Χαρακόπουλος προς Οικουμενικό Πατριάρχη: Η Ευρώπη δείχνει να απαρνείται τις χριστιανικές της αξίες

Χαρακόπουλος προς Οικουμενικό Πατριάρχη: Η Ευρώπη δείχνει να απαρνείται τις χριστιανικές της αξίες

«Μία Ευρώπη, η οποία δείχνει να απαρνιέται τις χριστιανικές της αξίες, δείχνει να απαρνιέται τις χριστιανικές της ρίζες, δε θα είναι η Ευρώπη που ξέραμε. Αυτή την Ευρώπη θα δυσκολευόμαστε όλο και περισσότερο να την αναγνωρίζουμε ως σπίτι μας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος, προσφωνώντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ.Βαρθολομαίο.

Η συνάντηση έγινε κατά την επίσκεψη που πραγματοποιεί αντιπροσωπεία της ΔΣΟ, με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων του νέου προέδρου της Γενικής Συνέλευσης, Ρουμάνου βουλευτή, Ιωάννη Βουλπέσκου. Στην αντιπροσωπεία της ΔΣΟ συμμετέχουν οι βουλευτές από την Ελλάδα, Αθανάσιος Δαβάκης, από την Κύπρο, Πανίκος Λεωνίδου, από τη Σερβία, Αλέξανδρος Τσότρις, από την Βόρεια Μακεδονία, Μίλε Ταλέβσκι και ο σύμβουλος της ΔΣΟ δρ Κώστας Μυγδάλης.

Ο επικεφαλής της ΔΣΟ στην προσφώνησή του σημείωσε ότι «θεωρούμε ιδιαίτερη τιμή που δεχόσαστε την αντιπροσωπεία των Ορθοδόξων βουλευτών, σήμερα, αυτή την μεγαλώνυμη ημέρα για τον Ορθόδοξο κόσμο, εδώ, στο σεπτό κέντρο της Ορθοδοξίας, στο μαρτυρικό Φανάρι, που ακτινοβολεί φως σε όλη την Ορθόδοξη οικουμένη. Παναγιώτατε, το γνωρίζετε, αλλά το επαναλαμβάνουμε και απ’ αυτή την θέση, ως ΔΣΟ, είμαστε πάντοτε στο πλευρό σας, στο πλευρό του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τον αγώνα που καταβάλλετε για τα δίκαια της πρωτόθρονης εκκλησίας».

Ο Μ.Χαρακόπουλος πρόσθεσε ότι «συμμεριζόμαστε την αγωνία σας για την ειρήνη και προσυπογράφουμε την έκκληση που απευθύνετε στην διεθνή κοινότητα για την ειρήνευση στις εμπόλεμες περιοχές. Άλλωστε, η Ορθόδοξη εκκλησία, όλοι οι Χριστιανοί μονίμως δεόμεθα περί της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου. Στην Ευρώπη, οι γενιές μετά τον Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο θεωρούσαμε δεδομένη, αυτονόητη την ειρήνη, αλλά δυστυχώς, διαπιστώνουμε, πως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τον πόλεμο που αναζωπυρώνεται στη Μέση Ανατολή, ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο. Και αυτό που μας πληγώνει ακόμα περισσότερο είναι το ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία, διεξάγεται ανάμεσα σε δυο ορθόδοξους, ομόδοξους λαούς, δύο χώρες που αποτελούν ιδρυτικά μέλη της ΔΣΟ.

»Και επιστρέψτε μου να ολοκληρώσω με μια έκκληση, στην οποία καταλήξαμε μαζί με την ΚΕΚ, την COMECE και την οργάνωση “Together for Europe”, ως μια φωνή απόγνωσης προς τα κέντρα λήψης των αποφάσεων στην Ευρώπη, που αποσιωπούν κάθε αναφορά στις χριστιανικές αξίες και της συμβολή τους στον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Μία Ευρώπη, η οποία δείχνει να απαρνείται τις χριστιανικές της αξίες, δείχνει να απαρνιέται τις χριστιανικές της ρίζες, δε θα είναι η Ευρώπη που ξέραμε. Αυτή την Ευρώπη θα δυσκολευόμαστε όλο και περισσότερο να την αναγνωρίζουμε ως σπίτι μας».

Στην αντιφώνησή του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος είπε μεταξύ άλλων τα εξής: «Το έργο σας και η αφοσίωσή σας στα ζητήματα της Ορθόδοξης Εκκλησίας εκτιμώνται και αναγνωρίζονται ιδιαίτερα. Εκτιμούμε τις προσπάθειές σας να προωθήσετε τις Ορθόδοξες αξίες που ήδη αναφέρατε στον σύγχρονο κόσμο, να διατηρήσετε την πολιτιστική μας κληρονομιά και να ενισχύσετε τον διάλογο μεταξύ των λαών. Ο ρόλος σας στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την προώθηση της ειρηνικής συνύπαρξης είναι υψίστης σημασίας. Με το πνεύμα της Ενότητας και της Αγάπης, σας ενθαρρύνουμε να συνεχίσετε το πολύτιμο έργο σας, ενθυμούμενοι τα λόγια του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού: “Μακάριοι οι ειρηνοποιοί, ότι αυτοί υιοί Θεού κληθήσονται”. Με το πνεύμα της αδελφικής ενότητας, επιθυμούμε να εκφράσουμε την βαθιά μας εκτίμηση για τη συνεργασία μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της ΔΣΟ. Αυτή η συνεργασία αποτελεί ζωντανή μαρτυρία της δύναμης της πίστης μας και της αποστολής της Εκκλησίας στον σύγχρονο κόσμο».

Οι κ.κ. Χαρακόπουλος και Βουλπέσκου είχαν, νωρίτερα, κατ’ ίδίαν συνάντηση με τον πατριάρχη στο ιδιαίτερο γραφείο του, ενώ η αντιπροσωπεία της ΔΣΟ ανήμερα της Υψώσεως του Σταυρού εκκλησιάστηκε στον πάνσεπτο πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου. Τέλος, η αντιπροσωπεία της ΔΣΟ μαζί με εκπροσώπους των κινημάτων «Together for Europe», «JC2033» και «Φοκολάρι» ενημερώθηκαν από τον πατριάρχη για τους κοινούς εορτασμούς με την καθολική εκκλησία στην Νίκαια της Βιθυνίας, τον Μάιο του 2025, για τα 1700 χρόνια από την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο, παρουσία και του πάπα της Ρώμης Φραγκίσκου, όπως και για το ανακοινωθέν της πρόσφατης συνάξεως της ιεραρχίας του Οικουμενικού Θρόνου για την καθιέρωση κοινής ημερομηνίας για τον εορτασμό του Πάσχα, σύμφωνα με το πασχάλιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) αποτελεί διακοινοβουλευτικό οργανισμό με έδρα την Αθήνα, που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία της Βουλής των Ελλήνων το 1993. Στην Δ.Σ.Ο. μετέχουν Ορθόδοξοι κατά το θρήσκευμα βουλευτές από Κοινοβούλια χώρων της Ευρώπης, της Αμερικής, της Ασίας, της Αφρικής, καθώς και της Αυστραλίας. Σκοποί της Δ.Σ.Ο. είναι η ανάπτυξη της Ορθόδοξης πολιτιστικής κληρονομιάς, η ενίσχυση της επικοινωνίας των μελών της για την προώθηση του ρόλου της Ορθοδοξίας στην αντιμετώπιση των σύγχρονων κοινωνικών προβλημάτων επί τη βάσει των αρχών της δημοκρατίας και των αξιών του Χριστιανισμού, η συμβολή στο σύγχρονο παγκόσμιο διάλογο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ειρηνική συνύπαρξη των λαών. Η Βουλή των Ελλήνων συμμετέχει με αντιπροσωπεία πέντε τακτικών μελών. Ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας καταλαμβάνει τη θέση του Γενικού Γραμματέα της Συνέλευσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ και Βουλή των Ελλήνων

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx