ΑΝΑΛΥΣΗ

Η κρίση στην Μέση Ανατολή έδειξε την γεωπολιτική σημασία της Κύπρου

Αντίστροφη μέτρηση για τα αντίποινα στο Ιράν λένε ισραηλινά ΜΜΕ – Ερντογάν: Η Χαμάς πολεμά και για την Τουρκία
EPA/WAEL HAMZEH

Η γεωπολιτική σημασία της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν, πέραν από το Κυπριακό, στο επίκεντρο των επαφών του Προέδρου και της αντιπροσωπείας της χώρας μας στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Διεθνούς Οργανισμού, η Λευκωσία παράλληλα με το Κυπριακό, ανέδειξε στη διάρκεια των επαφών που πραγματοποίησε ο Πρόεδρος και οι συνεργάτες του το ρόλο της Κύπρου, τόσο σε σχέση με την κρίση στη Μέση Ανατολή, όσο και σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά.

Σημειώνεται συναφώς ότι στη διάρκεια της συνάντησης του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες αναφέρθηκε εκτενώς στον ανθρωπιστικό ρόλο της Κύπρου στον πόλεμο στη Γάζα, με ειδικές αναφορές στον ανθρωπιστικό διάδρομο “Αμάλθεια”, μέσω του οποίου μεταφέρθηκε βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους αμάχους, που βάλλονται από τον ισραηλινό στρατό.

Περαιτέρω, τα ζητήματα της ανθρωπιστικής βοήθειας αλλά κι αυτά που συνδέονται με το σενάριο εκκένωσης αμάχων και την προσωρινή παραμονής τους στην Κύπρο, ήταν ψηλά στην ατζέντα. Η Κύπρος είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει τα σχέδια υποδοχής και βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με χώρες που έχουν πολλούς υπηκόους στο Λίβανο και σε άλλες χώρες της περιοχής, ώστε να μεταφερθούν στη χώρα μας σε περίπτωση κλιμάκωσης του πολέμου.

Κύπρος και Μέση Ανατολή

Παράλληλα, η κυπριακή πλευρά μαζί με την ελλαδική προσπάθησαν, από κοινού, να εδραιώσουν τις συνεργασίες με χώρες της περιοχής, όπως την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τον Λίβανο. Όπως είναι γνωστό, η Λευκωσία διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με όλες τις χώρες της περιοχής, αναδεικνύοντας τόσο το θέμα της γειτνίασης αλλά και την ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την ίδια ώρα, διατηρεί κανάλια επικοινωνίας με τη Συρία και λόγω του μεταναστευτικού, αλλά και επειδή η Δαμασκός στέκεται απέναντι στην κατοχική Τουρκία.

Στην ατζέντα των επαφών ήταν και τα ενεργειακά. Κι αυτά αφορούν τόσο τη δραστηριότητα αδειοδοτημένων εταιρειών σε θαλασσοτεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ, όσο και το θέμα του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Κρήτης. Είναι σαφές πως υπάρχει ενδιαφέρον από κράτη της ευρύτερης περιοχής και για ηλεκτρική διασύνδεση, αλλά και για επενδύσεις στο έργο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

1 ΣΧΟΛΙΟ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια

Γι αυτο δεν το κουνανε οι Αγγλοι απο εκει …..

1
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx