Λάιεν: Να κάνουμε οικονομία στην ενέργεια – Για το κόστος φταίει κυρίως η κλιματική κρίση και “λίγο ο πόλεμος στην Ουκρανία”!
19/09/2024Για την ενεργειακή υποστήριξη της Ουκρανίας συζήτησε η πρόεδρος της Κομισιόν με τον εκτελεστικό διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), Φατίχ Μπιρόλ, και παρεμπιπτόντως αναφέρθηκε στις υψηλές τιμές ρεύματος και αερίου στην Ευρώπη, λέγοντας ότι για αυτές φταίει κυρίως η κλιματική κρίση και η διασύνδεση και “λίγο ο πόλεμος στην Ουκρανία”.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η Λάιεν ρωτήθηκε και για την επιστολή που έστειλε στην Επιτροπή ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσω της οποίας ζητείται μία ευρωπαϊκή λύση στις στρεβλώσεις της αγοράς ενέργειας που οδηγούν σε μεγάλες αποκλίσεις στην τιμή του ηλεκτρικού μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Η πρόεδρος της Κομισιόν απάντησε ότι, «πράγματι, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές της ενέργειας, όπως για παράδειγμα, η πίεση της κλιματικής αλλαγής στα ενεργειακά συστήματά μας, καθώς και η ανάγκη μίας καλύτερης διασύνδεσης εντός της ΕΕ και των γειτόνων της. Οι ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία, όντως, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, αλλά μικρό», υποστήριξε.
«Συνολικά γνωρίζουμε ότι έχουμε στην Ευρώπη, σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο, διαρθρωτικά πολύ υψηλές τιμές ενέργειας και ένας πολύ σαφής στόχος της νέας Επιτροπής -κάτι το οποίο περιγράφεται και στην έκθεση Ντράγκι- είναι να χαμηλώσει διαρθρωτικά τις τιμές της ενέργειας», είπε η Λάιεν. Σύμφωνα με την ίδια, προς αυτήν την κατεύθυνση υπάρχει ένα μείγμα μέτρων που μπορούν να ληφθούν, όπως η διαφοροποίηση ενεργειακών πηγών και οι τεράστιες επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο της εξοικονόμησης ενέργειας και της ενεργειακής απόδοσης
Ανακοίνωσε ότι η ΕΕ θέλει να βοηθήσει την Ουκρανία να περάσει τον χειμώνα, όπου το 80% των ενεργειακών σταθμών της χώρας έχει καταστραφεί. Όπως ανακοίνωσε θα διατεθεί στην Ουκρανία το ποσό των 160 εκατομμυρίων ευρώ από τα έσοδα των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, για την κάλυψη των επειγουσών ανθρωπιστικών αναγκών της χώρας αυτόν τον χειμώνα. Πρόσθεσε ότι η ΕΕ στοχεύει να αποκαταστήσει το 15% των ενεργειακών αναγκών της Ουκρανίας. H πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε ότι αύριο, Παρασκευή, θα μεταβεί στην Ουκρανία και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Σοβαρό πρόβλημα εκτός από την Ουκρανία, αντιμετωπίζει και η Ουγγαρία και η Μολδαβία, καθώς και η Σλοβακία, διότι η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι δεν θα ανανεώσει τη σύμβαση που λήγει το Δεκέμβριο και θα διακόψει τη διέλευση ρωσικού πετρελαίου προς την Ευρώπη. Για την Ουγγαρία βρέθηκε μια πατέντα: η ουγγρική εταιρεία MOL ανέλαβε τη διαμετακόμιση του αερίου και οι Ουκρανοί συμφώνησαν ότι αφου το προϊόν θα ανήκει σε Ούγγρους και όχι στη ρωσική Lucoil, “δεν θα έχουν πρόβλημα”. Η ουγγρική εταιρεία θα αγοράζει στην ουσία το αργό πετρέλαιο στα σύνορα και κατά συνέπεια όταν θα εισέρχεται στον αγωγό στο έδαφος της Ουκρανιας, θα είναι πλέον ουγγρικό και η ροή θα συνεχίζεται.
“Το ουκρανικό ενεργειακό σύστημα επιβίωσε τους δύο τελευταίους χειμώνες αλλά αυτός ο χειμώνας θα είναι, μακράν η πιο σκληρή μέχρι σήμερα δοκιμασία του”, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΔΟΕ Φατίχ Μπιρόλ σε έκθεση που δημοσιοποιείται σήμερα. Μετά την απώλεια “των δύο τρίτων και πλέον” της ηλεκτροπαραγωγικής ικανότητας της Ουκρανίας ο ΔΟΕ προτείνει μια σειρά μέτρων και πιέζει κυρίως τις ευρωπαϊκές χώρες να επισπεύσουν την “παράδοση εξοπλισμού και ανταλλακτικών” προκειμένου να επιδιορθωθούν οι σταθμοί που έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί, και να αυξηθεί η ικανότητα εισαγωγής ηλεκτρισμού και αερίου με προέλευση την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο ΔΟΕ εκτιμά το ποσό των χρημάτων που θα χρειαστεί για την επιδιόρθωση και τον εκσυγχρονισμό του ηλεκτρικού δικτύου της Ουκρανίας “γύρω στα 30 δισ. δολάρια”. Για το αέριο, η υπηρεσία εκτιμά πως η Σλοβακία, η Ουγγαρία και η Πολωνία θα πρέπει να εργαστούν μαζί με τις υπόλοιπες χώρες μέλη της ΕΕ προκειμένου να διατηρήσουν “μακροπρόθεσμα” την αύξηση της ικανότητας εξαγωγής που τους έχει δοθεί.