Ουγγαρία: Δεν κατασκευάσθηκαν εδώ οι βομβητές με τα εκρηκτικά – Μυστήριο με την εταιρεία-φάντασμα
18/09/2024Πού κατασκευάζονταν οι βομβητές που εξερράγησαν στον Λίβανο, σκοτώνοντας δεκάδες, και παράλληλα ακρωτηριάζοντας και τραυματίζοντας εκατοντάδες; Οι δύο εταιρείες από την Ταϊβάν και την Ουγγαρία που στοχοποιήθηκαν αρχικά, αρνούνται κάθε ευθύνη. Η ουγγρική κυβέρνηση δηλώνει πάντως ότι η φερομένη ως κατασκευάστρια BAC έχει μεν νομική έδρα στη Βουδαπέστη, αλλά δεν διαθέτει εργοστάσιο στην Ουγγαρία.
Την επομένη της άνευ προηγουμένου επίθεσης με στόχο το σύστημα τηλεειδοποίησης που χρησιμοποιεί η Χεζμπολάχ, τα ίχνη οδηγούσαν στην Ταϊβάν. Όμως ο ταϊβανέζικος όμιλος Gold Apollo, η μάρκα του οποίου αναγράφεται στις συσκευές, αρνείται ότι τις κατασκεύασε και υπέδειξε ως υπεύθυνη μια συνεργαζόμενη εταιρεία, την ουγγρική BAC. «Με βάση μια συμφωνία συνεργασίας, δίνουμε την άδεια στην BAC να χρησιμοποιεί το εμπορικό μας σήμα για την πώληση προϊόντων σε ορισμένες περιοχές, όμως η κατασκευή των προϊόντων είναι αποκλειστική ευθύνη της BAC, που εδρεύει στη Βουδαπέστη», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η Gold Apollo.
Οι ουγγρικές αρχές διέψευσαν πάντως την ταϊβανέζικη εταιρεία, ανακοινώνοντας ότι η BAC «είναι εμπορικός εταίρος της εταιρείας στην Ταιβάν και δεν διαθέτει εργοστάσιο κατασκευής στην Ουγγαρία. Οι εν λόγω συσκευές δεν βρέθηκαν ποτέ στο ουγγρικό έδαφος», ανέφερε ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης Ζόλταν Κόβακς. Το Reuterrs που αναζήτησε την εταιρεία στη διεύθυνση που αυτή δηλώνει, είδε απλώς στο τζάμι της εισόδου του κτιρίου ένα χαρτί Α4 που ανέγραφε το όνομα της εταιρείας και ένοικοι είπαν στο δημοσιογράφο ότι κανείς δεν έχει δει ποτέ κάποιο άτομο της εταιρείας αυτής να έρχεται στα “γραφεία” που αυτή φέρεται να διαθέτει εκεί.
Η πρόεδρος-διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας, Κριστιάνα Μπάρσονι-Αρτσιντιάκονο, όταν ρωτήθηκε από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC, διέψευσε ότι είχε οποιονδήποτε ρόλο στην κατασκευή των βομβητών, επιβεβαιώνοντας μόνο τη συνεργασία της με τη Gold Apollo. «Δεν κατασκευάζω μπίπερ. Είμαι απλώς μεσάζοντας. Κάνετε λάθος», είπε μιλώντας τηλεφωνικά στο δίκτυο, χωρίς όμως και να μπει στην ουσία, ότι ναι μεν είναι μεσάζων, αλλά το ερώτημα είναι μεταξύ “τίνων”. Ανέλαβε την πώληση στην Χεζμπολάχ, αλλά ποιος και πού κατασκεύασε τα μπίπερ στα οποία τοποθετήθηκαν κάποια στιγμή τα εκρηκτικά; Τα εκρηκτικά υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία ήταν συνδεδεμένα με ένα “πινάκιο” που πυροδοτείτο με κωδικό. Το Γαλλικό Πρακτορείο δεν κατάφερε να επικοινωνήσει μαζί της για διευκρινίσεις ούτε και η DW.
Η εταιρεία BAC Consulting ιδρύθηκε το 2022 με έδρα στην Βουδαπέστη, σε ένα διώροφο κτίριο στα προάστια της ουγγρικής πρωτεύουσας. Ανήκει σε εταιρεία που υποτίθεται ότι μεταξύ άλλων παρέχει διευθύνσεις ιστοσελίδων (URL), σύμφωνα με μια γυναίκα που εμφανίσθηκε τελικά σήμερα στο χώρο των γραφείων, την Μπάρσονι-Αρτσιντιάκονο, που είναι σύμφωνα με όσα δηλώνει εγγράφως η εταιρεία στο υπουργείο Οικονομικών, η μοναδική εργαζόμενη της BAC. Εντούτοις σε ντοκουμέντα που βρήκε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων AFP η εταιρεία έχει κύκλο εργασιών 210 εκατομμυρίων φιορινιών (530.000 ευρώ). Στον ιστότοπό της, που πλέον δεν είναι προσβάσιμος, η BAC ανέφερε ότι δραστηριοποιείται «σε διεθνές επίπεδο» ως «παράγων αλλαγής, με ένα δίκτυο συμβούλων σε θέματα πληροφορικής αλλά και εξόρυξης, καθώς και βιντεοπαιχνιδιών». Η πρόεδρος-διευθύνουσα σύμβουλος και μοναδική εργαζόμενη στην εταιρεία-φάντασμα δηλώνει «σύμβουλος επί στρατηγικής για διεθνείς οργανισμούς».
H μυστηριώδης γυναίκα έχει αναρτήσει ως δική της μια φωτογραφία στο Instagram, αλλά δεν ξέρουμε αν είναι γνήσια. Στα χαρτιά φαίνεται να είναι 50χρονη, στη φωτογραφία όχι. Το γεγονός ότι η BAC δεν διαθέτει εργοστάσιο στην Ουγγαρία, δεν σημαίνει ότι δεν έχει παράγει κάπου αλλού τους βομβητές. Αυτοί μπορεί να παρήχθησαν οπουδήποτε στον κόσμο, να μπήκε σε αυτούς το λογότυπο της εταιρείας και κάποια στιγμή είτε στην φάση της παραγωγής είτε μόλις ήταν έτοιμα να αποσταλούν στο Λίβανο, κάποιοι προσέθεσαν τρία γραμμάρια ισχυρών εκρηκτικών μέσα στους βομβητές. Είναι βέβαιο πάντως ότι τουλάχιστον 3-4 άτομα εκ των παραληπτών των 3.000 φονικών βομβητών -μαχητές αλλά και υγειονομικοί της Χεζμπολάχ- γνωρίζουν σίγουρα από πού αγόρασαν τις συσκευές καθώς και την αλυσίδα παραγωγής και μεταφοράς.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, DW, AFP, Reuters