Εκλογές στην Αυστρία σήμερα με άνοδο του “ακροδεξιού” FPÖ

Εκλογές στην Αυστρία σήμερα με άνοδο του “ακροδεξιού” FPÖ

Περίπου 6,3 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται σήμερα να εκλέξουν τους 183 βουλευτές του Εθνικού Συμβουλίου ή, αλλιώς, της Κάτω Βουλής. Εννέα κόμματα έχουν υποψήφιους και στα εννέα κρατίδια, με το φερόμενο ως ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ) να προηγείται στις δημοσκοπήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Κεντρικά θέματα σε αυτήν ήταν το μεταναστευτικό, η ακρίβεια και η σχέση με τη Ρωσία.

Τα πρώτα exit poll αναμένονται στις 18:00 ώρα Ελλάδας (17:00 στην Αυστρία). Ο σχηματισμός κυβέρνησης πάντως δεν αναμένεται να είναι εύκολος. Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το FPÖ του Χέρμπερτ Κικλ προηγείτο με 27%-29%, με το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (ÖVP) του καγκελάριου Καρλ Νεχάμερ να ακολουθεί με 23%-25% και το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPÖ) του Αντρέας Μπάμπλερ με 20%-21%. Οι φιλελεύθεροι NEOS συγκεντρώνουν ποσοστά μεταξύ 8% και 11% και οι συγκυβερνώντες Πράσινοι από 8% έως 10%.

Ο κατάλογος των κομμάτων συμπληρώνεται με το Κομμουνιστικό Κόμμα (KPÖ), το οποίο δεν έχει μπει στην Βουλή από την δεκαετία του ’50, το Κόμμα της Μπίρας (BIER), του τραγουδιστή του πανκ συγκροτήματος Turbobier Ντόμινι Βλάζνι ή Μάρκο Πόγκο, με κεντρική θέση την «αποπολιτικοποίηση της πολιτικής», τη Λίστα Μαντλέν Πέτροβιτς, πρώην στελέχους των Πρασίνων η οποία αντιτίθεται στην υποστήριξη της Ουκρανίας και στο «Κανένας από αυτούς» (ΚΕΙΝΕ), το οποίο φιλοδοξεί να προσελκύσει ψηφοφόρους που δεν ταυτίζονται με κανένα από τα άλλα κόμματα.

Αν τελικά το FPÖ έλθει πρώτο, θα έχει καταγράψει ιστορική νίκη για την μεταπολεμική Αυστρία. Το Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ), το οποίο προηγείται στις δημοσκοπήσεις από το τέλος του 2022, ήρθε πρώτο πρόσφατα και στις ευρωεκλογές, προτείνοντας περιορισμούς στο μεταναστευτικό, αμφισβητώντας την κυβερνητική πολιτική κατά τη διάρκεια της πανδημίας και προτείνοντας εγγύτητα με την Ρωσική Ομοσπονδία. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανήκει στην ίδια ομάδα με το κόμμα του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.

Ο αρχηγός του, Χέρμπερτ Κικλ , θήτευσε κοντά στον Γιεργκ Χάιντερ τη δεκαετία του 2000, κατηγορείται ως λαϊκιστής αλλά εκείνος δηλώνει “απλώς αντισυστημικός, που φιλοδοξεί να γίνει ο καγκελάριος του λαού». Το FPÖ έχει συγκυβερνήσει με το Λαϊκό Κόμμα (ÖVP) ως εταίρος ήδη δύο φορές, αλλά αν ενισχυθεί και έρθει πρώτο, δεν θεωρείται εύκολο να βρει εταίρο. Σύμφωνα με αυστριακά μέσα, αν συνεργασθούν τρία κόμματα, θα μπορέσουν να το αποκλείσουν από την κυβέρνηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx