Διεθνείς Μακρο-Οικονομικές Τάσεις

Διεθνείς Μακρο-Οικονομικές Τάσεις

Κατά το β΄ τρίμηνο, η ανάπτυξη παγκοσμίως εκτιμάται ότι συνεχίστηκε με ρυθμό παρόμοιο του α΄ τριμήνου. Συνολικά για το 2024 προβλέπεται να διαμορφωθεί γύρω στο 3,1%.

Ο ισχυρός, υψηλότερος του αναμενόμενου, ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας, η συγκρατημένη άνοδος της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη και η διαφαινόμενη χαμηλότερη δυναμική στην Κίνα αποτέλεσαν τους βασικούς καταλύτες αυτής της εξέλιξης. Παράλληλα, η ήπια αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στις Η.Π.Α. και την Ευρωζώνη επέτρεψε στις κεντρικές τους τράπεζες να προχωρήσουν στην έναρξη του πτωτικού κύκλου των βασικών επιτοκίων τους. Συνεπώς, η νομισματική πολιτική καθίσταται λιγότερο περιοριστική, ασκώντας ευνοϊκή επίδραση στην οικονομική ανάκαμψη σε μία χρονική στιγμή όπου η τελευταία φαίνεται να χάνει τη δυναμική της.

Η αμερικανική οικονομία κατά το β΄ τρίμηνο εξέπληξε θετικά, καθώς πέτυχε ρυθμό ανάπτυξης 3,0% έναντι 1,6% το α΄ τρίμηνο (τριμηνιαίος-ετησιοποιημένος ρυθμός) στηριζόμενη πρωτίστως στην ιδιωτική κατανάλωση. Παράλληλα, ο γενικός πληθωρισμός διαμορφώνεται πλέον στο 2,5% (βάσει των ΔΤΚ Αυγούστου και PCE Ιουλίου) και λίγο υψηλότερα ο δομικός, πλησιάζοντας περισσότερο στον στόχο του 2% της Fed.

Η εικόνα, βάσει των πιο πρόσφατων οικονομικών στοιχείων και των πρόδρομων δεικτών παραμένει επί το πλείστων θετική. Εξαίρεση αποτελεί ο τομέας της μεταποίησης όπου ο σχετικός πρόδρομος δείκτης ISM συνεχίζει να καταδεικνύει συγκρατημένη συρρίκνωση. Ταυτόχρονα, πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι οι συνθήκες στην αγορά εργασίας καθίστανται σταδιακά λιγότερο ευνοϊκές. Μια ήπια επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας είναι το βασικό μας σενάριο για το τρέχον και το επόμενο έτος. Εκτιμούμε ρυθμό ανάπτυξης συνολικά για το 2024 γύρω στο 2% (ελαφρώς χαμηλότερα από την εκτίμηση του consensus).

Στην Ευρωζώνη, ο ρυθμός ανάπτυξης κατά το β΄ τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 0,2% σε τριμηνιαία βάση και στο 0,6% σε ετήσια (α΄ τρίμ.: 0,3% και 0,5% αντίστοιχα). Παράλληλα, ο γενικός πληθωρισμός υποχώρησε τον Αύγουστο στο 2,2% και ο δομικός στο 2,8%, πλησιάζοντας περαιτέρω τον στόχο του 2% της ΕΚΤ. Οι συνθήκες στην αγορά εργασίας παραμένουν εξαιρετικά καλές, με το ποσοστό ανεργίας να υποχωρεί τον Ιούλιο στο ιστορικά χαμηλότερο επίπεδό του. Από την άλλη, όμως, τα προβλήματα στον τομέα της μεταποίησης παραμένουν (με ιδιαίτερη ένταση στη Γερμανία) χωρίς να διαφαίνεται αξιοσημείωτη άμβλυνσή τους στο προσεχές διάστημα, ενώ και η εσωτερική ζήτηση εξακολουθεί να είναι συγκρατημένη. Εκτιμούμε ότι η διαφορά ανάπτυξης μεταξύ των Η.Π.Α. και της Ευρωζώνης κατά το τρέχον και, ιδίως, κατά το επόμενο έτος θα συρρικνωθεί εξαιτίας της επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας στις Η.Π.Α, αλλά και της επιτάχυνσης που αναμένουμε το 2025 στην Ευρωζώνη.

Στην Κίνα, τα τελευταία οικονομικά στοιχεία και οι πρόδρομοι δείκτες επιβεβαιώνουν τη συγκράτηση της αναπτυξιακής δυναμικής της, αποτέλεσμα κυρίως των δυσεπίλυτων προβλημάτων στην αγορά ακινήτων και της αδύναμης εσωτερικής ζήτησης (που αντανακλάται εν μέρει και στις πρακτικά ανύπαρκτες πληθωριστικές πιέσεις). Θετική επίδραση αναμένεται από την υλοποίηση των κρατικών παρεμβάσεων στην αγορά ακινήτων και τις μικρές μειώσεις των επιτοκίων που ανακοινώθηκαν τους προηγούμενους μήνες. Από την άλλη, όμως, όλο και πιο εμφανείς θα γίνονται σταδιακά οι συνέπειες των αυξημένων δασμών και των λοιπών περιοριστικών μέτρων των ΗΠΑ πρωτίστως και δευτερευόντως της Ε.Ε.

Global_Macro_Sept2024

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx