Αραβικές χώρες: Τι δείχνουν οι “μικροδιαφορές” στις δηλώσεις περί Νασράλα και Λιβάνου

Αραβικές χώρες: Τι δείχνουν οι “μικροδιαφορές” στις δηλώσεις περί Νασράλα και Λιβάνου
LIBANOS APE

Ρεπορτάζ του αμερικανικού πρακτορείου Reuters επισημαίνει τη διαφορετική φρασεολογία και προσέγγιση των ηγετών των αραβόφωνων λαών, στο θέμα της δολοφονίας του ηγέτη της Χεζμπολάχ και της επέμβασης του Ισραήλ στον νότιο Λίβανο. Ενας λόγος της ομιλητικής σιγής των σουννιτών είναι ο ανταγωνισμός τους με το Ιράν αλλά και με τους δικούς τους σιίτες, όπως και η διαφοροποίηση στο “θέμα Συρία”.

Η Σουννιτική Σαουδική Αραβία ανέφερε σε δήλωσή της αργά χθες το βράδυ ότι «παρακολουθεί τις εξελίξεις στον Λίβανο με μεγάλη ανησυχία, καθώς πρέπει να διατηρηθεί η κυριαρχία και η περιφερειακή ασφάλεια του Λιβάνου». Ομως δεν έκανε καμία αναφορά στον Νασράλα. Και άλλα κράτη που διοικούνται από σουννίτες, όπως το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν, έχουν τηρήσει σιγή ιχθύος για τη δολοφονία του Νασράλα.

Όπως γράφει το ρεπορτάζ του Reuters, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν ομαλοποίησαν τους δεσμούς με το Ισραήλ το 2020 και το Μπαχρέιν κατέστειλε μια σημαντική εξέγερση της δικής του σιιτικής κοινότητας το 2011 -εξέγερση που ζητουσε περισσότερη δημοκρατία. Το φιλοϊρανικό τηλεοπτικό κανάλι LuaLua του Μπαχρέιν μετέδωσε βίντεο που έδειχναν πορείες μέτριου μεγέθους με θρήνους για τον Νασράλα προσθέτοντας ότι «το καθεστώς του Μπαχρέιν επιτέθηκε σε διαδηλωτές και συνέλαβε ορισμένους από αυτούς». Ο ιστότοπος της αντιπολίτευσης του Μπαχρέιν, Bahrain Mirror, ανέφερε ότι το βασίλειο συνέλαβε έναν σιίτη κληρικό επειδή εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον Νασράλα. Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει τις αναφορές των ΜΜΕ του Μπαχρέιν.

Σύμφωνα με δήλωση της αιγυπτιακής προεδρίας, ο Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι μίλησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι και είπε ότι το Κάιρο απέρριψε οποιαδήποτε παραβίαση της κυριαρχίας του Λιβάνου – χωρίς ούτε εκείνος όμως να αναφέρει τον Νασράλα. Η Αίγυπτος ήταν επικριτική προς το Ιράν και τους συνεργάτες του στο παρελθόν, αν και διατήρησε επαφές με το Ιράν και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών συνομιλούσαν.

Στην πρώτη τηλεοπτική ομιλία μετά τη δολοφονία του Νασράλα την Κυριακή, ο Σίσι είπε ότι «η περιοχή αντιμετωπίζει πολύ δύσκολες συνθήκες και η Αίγυπτος διαχειρίζεται τα ζητήματά της με τρόπο που να διαφυλάσσει αυτήν και όλη την Μέση Ανατολή στο πλαίσιο του δυνατού, χωρίς να παρασύρεται σε ζητήματα που μπορούν να επηρεάσουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια». Δεν έκανε καμία αναφορά στον Νασράλα.

Άλλα κράτη όπως η Συρία και το Ιράκ έχουν κηρύξει τριήμερο πένθος. Ο Σεΐχης Αχμέντ Μπιν Χαμάντ αλ-Χαλίλι, ο μεγάλος μουφτής του Ομάν, δήλωσε σε ανάρτησή του στο X ότι η χώρα του «βυθίστηκε στη θλίψη για τον θάνατο του ηγέτη της Χεζμπολάχ, αφού αυτός ήταν αγκάθι για τα σιωνιστικά σχέδια για πάνω από τρεις δεκαετίες». Άλλοι χρήστες επέκριναν τον Νασράλα, ιδιαίτερα για την επέμβαση της Χεζμπολάχ στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας. Μαζί με την υποστήριξη από το Ιράν και τη Ρωσία, αυτή η επέμβαση βοήθησε τελικά τον Πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ να ανακτήσει τον έλεγχο σε μεγάλο μέρος της χώρας.

«Τα θύματα του Νασράλα στη Συρία είναι εκατοντάδες χιλιάδες. Δεν αξιζουν έλεος αυτοί οι μουσουλμάνοι;» έγραψε ο ιρακινός δημοσιογράφος Omar AlJmmal στο X. Ο δημοσιογράφος Saif alDareei με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μοιράστηκε σε μια ανάρτηση στο X ένα βίντεο που είπε ότι απεικονίζει τη «χαρά των κατοίκων στην επαρχία Idlib της Συρίας μετά την είδηση ​​της δολοφονίας του Nasrallah».

«Η Χεζμπολάχ έκανε ό,τι δεν έκαναν οι Εβραίοι εναντίον των αδελφών μας στη Συρία», γράφει. Ο ποιητής της Σαουδικής Αραβίας Abdul Latif Al-Sheikh γράφει στο X: «Η χαιρεκακία δεν είναι μία απλώς τυχαία εχθρότητα, αλλά η φυσική αντίδραση σε μια σειρά βρώμικων πολιτικών ενεργειών που έχουν προκαλέσει ευρεία αποστροφή». Ο Αιγύπτιος τηλεοπτικός παρουσιαστής Lamis Elhadidi στο X γράφει: «Αφήστε τις διαφορές σας στην άκρη και ξεχάστε το Ιράν, καθώς υπάρχει μια αραβική χώρα που βομβαρδίζεται ανελέητα κάθε λεπτό. Η χαρά και η αγαλλίαση τώρα (σ.σ. εννοεί για το φόνο του Νασράλα) συνιστά νίκη για τον εχθρό, κατακερματισμό του (αραβικού) έθνους και προδοσία του λαού του Λιβάνου και της Γάζας».

Πηγή: Reuters

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx