ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ισραηλινά πλήγματα και στην Υεμένη – Ανασύρθηκε η σωρός του Νασράλα

Ισραηλινά πλήγματα και στην Υεμένη – Ανασύρθηκε η σωρός του Νασράλα
epa11624044 Smoke billows from the site of an Israeli airstrike that targeted southern Lebanese villages, as seen from Marjaayoun, southern Lebanon, 25 September 2024. According to Lebanon's Ministry of Health, at least 558 people have been killed, and more than 1,835 have been injured following continued Israeli airstrikes on southern Lebanese towns and villages. More than 41,300 Palestinians and over 1,400 Israelis have been killed, according to the Palestinian Health Ministry and the Israeli Army, Tsahal, since Hamas militants launched an attack against Israel from the Gaza Strip on 07 October 2023, and the Israeli operations in Gaza and the West Bank which followed it. EPA/STR

Σύμφωνα με ισραηλινά και αραβικά μέσα ενημέρωσης το Ισραήλ έπληξε την Κυριακή εγκαταστάσεις στο λιμάνι της Χοντέιντα, στην Υεμένη. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στόχος των ισραηλινών επιθέσεων ήταν αποθήκες πετρελαίου και το λιμάνι της Χοντέιντα που επίσης επλήγη.

Τα μέσα ενημέρωσης της Υεμένης ανέφεραν πάνω από δέκα επιθέσεις στη Χοντέιντα, που αποτελεί το σημαντικότερο λιμάνι της στην Ερυθρά Θάλασσα, ενώ πρόκειται για την τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Υεμένης.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε προηγουμένως ότι σκότωσε τον υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Χεζμπολάχ, Ναμπίλ Καούκ. Η σιιτική οργάνωση αποδέχτηκε αργότερα τον θάνατο του και υποστηρικτές της αναρτούν συλλυπητήρια μηνύματα γι’αυτόν από χθες, Σάββατο. Την ίδια στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη διπλωματικές προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός στο Λίβανο, όπως δήλωσε σήμερα κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου του Λιβάνου ο υπουργός Πληροφόρησης της χώρας, Ζιάντ Μακάρι. Στον Λίβανο μεταβαίνει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

«Είναι βέβαιο ότι η λιβανική κυβέρνηση θέλει κατάπαυση του πυρός και όλοι γνωρίζουν ότι (ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν) Νετανιάχου πήγε στη Νέα Υόρκη στη βάση μιας (πρότασης) κατάπαυσης του πυρός, αλλά πάρθηκε η απόφαση να δολοφονηθεί ο Νασράλα», σημείωσε ο Μακάρι. «Οι διπλωματικές προσπάθειες για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός βρίσκονται σε εξέλιξη. Ο πρωθυπουργός κάνει ό,τι του αναλογεί, αλλά το ζήτημα δεν είναι και τόσο εύκολο», πρόσθεσε.

Reuters: Ανασύρθηκε η σορός του Νασράλα

Ομάδες διάσωσης που επιχειρούν στην ισοπεδωμένη γειτονιά της Βηρυτού, όπου και βρίσκονταν τα κεντρικά της Χεζμπολάχ, ανέσυραν την Κυριακή τη σορό του ηγέτη της οργάνωσης, Χασάν Νασράλα, σύμφωνα με όσα δήλωσαν στο Reuters μια ιατρική πηγή και μια πηγή ασφαλείας. Οι δύο πηγές είπαν στο Reuters ότι το σώμα του Νασράλα δεν είχε δεχτεί άμεσα πλήγματα και η αιτία θανάτου του ήταν ένα αμβλύ τραύμα από την ισχύ της έκρηξης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον βομβαρδισμό της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας που προκάλεσε το θάνατο του ηγέτη της Χεζμπολάχ.

Ιρανός κατάσκοπος “κάρφωσε” τη θέση του Νασράλα

Επίσης, σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας, “Le Parisien”, η οποία επικαλείται πηγή από το Λίβανο, ένας Ιρανός κατάσκοπος φέρεται να έδωσε πληροφορίες στο Ισραήλ σχετικά με τη θέση που βρισκόταν ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, οι οποίες στη συνέχεια οδήγησαν στη δολοφονία του το απόγευμα της Παρασκευής.

Η «Le Parisien» τονίζει ότι ο “Ιρανός κατάσκοπος”, η ταυτότητα του οποίου δεν αποκαλύφθηκε, ήταν εκείνος που ενημέρωσε το Ισραήλ για την άφιξη του Νασράλα στο σημείο, πριν αυτός στοχοποιηθεί και ξεκινήσει η εκτέλεση του σχεδίου “New Order” από την αεροπορία των IDF.

Η γαλλική εφημερίδα επιβεβαίωσε επίσης ότι στη συνάντηση στην οποία συμμετείχαν ο Νασράλα και ο Νιλφορουσάν, συμμετείχαν 12 υψηλόβαθμα στελέχη της Χεζμπολάχ, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ περίμενε την έναρξη της συνάντησης του ηγέτη της Χεζμπολάχ με τους διοικητές της οργάνωσης, για να πραγματοποιήσει την επιδρομή.

Βόμβες “bunker buster”

Σημειώνεται ότι, ένα νέο τύπο βόμβας φέρεται να χρησιμοποίησε το Ισραήλ στον δίχως βομβαρδισμό της Βηρυτού που προκάλεσε τον θάνατο του Νασράλα. Πρόκειται για τις διατρητικές βόμβες “bunker buster” (καταστροφέας καταφυγίων), οι οποίες είναι ειδικά σχεδιασμένες για να καταστρέφουν υπόγειες κατασκευές.

Η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία έριξε περίπου 85 τέτοιες βόμβες, βάρους 2,3 τόνων έκαστη, στο ίδιο σημείο, “ρευστοποιώντας” (ήταν η λέξη που χρησιμοποίησαν οι IDF στην ανακοίνωσή τους) όχι μόνο τον Νασράλα, αλλά οποιονδήποτε και οτιδήποτε υπήρχε σε ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο σε βάθος 30 μέτρων. Από τους βομβαρδισμούς κατέρρευσαν 6 κτίρια τα οποία, κυριολεκτικά, εξαφανίστηκαν.

“Οι ΗΠΑ είναι συνεργοί”, λέει το Ιράν

Στο Ιράν, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου του Ιράν Μοχαμάντ Μπακέρ Καλιμπάφ δήλωσε σήμερα ότι οι «οργανώσεις μαχητών θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν το Ισραήλ με τη βοήθεια της Τεχεράνης μετά την δολοφονία του αρχηγού της Χεζμπολάχ Σάγεντ Χασάν Νασράλα».

«Δεν θα διστάσουμε να φτάσουμε σε οποιοδήποτε επίπεδο προκειμένου να βοηθήσουμε την αντίσταση», δήλωσε ο Καλιμπάφ. Ο ίδιος προειδοποίησε επίσης τις ΗΠΑ, λέγοντας: «Οι ΗΠΑ είναι συνεργοί σε όλα αυτά τα εγκλήματα και (…) οφείλουν να αποδεχθούν τις επιπτώσεις».

«Το Ισραήλ δε θα ησυχάσει», δήλωσε παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγτσί και σημείωσε ότι η δολοφονία του Νασράλα δεν θα μείνει αναπάντητη

Νετανιάχου: Ιστορική καμπή η εξόντωση του Νασράλα

«Ιστορική καμπή που θα μπορούσε να αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων στη Μέση Ανατολή» χαρακτηρίζει τον θάνατο του ηγέτη της Χεζμπολάχ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου, ο οποίος προειδοποίησε τους Ισραηλινούς ότι έρχονται “δύσκολες ημέρες”.

«Ο Νασράλα δεν ήταν ένας τρομοκράτης, ήταν ο τρομοκράτης» ανέφερε  ο Νετανιάχου. «Η εξόντωση του Νασράλα ήταν ένα αναγκαίο βήμα για την επίτευξη των στόχων που έχουμε θέσει, την επιστροφή των κατοίκων του βορρά με ασφάλεια στα σπίτια τους και την αλλαγή της ισορροπίας δυνάμεων στην περιοχή για τα επόμενα χρόνια», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.

Ισραήλ: Ξέραμε λεπτό προς λεπτό τις κινήσεις του

Σε ανακοίνωση του, ο ισραηλινός στρατός, σημείωσε ότι ήξερε λεπτό προς λεπτό τις κινήσεις του Νασράλα: «το Ισραήλ εξαπέλυσε το φονικό πλήγμα εναντίον του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα αφού έμαθε ότι επρόκειτο να συναντηθεί με υψηλόβαθμους διοικητές του κινήματός του, στο υπόγειο αρχηγείο του στη νότια Βηρυτό. Είχαμε πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο και πραγματοποιήσαμε το πλήγμα».

Ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, αντισμήναρχος Ναντάβ Σοσάνι είπε επίσης πως: «Συγκεντρώναμε πληροφορίες για τον Νασράλα εδώ και μερικά χρόνια. Επί δεκαετίες συλλέγαμε πληροφορίες, καταλαβαίνοντας ότι κάποια στιγμή θα προσπαθούσε να ξεκινήσει έναν πόλεμο. Είχαμε πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο και πραγματοποιήσαμε το πλήγμα».

“Ήταν απονομή δικαιοσύνης”, λέει ο Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε το πλήγμα στη Βηρυτό που σκότωσε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ ως «ένα μέτρο δικαιοσύνης για τα πολλά θύματά του» και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν πλήρως το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν επανέλαβε ότι στόχος των ΗΠΑ είναι να αποκλιμακώσουν τις συγκρούσεις στη Γάζα και τον Λίβανο με διπλωματικά μέσα, ενώ δεν σχολίασε τη δήλωση του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, που είπε ότι θα εκδικηθεί τον θάνατο του Νασράλα.

Επίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, δόθηκε εντολή στον Αμερικανό υπουργό Άμυνας, Λόιντ Όστιν, να ενισχύσει τις αμυντικές δυνάμεις των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

Τουρκία-Ρωσία-Κίνα

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι ο λαός του Λιβάνου αποτελεί στόχο «πολιτικής γενοκτονίας, κατοχής και εισβολής» του Ισραήλ. Ο Τούρκος ηγέτης, ο οποίος έχει ασκήσει έντονη κριτική στη συνεχιζόμενη επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, δήλωσε ότι μεταξύ των Λιβανέζων πολιτών που “δολοφονήθηκαν” από “βάναυσα” ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο, ήταν και παιδιά.

«Κανείς με συνείδηση δεν μπορεί να αποδεχθεί ή να δικαιολογήσει μια τέτοια σφαγή», έγραψε σε ανάρτησή του στο Χ. «Η ισραηλινή κυβέρνηση γίνεται όλο και πιο απερίσκεπτη καθώς χαϊδεύεται από τις δυνάμεις που παρέχουν όπλα και πυρομαχικά για τις σφαγές της – αψηφά την ανθρωπιά, τις ανθρώπινες αξίες και το διεθνές δίκαιο», πρόσθεσε, σύμφωνα με τον Guardian.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι εναπόκειται κυρίως στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αναλάβει ταχεία δράση για να σταματήσουν οι «απάνθρωπες επιθέσεις του Ισραήλ κατά του Λιβάνου». Στο παρελθόν έχει κατηγορήσει το Ισραήλ για γενοκτονία στον πόλεμο στη Γάζα, ζητώντας την τιμωρία του από τα διεθνή δικαστήρια και επέκρινε τα δυτικά έθνη για την στρατιωτική υποστήριξη που παρέχουν.

Η Ρωσία καταδικάζει σθεναρά τη δολοφονία από το Ισραήλ του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα στη λιβανική πρωτεύουσα Βηρυτό, ανέφερε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών, αποκαλώντας την “άλλη μία πολιτική δολοφονία”. «Αυτή η δυναμική ενέργεια είναι γεμάτη με ακόμη πιο δραματικές συνέπειες για τον Λίβανο και ολόκληρη τη Μέση Ανατολή», ανέφερε σε μια ανακοίνωση το υπουργείο.

«Η ισραηλινή πλευρά δεν αμέλησε να αναγνωρίσει αυτόν τον κίνδυνο, αλλά έκανε το βήμα να σκοτώσει Λιβανέζους πολίτες, το οποίο σχεδόν αναπόφευκτα θα προκαλέσει ένα νέο ξέσπασμα βίας. Συνεπώς, φέρει πλήρη ευθύνη για την επακόλουθη κλιμάκωση», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι δήλωσε σήμερα από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ πως δεν πρέπει να υπάρξει καθυστέρηση στην επίτευξη “συνολικής κατάπαυσης του πυρός” στη Μέση Ανατολή, και είπε πως η λύση των δύο κρατών, ενός ισραηλινού και ενός παλαιστινιακού, παραμένει ο τρόπος εξόδου από τις εντάσεις στην περιοχή. Χωρίς να κατονομάζει τον θάνατο του Χασάν Νασράλα, ο Ουάνγκ Γι είπε, «η παλαιστινιακή υπόθεση είναι μία από τις μεγαλύτερες πληγές που βαραίνουν στην ανθρώπινη συνείδηση», υπενθυμίζοντας την υποστήριξη του Πεκίνου στη λύση των δύο κρατών.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

1 ΣΧΟΛΙΟ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια

Licensed to kill !!!!

1
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx