ΑΝΑΛΥΣΗ

Αλβανική σφήνα στην υποψηφιότητα Σινιρλίογλου για ΓΓ ΟΑΣΕ

Αλβανική σφήνα στην υποψηφιότητα Σινιρλίογλου για ΓΓ ΟΑΣΕ, Γεωπολιτικός
EPA/MALTON DIBRA

Έντονο παρασκήνιο εξελίσσεται στην έδρα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στη Βιέννη, αναφορικά με την εκλογή του επόμενου Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού. Η θητεία της εν ενεργείας Γενικού Γραμματέα, Γερμανίδας Helga Maria Schmidt, έχει ήδη λήξει από τις 4 Σεπτεμβρίου.

Ως γνωστόν, η Άγκυρα εδώ κι ένα χρόνο κινείται έντονα στο παρασκήνιο ώστε να προωθήσει δική της υποψηφιότητα στην σημαντική θέση του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού. Προς τούτο μάλιστα, είχε πετύχει να παρουσιάσει ως κοινό υποψήφιο με την Αθήνα τον διπλωμάτη καριέρας και μόνιμο αντιπρόσωπό της στον ΟΗΕ, πρέσβη Φεριντούν Σινιρλίογλου (Feridun Sinirlioglou) – ως δίδυμο μάλιστα με την Μαρία Τελαλιάν – Νομικό Σύμβουλο του υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας για τη θέση του επικεφαλής του Οργανισμού για Δημοκρατικούς Θεσμούς και Ανθρώπινα Δικαιώματα (ODIHR).

Όμως, φαίνεται ότι ο εκλεκτός της Άγκυρας (και παραδόξως και των Αθηνών!) Σινιρλίογλου βρίσκεται σε δυσμενή θέση, έναντι της εναλλακτικής πρότασης της Ολλανδίας και της Αλβανίας. Η πρόταση αφορά το πρόσωπο του Αλβανού υπουργού Εξωτερικών Ίγκλι Χασάνι (εκ μητρός από Δρυμμάδες Χιμάρας) επίσης διπλωμάτη, με πολυετή παρουσία ως εκπρόσωπος των Τιράνων στον Οργανισμό. Αλβανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Χασάνι έλαβε 33 θετικές ψήφους έναντι οκτώ (πέντε Κεντροασιατικές χώρες, Πορτογαλία και φυσικά οι προάγουσες Τουρκία και Ελλάδα) με τις υπόλοιπες – μεταξύ των οποίων τις ΗΠΑ και Ρωσία – να μην λαμβάνουν θέση, προσδίδοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη συνέχιση της διαδικασίας.

Η αναφορά στη Ρωσία έχει εντελώς ειδησεογραφική σημασία, δεδομένου ότι είναι κοινό μυστικό ότι ο ΟΑΣΕ στην ουσία κινείται στο ρυθμό που επιβάλλει η Ουάσιγκτον, πόσο μάλλον στην διάρθρωση της δομής διοίκησης του σε καίριες θέσεις. Η κοινή εναλλακτική πρόταση της Ολλανδίας και της Αλβανίας – που προωθήθηκε πιο σιωπηλά απ’ την υποψηφιότητα του Τούρκου διπλωμάτη – έχει ως υποψήφιο για την θέση του ODIHR τον Christophe Kamp, επίσης διπλωμάτη.

Παρέμβαση Άγκυρας στον Ράμα

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην συνάντηση στο “Σπίτι της Τουρκίας” του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα, υπήρχε μεγάλο παρασκήνιο, με συναλλαγές επί του ζητήματος. Όμως, με δεδομένο ότι η απόσυρση της υποψηφιότητας του Χασάνι θα αποτελούσε προκλητική ενέργεια (οι ψήφοι είναι 33:8) αλλά και ότι η θέση της Ουάσιγκτον μάλλον δεν είναι υπέρ του κοινού υποψηφίου Τουρκίας-Ελλάδας, φαίνεται πως τα Τίρανα δεν ενέδωσαν στις παραινέσεις.

Πάντως, παραχώρησαν κάτι πολύ πιο ουσιαστικό στον πάτρωνα Ερντογάν, το οποίο αφορά στην υπόθεση του τουρκικού τεμένους στο κέντρο της αλβανικής πρωτεύουσας και την θεσμοθέτηση της ανεξάρτητης λειτουργίας του, κάτι που θέλει δική του ανάλυση και σχολιασμό.

Οι εξελίξεις στην αυστριακή πρωτεύουσα καταδεικνύουν ως επί το πλείστον ότι η ελληνική διπλωματία είτε έχει απολέσει τους αισθητήρες της και δεν καταφέρνει να παρακολουθεί εγκαίρως τα τεκταινόμενα στα παρασκήνια της Βιέννης, ή έχει απολύτως υπαχθεί σε πολιτικές υποτέλειας στην Άγκυρα… Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκαθαρίσει εάν ισχύουν όντως οι φερέγγυες διαδικασίες που στηρίζονται στην αρχή της πλειοψηφίας (με την βεβαιότητα του αποκλεισμού από την κούρσα των Σινιρλίογλου και Τελαλιάν σε αυτήν τη περίπτωση) εκτός αν καταθέσουν οι ΗΠΑ μία τρίτη πρόταση, ως έναν δήθεν προσχηματικό συμβιβασμό.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

1 ΣΧΟΛΙΟ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια

Θεωρώ ότι η πρότασή της Ελλάδας για Σινιρλίογλου και Τελαλιάν γίνεται στο πνεύμα μιας επιφανειακής ομοφωνίας και ομοθυμίας -πολύ θα θέλαμε άλλον εκπρόσωπο για Γενικό Γραμματέα-στο γενικότερο πνεύμα κατευνασμού που συστηματικά επιδεικνύουμε. Προφανώς, γνωρίζουμε, εκ προοιμίου, ότι οι Συνιρλίογλου και Τελαλιάν δεν θα επιλεγούν οπότε προσφέρουμε καλές υπηρεσίες στους “φίλους… Διαβάστε περισσότερα »

1
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx