Οι πιο εντυπωσιακές δολοφονίες δια χειρός Μόσάντ – Ποιους και πώς
23/09/2024Μπορεί η Μοσάντ και ο ισραηλινός στρατός να έχουν δολοφονήσει αμέτρητους εχθρούς τους με διάφορα μέσα, αλλά κάποιες από αυτές τις δολοφονίες ήταν πολύ πιο πολύπλοκες επιχειρησιακά.
Η επίθεση μέσω βομβητών και walkie takie – που σκότωσε τουλάχιστον δώδεκα ανθρώπους και τραυμάτισε χιλιάδες στον Λίβανο – είναι η τελευταία, σε μια μακρά ιστορία μυστικών και πολύπλοκων επιχειρήσεων που αποδίδονται στο Ισραήλ και δη την Μοσάντ. Το Ισραήλ δεν αναγνωρίζει δημοσίως την ευθύνη του για την έκρηξη των χιλιάδων βομβητών που προμήθευσε πριν από μήνες στα μέλη της η Χεζμπολάχ. Ο πρώτος επίσημος που μίλησε ανοιχτά για το ζήτημα είναι ο Ισραηλινός πρόεδρος, όπου σε συνέντευξη του αρνήθηκε την εμπλοκή του Τελ Αβίβ.
Όμως, σύμφωνα με πηγές που επικαλέστηκαν διεθνή πρακτορεία, ήταν Ισραηλινοί πράκτορες που είχαν κρύψει εκρηκτικά μέσα στις χειροκίνητες συσκευές. Αυτές κατασκευάζονταν στην Ταϊβάν και εισήχθησαν από την Χεζμπολάχ, μέσω μιας μεσολαβητής εταιρείας στην Ουγγαρία. Την Τετάρτη, ένας δεύτερος γύρος εκρήξεων σε walkie takie και συστήματα ηλιακής ενέργειας, σκότωσε τουλάχιστον εννέα ανθρώπους και τραυμάτισε εκατοντάδες άλλους στον Λίβανο.
Το Ισραήλ έχει δολοφονήσει δεκάδες Παλαιστίνιους, Ιρανούς, Αιγύπτιους, Βρετανούς, ακόμα και Βραζιλιάνους, με πιο συμβατικά μέσα (πυροβολισμοί, χειροβομβίδες, πυραύλους από ελικόπτερα, μαγνητικές νάρκες, παγιδευμένα αυτοκίνητα, κλπ). Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο κρισιμότερος παράγοντας για την επιτυχία της επιχείρησης ήταν οι πληροφορίες που μπόρεσαν να συλλέξουν οι ισραηλινές υπηρεσίες. Ακόμη και στις περιπτώσεις που τα θύματα επλήγησαν με βόμβες ακριβείας, ή πυραύλους από ελικόπτερα, είχε προηγηθεί η διεξοδική συλλογή πληροφοριών για τους τόπους διαμονής ή συγκέντρωσης, τις διαδρομές, το συγγενικό περιβάλλον, δηλαδή σχεδόν τα πάντα γύρω από το υποψήφιο θύμα.
Το μακρύ χέρι της Μοσάντ
Παραθέτουμε ορισμένες πιο τεχνολογικά περίπλοκες επιχειρήσεις σε βάθος δεκαετιών, για τις οποίες πιστεύεται ότι ευθύνεται η Μοσάντ:
1972: Ο Μπασάμ Αμπού Σαρίφ, (φωτό) μέλος του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP) και πρώην σύμβουλος του επικεφαλής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), τραυματίζεται από εκρηκτικά που εξερράγησαν όταν άνοιξε ένα πακέτο στο γραφείο της εφημερίδας “Al Hadar” στη Βηρυτό, στην οποία ήταν αναπληρωτής συντάκτης. Η βόμβα ήταν μέσα στο βιβλίο, “Οι Αναμνήσεις του Τσε Γκεβάρα”. Ο Σαρίφ έχασε την ακοή στο ένα του αυτί, την όραση στο ένα του μάτι και τα τέσσερα του δάχτυλα. Ο Σαρίφ, που αποκαλείται «το πρόσωπο του τρόμου» από το περιοδικό Time, φέρεται να βρισκόταν πίσω από τέσσερις αεροπειρατείες του PFLP, το 1970.
1972: Ένας πράκτορας της Μοσάντ, που υποδυόταν τον δημοσιογράφο, κανόνισε μια τηλεφωνική συνέντευξη με τον εκπρόσωπο της PLO στο Παρίσι, Μαχμούντ Χαμσάρι. Όταν ο Χαμσάρι πήρε το τηλέφωνο, τα εκρηκτικά που είχαν τοποθετηθεί κάτω από αυτό εξερράγησαν, σκοτώνοντάς τον. Η δολοφονία ήταν μέρος της εκστρατείας-εκδίκησης του Ισραήλ για την δολοφονία 11 αθλητών του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου από τον “Μαύρο Σεπτέμβρη”.
1996: Ο Γαχία Αγιάς, ένας βομβιστής της Χαμάς γνωστός ως “The Engineer” [Ο Μηχανικός], σκοτώθηκε από έκρηξη, όταν απάντησε σε μια κλήση από ένα κινητό τηλέφωνο που είχε παγιδευτεί.
1997: Ο Καλέντ Μασάλ, (φωτό) ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, παραλίγο να πεθάνει όταν ένας πράκτορας της Μοσάντ που υποδυόταν τον τουρίστα ήρθε από πίσω του, κρατώντας μία συσκευή κοντά στο αυτί του, μέσω της οποίας του χορηγήθηκε δηλητήριο. Ο βασιλιάς της Ιορδανίας απείλησε ότι θα ακύρωνε την ειρηνευτική συμφωνία της χώρας του με το Ισραήλ εάν πέθαινε ο Μασάλ και ο τότε πρόεδρος Μπιλ Κλίντον πίεσε το Ισραήλ να στείλει αντίδοτο, όπως και έγινε.
2000: Ο Σαμίχ Σαλαμπί, ανώτερο στέλεχος της παλαιστινιακής Fatah, σκοτώθηκε όταν το κινητό του εξερράγη κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό Qalandiya, που βρίσκεται στη Δυτική Όχθη μεταξύ Ιερουσαλήμ και Ραμάλα.
2007: Το κακόβουλο λογισμικό υπολογιστών Stuxnet, που λέγεται ότι δημιουργήθηκε από Αμερικανούς και Ισραηλινούς πράκτορες, κατέστρεψε εξοπλισμό σε μια ιρανική εγκατάσταση ουρανίου, σύμφωνα με πληροφορίες.
2020: Ο Ιρανός πυρηνικός επιστήμονας Μοχσέν Φακριζαντέχ (φωτό) δολοφονήθηκε από ένα τηλεκατευθυνόμενο πολυβόλο, που ήταν τοποθετημένο πάνω σε ένα αυτοκίνητο.
2024: Ο Ισμαήλ Xανίγιε, ηγέτης της Χαμάς, δολοφονείται στην Τεχεράνη, ενώ παρευρίσκονταν στην ορκωμοσία του Ιρανού προέδρου Μασούντ Πεζεσκιάν. Οι New York Times ανέφεραν ότι σκοτώθηκε από μια συσκευή που ενεργοποιήθηκε από απόσταση, η οποία είχε εισαχθεί λαθραία και τοποθετηθεί μυστικά στον ξενώνα που θα διέμενε, δύο μήνες νωρίτερα…