ΘΕΜΑ

Μικρο-drones που κυνηγούν στρατιώτες

Μικρο-drones που κυνηγούν στρατιώτες

Ένας εφιάλτης που βλέπουμε σε πολλές ταινίες επιστημονικής φαντασίας είναι να κυνηγούν ρομπότ τον ήρωα για να τον σκοτώσουν. Πλέον, η επιστημονική φαντασία γίνεται πραγματικότητα.

Για παράδειγμα, σε βίντεο που τραβήχτηκε από Ρώσο δημοσιογράφο, καταγράφεται η προσπάθεια του να αποφύγει ένα drone, που προηγουμένους τον είχε εντοπίσει. Ο Ρώσος δημοσιογράφος φαίνεται πανικόβλητος, καθώς κρύβεται από το μη επανδρωμένο. Ανακουφίζεται όταν τελικώς το ακούει να εκρήγνυται.

Το Χ (πρώην Twitter) είναι γεμάτο από βίντεο που δείχνουν στρατιώτες να καταδιώκονται από drones πρώτου προσώπου (FPV) και συνήθως δείχνουν καταδίωξη τους στην ύπαιθρο. Όμως, το βίντεο στο οποίο αναφερθήκαμε στην εισαγωγή, πρόσφερε μια σπάνια “ματιά” στο πώς είναι η απόκρυψη μέσα σε στεγασμένο χώρο, στην προσπάθεια αποφυγής πλήγματος από μη επανδρωμένο.

Οι Αμερικανοί πεζοναύτες είχαν αρχίσει πειράματα για μικροdrone, πριν από δέκα χρόνια περίπου. Αυτά τα πειράματα είχαν τελικά αποτελέσματα, όπως τα συστήματα που χρησιμοποιεί εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια ο ισραηλινός στρατός και τελευταία είδαμε να επιχειρούν στις χερσαίες και υπόγειες εγκαταστάσεις της Χαμάς.

Πέρυσι είχε εμφανιστεί βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από επιχείρηση ενός drone των ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας – για να εντοπιστεί στόχος εντός κτιρίου σε πυκνοκατοικημένη πόλη της Δυτικής Όχθης. Σε κάμερα ασφαλείας παρατηρήθηκε να αιωρείται έξω από το κτίριο, πριν αυτό πετάξει εντός του. Ακολούθησε μια δυνατή έκρηξη.

Τι είναι το LANIUS

Η Elbit Systems προσφέρει μία κυριολεκτικά τρομακτική ικανότητα για περιβάλλοντα αστικού πολέμου με το LANIUS. Το LANIUS είναι ένα πυρομαχικό αναζήτησης και επίθεσης της εταιρείας, το οποίο βασίζεται σε drone. Το LANIUS έχει σχεδιαστεί για λειτουργία μικρής εμβέλειας μέσω ανάπτυξης, είτε από πολυκόπτερο, είτε με το χέρι. Ο σχεδιασμός – που βασίζεται σε αγωνιστικά drones – επιτρέπει στο LANIUS να χρησιμοποιεί υψηλούς βαθμούς ταχύτητας και ευελιξίας για να εφορμήσει σε έναν στόχο πριν εκραγεί. Η κυκλοφορία του LANIUS από την Elbit ήρθε να μας υπενθυμίσει σε τι βαθμό τα γρήγορα, μικρά και θανατηφόρα drones πολλαπλασιάζονται στον αμυντικό τομέα.

Σύμφωνα με prospectus για το drone, το LANIUS έχει τελική ταχύτητα 45 mph, μέγιστο βάρος απογείωσης 1,25 kg, επιχειρησιακή ταχύτητα σε εξωτερικό περιβάλλον έως και 20 μέτρα ανά δευτερόλεπτο και περιορισμένο χρόνο πτήσης – μόλις επτά λεπτά. Το LANIUS μπορεί να μεταφέρει θανατηφόρο ή μη θανατηφόρο ωφέλιμο φορτίο, αν και η Elbit δεν έχει διευκρινίσει τι ακριβώς θα “κουβαλάει”.

Το LANIUS είναι σε θέση να επικοινωνεί μέσω Wi-Fi ή ασυρμάτου δικτύου που καθορίζεται από λογισμικό. Το drone μπορεί επίσης  να εκτελέσει αυτόνομα ένα πλήρες προφίλ πτήσης, αν χρειαστεί χωρίς καμία ανθρώπινη παρέμβαση.

Το εξαιρετικά ευέλικτο drone έχει σχεδιαστεί να πλοηγεί με GPS, να πραγματοποιεί σάρωση και χαρτογράφηση σε πολύπλοκα αστικά περιβάλλοντα μάχης. Αυτή η ικανότητα επιτυγχάνεται μέσω των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης (AI) του drone – που τροφοδοτούνται από έναν επεξεργαστή NVIDIA Jetson TX2 (σχετικά φθηνό) – επιτρέποντας στο drone να διαμορφώσει έναν τρισδιάστατο χάρτη του περιβάλλοντός του, ο οποίος στη συνέχεια τροφοδοτείται στον χειριστή μέσω μιας φορητής συσκευής τηλεκατεύθυνσης.

Υποστηρίζεται ότι το LANIUS είναι εξοπλισμένο με ικανότητες ταξινόμησης απειλών και όπλων που υποστηρίζονται επίσης από τον πυρήνα του που λειτουργεί με AI. Αυτό θα μπορούσε να είναι πάρα πολύ σημαντικό κατά τη διάρκεια μιας κατάστασης ομηρίας, όπου ο χειριστής του LANIUS θα έπρεπε να εντοπίσει με ακρίβεια τους εχθρούς και τους αμάχους. Η χρήση ενός ρομπότ για τη διάκριση μεταξύ φίλου και εχθρού είναι εξαιρετικά δύσκολη και δεν είναι σαφές πόσο αξιόπιστο θα είναι το LANIUS σε αυτά τα δεδομένα, ειδικά όταν λειτουργεί εντελώς αυτόνομα.

Από την πρώτη δημόσια παρουσίαση του πριν δύο χρόνια, τα δεδομένα έχουν πλέον αλλάξει: Η διάρκεια παροχής ενέργειας έχει επιμηκυνθεί, τα ηλεκτρονικά μέσα έχουν βελτιωθεί και η τεχνητή νοημοσύνη έχει κάνει άλματα. Για παράδειγμα, γνωρίζουμε την ύπαρξη drone που χρησιμοποιεί ο ισραηλινός στρατός, τα οποία δρουν σαν αναμεταδότες σημάτων στα τούνελ.

Εξαρχής, ήταν μηχανικοί – θεωρούμενοι ως “χομπίστες” – που ανέλαβαν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη τέτοιων όπλων. Από την στιγμή που μπήκαν στην μάχη, οι εξελίξεις στο τομέα άρχισαν να είναι ραγδαίες. Εξάλλου, βρισκόμαστε σε μία εποχή που οι επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις στον κλάδο και γενικά στην τεχνολογία τρέχουν με καταιγιστικούς ρυθμούς. Για παράδειγμα, τα χαμηλότερου κόστους προγραμματιζόμενα τσιπάκια τεχνητής νοημοσύνης της Nvidia έχουν γίνει ισχυρότερα.

Εκθετική αύξηση

Πολλά μη επανδρωμένα αεροσκάφη αυτής της κλάσης θα μπορούσαν επίσης ταυτόχρονα να αναπτυχθούν για την αντιμετώπιση διαφορετικών αναγκών-αποστολών, όπως για παράδειγμα χρήση ενός drone για τη χαρτογράφηση της διάταξης ενός βιομηχανικού συγκροτήματος και ενός άλλου για την εξάλειψη ενός εχθρικού ελεύθερου σκοπευτή. Ένα drone που είχε αρχικά επιφορτιστεί με τον εντοπισμό ή τη χαρτογράφηση, θα μπορούσε στη συνέχεια να επιτεθεί αμέσως εάν απειλείτο.

Πάνω απ’ όλα, συστήματα όπως το LANIUS παρέχουν πολλές καινοτομίες στον τομέα της άμυνας και μάλιστα θα εξελιχθούν με την πάροδο του χρόνου. Εξάλλου, το μέλλον προμηνύει την εκθετική αύξηση τέτοιων μέσων και άρα μια πολύ δυστοπική πραγματικότητα στο πεδίο για τον ανθρώπινο παράγοντα. Από την άλλη, η ανίχνευση και οι αυτόνομες αναγνωριστικές ικανότητες με τεχνητή νοημοσύνη, θα αυξήσουν την αυτονομίας τους έναντι ανθρώπινων χειριστών.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx