ΓΝΩΜΗ

Γιατί ο Ερντογάν σνόμπαρε τον Μπάιντεν στη Νέα Υόρκη

Γιατί ο Ερντογάν σνόμπαρε τον Μπάιντεν στη Νέα Υόρκη
EPA/JUSTIN LANE

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δεν μετέσχε στο γεύμα που παρέθεσε ο Αμερικανός ομόλογος του Τζό Μπάιντεν, στους αρχηγούς κρατών κι αναχώρησε απ’ την Νέα Υόρκη και τη συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, εντελώς κατασχεμένος.

Κατασχεμένος αφού οι πρωτοβουλίες του – η ανάληψη της προκαταβολής των F-35 δεν ενεκρίθη για 1,5 δισ. δολάρια, η συμμετοχή της Τουρκίας στην πολιτική συμμαχία BRICS (*) αποδοκιμάσθηκε, όπως κι η διεθνής αναγνώριση των κατεχομένων εδαφών της Κύπρου, τα δε αιτήματα του του τουρκικού στρατού απορρίφθηκαν υπό της δυτικής συμμαχίας (ΝΑΤΟ) κι η Τουρκία αναγκάστηκε να αποσυρθεί από την ετησία αεροναυτική άσκηση 13 χωρών της Βορειοατλαντικής συμμαχίας Ramstein Flag 24 λόγω της εμμονής του Ερντογάν, να “πετάξει” η Τουρκική πολεμική αεροπορία πάνω από ολόκληρο το Αιγαίον, χωρίς την υποβολή σχεδίου πτήσεως (στο Ελληνικό FIR). Κάτι που ούτε ο Γεραπετρίτης θα μπορούσε να αποδεχθεί, εν ονόματι της διάτρητης “διακήρυξης των Αθηνών”.

Δυστυχώς, η σκλήρυνση της αμερικανικής κυβερνήσεως, έναντι της νεοθωμανικής στάσεως της τουρκικής, δεν μπορεί να αξιοποιηθεί για την λύση του Κυπριακού προβλήματος, καθώς απομένουν μόνο 40 ημέρες μέχρις των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, από τις οποίες δύναται ν’ αλλάξει η ηγεσία των ΗΠΑ. Όπως ελπίζει ο Ερντογάν.

Αλλά τι θα μπορούσαν να κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, για ν’ αναγκάσουν την Τουρκία να δεχθεί την «δικοινοτική-διζωνική ομοσπονδία» στην Κύπρο εις ένα ενιαίο κράτος, συμφώνως με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών; Μα την επιβολή αυστηρών οικονομικών κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας, εφάμιλλες μ’ εκείνες που έχουν επιβληθεί στην Ρωσία, όταν προ τριετίας ο πρόεδρος της Βλαδίμηρος Πούτιν εισέβαλε στην Ουκρανία, όπως ακριβώς ως ο τουρκικός στρατός στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974. Δεν δικαιολογούνται “δύο μέτρα και δύο σταθμά” δια τους ταραξίες του διεθνούς δικαίου, Ρωσίας και Τουρκίας, η οποία μάλιστα έχει εισβάλλει και κατέχει σημαντικό τμήμα της Συρίας.

Ο Ερντογάν, με την αγενή περιφρόνηση του Μπάϊντεν, ουσιαστικά τάχθηκε υπέρ του υποψηφίου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ , ελπίζοντας στην ανοχή των ΗΠΑ , απέναντι στα καπρίτσια της Τουρκίας (και στα αμοιβαία οικονομικά συμφέροντα)… Εν τούτοις, δεν είναι και τόσον βέβαιο ότι η αμερικανική πολιτική θα μεταβληθεί με την εκλογή του Τράμπ ως προέδρου των ΗΠΑ. Η έκπτωση της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 αποφασίστηκε κατά την πρώτη προεδρία του Τράμπ. Ο φιλοαμερικανός και προσεκτικός πρόεδρος της Αιγύπτου Αλ Σίσι σεβάστηκε τις συμφωνίες με την Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ, όταν χάραξε τα θαλάσσια “οικόπεδα” για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων (πετρέλαιο και φυσικό αέριο) στην θάλασσα της Λυκίας της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Η συμφωνία με την Ελλάδα, όχι μόνον αναγνωρίζει την πόντιση του ηλεκτροφόρου καλωδίου στην Κάσο, που θα συνδέσει Κύπρο και Ισραήλ με το ηλεκτρο-δίκτυο της δυτικής Ευρώπης, αλλά και την κυπριακή ΑΟΖ που δεν αναγνωρίζει ο Ερντογάν.

“Ανάγκα κι οι θεοί πείθονται” – πόσον μάλλον η παζαρεύουσα τα πάντα (πχ. ένταξη της Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μετά από 18μήνες διαπραγματεύσεων για τα 119 F-16 ) που εξάντλησε την υπομονή της Αμερικής. Είναι ατυχία που τόσο πολύ καθυστέρησε η αφύπνιση του Μπάϊντεν, αλλ’ “έσεται ήμαρ”: Αρκεί ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης να μην υποχωρήσει από τις… ροζ γραμμές του, γιατί τελευταίως απομακρύνεται απ’ τις «κόκκινες»…


 

(*) Πολιτική και οικονομική συμμαχία με την Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική (ιδρυτικά μέλη).

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx