Ποιοι έδωσαν το παρών από τον ΣΥΡΙΖΑ στην βράβευση Τσίπρα – Αιχμές για Κασσελάκη

Ποιοι από τον ΣΥΡΙΖΑ δίνουν το παρών στην ομιλία Τσίπρα – Οι ηχηρές απουσίες

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε θερμό εναγκαλισμό με τον Σωκράτη Φάμελλο.

Ο Αλέξης Τσίπρας βραβεύτηκε με το βραβείο Ειρήνης του Παρατηρητηρίου Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης για την Συμφωνία των Πρεσπών. Το αμφιθέατρο “Μιλτιάδης Έβερτ” στο Γκάζι ήταν γεμάτο από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Από βουλευτές έδωσαν το παρόν οι: Σωκράτης Φάμελλος, Χρήστος Γιαννούλης, Μίλτος Ζαμπάρας, Ρένα Δούρου, Όλγα Γεροβασιλη, Γιώργος Ψυχογιός, Πόπη Τσαπανίδου, Συμεών Κεδίκογλου, Κυριακή Μάλαμα, Διονύσης Καλαματιανός, Νίκος Παππάς, Χάρης Μαμουλάκης, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, Ευάγγελος Αποστολάκης, Γιώργος Καραμερος.

Από αυτούς στην ομάδα Κασσελάκη ανήκουν η Κυριακή Μάλαμα και ο Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος όμως είχε διατελέσει υπουργός στην κυβέρνησή του. Την εκδήλωση παρακολούθησαν η γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγκου, ο εκπρόσωπος Παυσανίας Παπαγεωργίου, καθώς και οι Γιώργος Βασιλειάδης, Γρηγόρης Θεοδωράκης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Γιάννης Μπαλάφας, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιάννης Ραγκούσης, Γιάννης Μαντζουράνης, Τζένη Αρσένη, Κώστας Ζαχαριάδης, Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, Αλέκος Φλαμπουράρης. Από τη Νέα Αριστερά παραβρέθηκαν ο Νίκος Μπίστης και η Μαρία Γιαννακάκη. Το παρόν έδωσε ο Στέφανος Τζουμάκα και ο Γιώργος Λιάνης.

Κατά την είσοδό του στον χώρο της εκδήλωσης αντάλλαξε θερμή χειραψία και αγκαλιά με τον Σωκράτη Φάμελλο, ο οποίος φέρεται ότι θα διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος ως κοινός υποψήφιος των “87”.

Αναφερόμενος στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα και κατά εκτιμήσεις φωτογραφίζοντας εμμέσως τον “έκπτωτο” πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη είπε ο κ. Τσίπρας: «Ναι λοιπόν!, υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν σε κάτι πάνω και πέρα από τον εαυτό τους. Που αγωνίζονται για αυτό που πιστεύουν και αφότου κλείσουν οι κάμερες και τα κινητά. Διότι υπάρχουν χιλιάδες νέοι και νέες, που συναντάμε κάθε μέρα όλοι μας, οι οποίοι βιώνουν καθημερινά τον κόσμο των ανισοτήτων, της ανασφάλειας και των πολλαπλών κρίσεων. Και μέσω των ψηφιακών τεχνολογιών, των social media, της Τεχνητής Νοημοσύνης αναζητούν την ενημέρωση, την αλληλεγγύη, την επικοινωνία, την οικονομική πρόοδο».

Ακολούθως υπογράμμισε: «Αλλά αρνούνται- το τονίζω, αρνούνται- να ακολουθήσουν το κυρίαρχο αφήγημα, που τους καλεί να διαλέξουν τις αρχές και τις αξίες τους σκρολάροντας. Εναλλάσσοντάς τες ανάλογα με τη μέρα και τη μόδα. Όπως αρνούνται να εμπιστευθούν κάθε κήρυκα που θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί ανέξοδα και βροντερά την οργή τους, βυθίζοντας το δημόσιο διάλογο βαθύτερα στην τοξικότητα και το βούρκο. Αναζητούν όραμα, αλλά και ρεαλισμό, σοβαρότητα, επιμονή, ειλικρίνεια, αποτελεσματικότητα. Ουσία και όχι εικόνα. Αυτή είναι η γενιά στην οποία εμείς έχουμε χρέος να απευθυνθούμε. Όχι με φτηνούς εντυπωσιασμούς και επικοινωνιακά πυροτεχνήματα. Ούτε με εχθροπάθεια και αφορισμούς. Ούτε, βέβαια, και με ιδεολογικά τσιτάτα και ηθικολογικό ελιτισμό. Αλλά με ειλικρίνεια, όραμα και πράξεις».

Συμφωνία των Πρεσπών

Αναφερόμενος στην Συμφωνία με αφορμή την οποία βραβεύτηκε είπε: «O σεβασμός της Συμφωνίας από την νέα πολιτική και πολιτειακή της ηγεσία είναι απαραίτητος. Δεν πρέπει να αφήσουμε τα Βαλκάνια να γίνουν ένα ανεξέλεγκτο πεδίο ανταγωνισμού δυνάμεων. Δεν πρέπει να αφήσουμε τον εθνικισμό να θεριέψει στην περιοχή ακόμα περισσότερο. Μια Συμφωνία που αποτελεί πρότυπο επίλυσης διαφορών για τα Δυτικά Βαλκάνια, γιατί απέδειξε ότι υπάρχει δρόμος για αμοιβαία αποδεκτές λύσεις που προασπίζουν τα εθνικά συμφέροντα και την ίδια στιγμή προωθούν την ειρήν .

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά υπογράμμισε την αναγκαία αποφασιστικότητα «στην προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων απέναντι σε τουρκικές προκλήσεις. Με κόκκινες γραμμές και επί του πεδίου και στο τραπέζι των συνομιλιών. Σημαίνει αξιοποίηση της ΕΕ και των συμμαχιών μας. Αλλά σημαίνει και μια σαφή και γενναία στρατηγική για την προσφυγή στη Χάγη για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ”.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την καταδίκη του για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, άσκησε όμως κριτική στην πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης: «Η Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψην το ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή, δεν έχει τη πολυτέλεια να εκφράζει αυτή τη στήριξη αποστέλλοντας βαρύ οπλισμό από τη παραμεθόριό της, στο ενεργό μέτωπο της Ουκρανίας».

Αναφέρθηκε όμως και στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή: «Ως προς τη Μέση Ανατολή πρέπει να το πούμε ξεκάθαρα, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας δεν μπορεί να αποτελεί πρόσχημα ούτε λευκή επιταγή για τη δολοφονία χιλιάδων αμάχων -κυρίως παιδιών – και για μια πρωτοφανή ανθρωπιστική καταστροφή».

Αναφέρθηκε στο Κυπριακό: «Με τον ίδιο τρόπο πρέπει να συνεχίσουμε να παλεύουμε για τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ. Πρέπει να υποστηρίξουμε ενεργά την επανεκκίνηση των συνομιλιών από το σημείο που διεκόπησαν στο Κρανς Μοντανά, το 2017. Και το μήνυμα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι οι δυσμενείς εξελίξεις στην Κύπρο θα επηρεάσουν αρνητικά, όχι μόνο τις ελληνοτουρκικές αλλά και τις ευρωτουρκικές σχέσεις».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx