε των συχνών μεταθέσεων και ξαφνικών αποσπάσεων, είτε αδικιών, είτε στέγασης σε ακριτικές περιοχές, είτε της δομικής λειτουργίας, είτε της χειραγώγησης προσωπικότητας, είτε λόγω φαινομένων αναξιοκρατίας, είτε αυτά που αφορούν επαγγελματικά δικαιώματα, είτε διώξεις λόγω αντιθέτων πολιτικών ιδεολογιών, είτε αυτών που είναι συμβατοί σε όλα με την εκάστοτε κυβέρνηση για να αναρριχηθούν στα ύπατα της ιεραρχίας, πλην ορισμένων εξαιρέσεων.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν τροχοπέδη για τους νέους μας σήμερα, λόγω άλλης αντίληψης, άλλης λογικής, άλλης νοοτροπίας και οράματος για το μέλλον τους, να επανδρώσουν τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων. Ας φροντίσουν οι αρμόδιοι να προβληματιστούν και να εξαλείψουν έστω σταδιακά αυτά τα φαινόμενα. Ας αναρωτηθούν τι στελέχη επιθυμούν να παράγουν σήμερα οι στρατιωτικές σχολές και ας θυμηθούν τα γεγονότα της εισβολής των τούρκων στην Κύπρο.
Τα περισσότερα θέματα δεν είναι οικονομικά. Μπορούν αν πραγματικά επιθυμούν να υψώσουν το ηθικό των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο παρά τα προβλήματα παραμένει ακμαίο, και για να προσελκύσουν τους εξαιρετικούς νέους μας στις στρατιωτικές σχολές.
Ο Γιώργος Σπ. Τσιτσιλιάνος είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου των Δημοκρατών.