Κλιμάκωση στο Λίβανο: Νετανιάχου και Μικάτι αναβάλλουν το ταξίδι τους στη Νέα Υόρκη

ΗΠΑ: Το Ιράν ετοιμάζεται να χτυπήσει το Ισραήλ – Προλάβαμε επίθεση της Χεζμπολάχ λέει το Τελ Αβίβ
EPA/STR

Δεκάδες αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας του Ισραήλ εξαπέλυσαν ξανά εντατικούς βομβαρδισμούς χθες Σάββατο στον νότιο Λίβανο, που θεωρείται “οχυρό της Χεζμπολάχ”, γεγονός που εντείνει την διεθνή ανησυχία για χερσαία εισβολή του Ισραήλ στο  Λίβανο και κλιμάκωση του πολέμου στην περιοχή.

Προς το παρόν, δεν έχει γίνει νύξη για χερσαία εισβολή στο Λίβανο, όμως οι ισραηλινές δυνάμεις είναι συγκεντρωμένες στα σύνορα των δύο χωρών. Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, ακύρωσε το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη, όπου θα συμμετείχε στη διάσκεψη του ΟΗΕ. Παράλληλα, επικαλούμενο την «απρόβλεπτη φύση του συνεχιζόμενου πολέμου», το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε χθες τους Αμερικανούς που βρίσκονται στον Λίβανο να φύγουν το ταχύτερο από τη χώρα, όσο ακόμα είναι «διαθέσιμη η επιλογή να επιβιβαστούν σε εμπορικές πτήσεις». Την αναχώρησή του για Νέα Υόρκη ανέβαλε και ο Νετανιάχου.

Η Χεζμπολάχ (το «Κόμμα του Θεού»), ισχυρός πολιτικός και στρατιωτικός παράγοντας στον Λίβανο, άνοιξε μέτωπο με το γειτονικό Ισραήλ προς υποστήριξη των Παλαιστινίων της Γάζας. Ο πόλεμος συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και διανύει πλέον την 352η ημέρα του, και η πολιτική προστασία στη Γάζα ανακοίνωσε πως χθες άλλοι 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό εναντίον ακόμη ενός σχολείου των Ηνωμένων Εθνών που είχε μετατραπεί σε κέντρο φιλοξενίας εκτοπισμένων στον θύλακο.

 

Το Ισραήλ, που ορκίστηκε να αφανίσει τη Χαμάς, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, πολλαπλασίασε τις τελευταίες εβδομάδες τα πλήγματα και τις απειλές εναντίον της Χεζμπολάχ, οι ρουκέτες της οποίας εναντίον του βόρειου Ισραήλ —αν και οι περισσότερες ανακοινώνεται πως αναχαιτίζονται— «ανάγκασαν δεκάδες χιλιάδες κατοίκους του βορρά να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους». Οι περισσότεροι ήταν έποικοι στα κατεχόμενα εδάφη μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου.

Διατηρώντας τη στρατιωτική πίεση, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες βράδυ πως εξαπέλυσε «επίθεση ευρείας κλίμακας στον νότιο Λίβανο αφού εντόπισε προετοιμασίες για εκτοξεύσεις ρουκετών εναντίον της ισραηλινής επικράτειας». Δεκάδες μαχητικά ενεπλάκησαν και έπληξαν περίπου180 στόχους, σύμφωνα με το επιτελείο των Ισραηλινών.

Η Χεζμπολάχ από πλευράς της ανακοίνωσε πως εκτόξευσε περίπου 90 ρουκέτες εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο βόρειο Ισραήλ. Ανάμεσα στις εγκαταστάσεις που ανακοινώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες πως στοχοποιήθηκαν από τη Χεζμπολάχ ήταν η αεροπορική βάση Ραμάτ Νταβίντ και μία στρατιωτική βιομηχανική εγκατάσταση στην Χάιφα, «εν είδει πρώτης ανταπόδοσης για τις επιθέσεις με παγιδευμένες συσκευές τηλεπικοινωνιών του κινήματος».

Υπενθυμίζεται ότι αυτή την εβδομάδα η Χεζμπολάχ, κίνημα που φέρεται να υποστηρίζεται οικονομικά και στρατιωτικά από το Ιράν, ορκισμένο εχθρό του Ισραήλ, υπέστη θεαματικές επιθέσεις. Την Τρίτη και την Τετάρτη, συσκευές τηλεπικοινωνιών —βομβητές και γουόκι τόκι— που χρησιμοποιούσαν μεταξύ άλλων τα μέλη της, ανατινάχθηκαν στα χέρια των κατόχων τους στον νότιο και στον ανατολικό Λίβανο με απολογισμό 39 νεκρούς και 2.931 τραυματίες, σύμφωνα με τις λιβανικές αρχές.

Η Χεζμπολάχ όπως και η κυβέρνηση στη Βηρυτό, κατηγόρησαν τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες. Η ισραηλινή κυβέρνηση απέφυγε επιμελώς να σχολιάσει επίσημα ενώ σήμερα ο πρόεδρος της χώρας υποστήριξε ότι «η Χεζμπολάχ έχει και άλλους εχθρούς, δεν ήταν δική μας η επέμβαση στους βομβητές». Το διεθνές δίκαιο απαγορεύει την παγίδευση συσκευών αθώων που χρησιμοποιούνται από το ευρύ κοινό, υπογράμμισε από την πλευρά του ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας προχθές Παρασκευή ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ο Φόλκερ Τουρκ, για τον οποίο η όλη ενέργεια συνιστά πιθανόν «έγκλημα πολέμου».

Το Ισραήλ ανέλαβε την ευθύνη για τον βομβαρδισμό σε νότιο τμήμα της Βηρυτού, στο οποίο σκοτώθηκαν 37 άνθρωποι, ανάμεσά τους ανώτερα στελέχη της Χεζμπολάχ, αλλά και άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και τριών παιδιών, σύμφωνα με τις αρχές του Λιβάνου. Ο βομβαρδισμός κατεδάφισε πολυκατοικία σε πυκνοκατοικημένη περιοχή. Είχε στόχο, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ, ένα υπόγειο όπου γινόταν συνάντηση διοικητών της μονάδας Ραντουάν, επίλεκτης δύναμης του κινήματος. Δεκαέξι μέλη της σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους ο Ιμπραήμ Ακίλ, ο επικεφαλής της, και ο Άχμεντ Μαχμούντ Ουάχαμπι, αρμόδιος για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις ως τις αρχές της χρονιάς.

Ο Ιμπραήμ Ακίλ ήταν επικηρυγμένος από τις ΗΠΑ, που προσέφεραν ποσό 7 εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες που θα επέτρεπαν τον εντοπισμό του, καθώς φερόταν να ενέχεται στις πολύνεκρες αντιαμερικανικές επιθέσεις στη Βηρυτό που είχαν γίνει το 1983. Ήταν το δεύτερο κορυφαίο στέλεχος του στρατιωτικού βραχίονα που εξοντώθηκε από το Ισραήλ τους τελευταίους μήνες μετά τον Φουάντ Σουκρ την 30ή Ιουλίου, με παρόμοιο τρόπο, αεροπορική επιδρομή σε πολυκατοικία σε νότιο προάστιο της λιβανικής πρωτεύουσας.

«Οι στόχοι μας είναι καθαροί και οι ενέργειές μας μιλάνε από μόνες τους», διεμήνυσε μετά τον προχθεσινό βομβαρδισμό ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου. Την Πέμπτη, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ,  Χασάν Νασράλα, προειδοποιούσε πως «το μέτωπο του Λιβάνου θα παραμείνει ανοικτό ως το τέλος της επίθεσης στη Γάζα». Κατά την άποψη τον Αράμ Νεργκουιζιάν του αμερικανικού Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS), «οι ισραηλινές υπηρεσίες κατασκοπείας κατάφεραν να παρεισφρήσουν στη Χεζμπολάχ και να την αποσταθεροποιήσουν».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx