Οι “εκατό” που πήραν τη μερίδα του λέοντος από το Ταμείο Ανάκαμψης

Λεφτά υπάρχουν! Πολιτική βούληση έχουμε;, Ιπποκράτης Χατζηαγγελίδης

Το υπουργείο Οικονομικών δημοσίευσε (όπως ορίζει ευρωπαϊκή νομοθεσία) τη λίστα με τους εκατό φορείς ή εταιρείες που πήραν τα μεγαλύτερα ποσά από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η ψηφιακή μετάβαση από μόνη της θα στοιχίσει πάρα πολλά, αφού παίρνει από το Ταμείο 1,45 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η λίστα έχει τα υπουργεία αλλά και τις εταιρείες που παίρνουν σρηματοδότηση. Στο δημόσιο την μερίδα του λέοντος παίρνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με προγράμματα συνολικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ (π.χ. για το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον»,και για τη «Δημιουργία συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας», για την «Υποστήριξη πράσινης μεταποίησης και τροφίμων – ανάπτυξης τεχνολογίας και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα» κλπ.)

Ακολουθεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με τη χρηματοδότηση έργων ύψους 1,46 δισ. ευρώ. Ανάμεσα τους είναι ο «Αυτοκινητόδρομος Ε65 – Βόρειο τμήμα», ο ΒΟΑΚ, αλλά και η ψηφιοποίηση των αρχείων του κράτους καθώς και η “οργανωτική μεταρρύθμιση στον τομέα των σιδηροδρόμων”.

Ποσό ύψους 1,45 δισεκ. ευρώ κατευθύνεται στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μέσα από σειρά δράσεων και ενισχύσεων όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός του αγροδιατροφικού τομέα, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, του υπουργείου Δικαιοσύνης,  Εξωτερικών, Υγείας κλπ.»

Πόροι πάνω από 1 δισ. ευρώ διαχειρίζεται το υπουργείο Υγείας με έργα όπως η υλοποίηση του εθνικού προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης», το νοσοκομεία Θεσσαλονίκης «Παπανικολάου», οι ανακαινίσεις και εκσυγχρονισμός νοσοκομείων σε ολόκληρη την Ελλάδα κλπ.

Το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας παίρνει 588 εκατ. ευρώ με σκοπό τις ενίσχυση της αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας, τα έργα ανάπτυξης του στρατηγικού σχεδιασμού διαχείρισης κινδύνων της πολιτικής προστασίας κλπ.

Στο υπουργείο Πολιτισμού κατανέμονται 447,57 εκατ. ευρώ με επιδοτήσεις για τα πρόσθετα έργα ανάδειξης και διαφύλαξης της Ακρόπολης, για τη δημιουργία πολιτιστικών διαδρομών, την ανάδειξη  ενάλιων αρχαιοτήτων στον Πειραιά κλπ.

Οι εταιρείες

Από τις εταιρείες το μεγαλύτερο κομμάτι των ενισχύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 385,2 εκατ. ευρώ πάει στον ΔΕΔΔΗΕ για την αναβάθμιση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας σε δασικές περιοχές για την αποτροπή πυρκαγιών, την υπογειοποίηση και αναβάθμιση του δικτύου διανομής κλπ. Ο ΑΔΜΗΕ λαμβάνει χρηματοδοτήσεις 303,1 εκατ. ευρώ για την προώθηση ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών και αναβάθμιση του συστήματος μεταφοράς κλπ.

Η Olympic Εμπορικές και Τουριστικές επιχειρήσεις για τη δημιουργία συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας λαμβάνει δανειακή στήριξη συνολικού ύψους 269,3 εκατ. ευρώ

Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΤΛΗΣΙΟΤΑΜΙΕΥΣΗ λαμβάνει χρηματοδότηση ύψους 250 εκατ. ευρώ για το έργο της αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία.

Η ΔΕΗ παίρνει 204 εκατ. ευρώ, η Ελληνικός Χρυσός 200 εκατ. ευρώ, η Φοίβη Ενεργειακή και η Αιολική Βερμίου χρηματοδοτούνται με δάνεια από 184 και 182,2 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

Ο ΟΣΕ για τα έργα του Προαστιακού σιδηροδρόμου στη Δυτική Αττική και τον ψηφιακό του μετασχηματισμό παίρνει συνολικά 81 εκατ. ευρώ.

Η ΕΝΙΠΕΑΣ Α.Ε., τεχνική εταιρεία λαμβάνει δάνειο ύψους 170 εκατ. ευρώ.

Η ΤΕΡΝΑ FIBER χρηματοδοτείται με δάνεια ύψους 129,6 εκατ. ευρώ, ενώ το Αμύνταιο Φωτοβολταϊκό Πάρκο, η κοινή εταιρεία ΔΕΗ και RWE χρηματοδοτείται με 127,7 εκατ. ευρώ.

Η φαρμακοβιομηχανία DEMO χρηματοδοτείται συνολικά με 109,9 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του clawback αλλά και με δάνεια.

Η ΕΓΝΑΤΙΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ και ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ χρηματοδοτείται με δάνεια ύψους 109,9 εκατ. ευρώ.

Η Autohellas λαμβάνει 150 εκατ. ευρώ.

Ο ΟΤΕ χρηματοδοτείται με δάνεια ύψους 93,7 εκατ. ευρώ, η ATTICA Συμμετοχών με 67,9 εκατ. ευρώ, η εταιρεία THE GRID για το νέο συγκρότημα γραφείων στο Μαρούσι χρηματοδοτείται με δάνεια 61,9 εκατ. ευρώ και η IQ Athens της Dimand δανειοδοτείται με 60,7 εκατ. ευρώ.

Η Sunlight δανειοδοτείται με 59,6 εκατ. ευρώ, η ΕΓΝΑΤΙΑ WIND Ενεργειακή χρηματοδοτείται με δάνεια 58 εκατ. ευρώ, αλλά και η Lidl με 56,4 εκατ. ευρώ.

Η UNITED FIBER, θυγατρική της UNITED GROUP (Nova), που εξειδικεύεται στην ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών, θα λάβει χρηματοδότηση 49,5 εκατ. ευρώ από Δανειακή στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

H SOLARLAB, θυγατρική της ΔΕΗ Ανανεώσιμες που ασχολείται με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ΑΠΕ, θα λάβει χρηματοδότηση 49,3 εκατ. ευρώ από Δανειακή στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

H IKOS KISSAMOS, θυγατρική του ομίλου SANI/IKOS που έχει αναλάβει την κατασκευή του Ikos Kissamos Resort στην Κρήτη θα λάβει χρηματοδότηση 49 εκατ. ευρώ από Δανειακή στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Για την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου στο Αμύνταιο θα δοθούν ως δανειακή στείριξη αντίστοιχα στις εταιρείες ΑΜΥΝΤΑΙΟ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΟΚΤΩ, ΕΠΤΑ ΚΑΙ ΕΞΙ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε. 48 εκατ. ευρώ για το πρώτο, 35,6 εκατ. για το δεύτερο και 29,7 εκατ. για το τρίτο.

H ΓΚΟΛΦ ΡΕΖΙΝΤΕΝΣΙΣ ΑΕΞΤ, που παρέχει ξενοδοχειακές υπηρεσίες θα λάβει χρηματοδότηση 42,5 εκατ. ευρώ από Δανειακή στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η SUNRIDER ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ, εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ θα λάβει χρηματοδότηση 40,9 εκατ. ευρώ.

Η ΣΑΝΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε. (Sani Resort), που προσφέρει υπηρεσίες φιλοξενίας θα λάβει χρηματοδότηση 39,8 εκατ. ευρώ από Δανειακή στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΥΠΕΡΑΓΟΡΕΣ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (σουπερμάρκετ Σκλαβενίτης) θα λάβει χρηματοδότηση 37,9 εκατ. ευρώ από Δανειακή στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η SUNLIGHT TECHNOSYSTEMS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (θυγατρική του Sunlight Group), που ειδικεύεται στον σχεδιασμό και την κατασκευή καλουπιών, κατεργασμένων μερών, μεταλλικών και πλαστικών εξαρτημάτων υψηλής ακρίβειας, καθώς και την παραγωγή μεταλλικών κιβωτίων αποθήκευσης ενέργειας, κατάλληλων για βιομηχανικές εφαρμογές, θα λάβει χρηματοδότηση 37,8 εκατ.ευρώ.

Η GRAND HOTEL SUMMER PALACE AE που προσφέρει υπηρεσίες φιλοξενίας, θα λάβει χρηματοδότηση 37,9 εκατ. ευρώ.

Η NEW NE SOLAR DEVELOPMENTS THREE 3 ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ (ελληνική θυγατρική της αμερικανικής National Energy), που εξειδικεύεται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, θα λάβει χρηματοδότηση 35,4 εκατ. ευρώ από Δανειακή στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η ΚΑΡΑΤΖΗΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ θα λάβει χρηματοδότηση για τρία έργα ΑΠΕ στη Θεσσαλία ύψους: 34 εκατ. για το ένα έργο, 33,9 για το δεύτερο και 28,5 για το τρίτο.

Η ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ θα λάβει 25,6 εκατ. ευρώ σε δάνειο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η FULGOR ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΛΩΔΙΩΝ, θυγατρική της Ελληνικά Καλώδια, θα λάβει δανειακή στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους 25,1 εκατ. ευρώ

Το Ν.Π.Ι.Δ. «Αμάλθεια», θα λάβει χρηματοδότηση 24,7 εκατ. ευρώ για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.

Η ΜΕΤΡΟ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΙΔΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΧΡΗΣΕΩΣ (αλυσίδα σουπερμάρκτ μετρό), θα λάβει 24,6 εκατ. ευρώ σε δανειακή στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η δημοσιοποίηση του εν λόγω καταλόγου γίνεται για λόγους διαφάνειας, με βάση  τον Κανονισμό (ΕΕ) 2021/241 για τη θέσπιση του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Κάθε κράτος-μέλος δημοσιεύει δύο φορές ετησίως κατάλογο, ο οποίος περιλαμβάνει τους 100 αποδέκτες με την υψηλότερη χρηματοδότηση από το ΤΑΑ,  την επωνυμία τους, και, κατά περίπτωση, έναν μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό σε εθνικό επίπεδο (π.χ. αριθμός φορολογικού μητρώου), το ποσό των κεφαλαίων που έλαβαν (σωρευτικά) καθώς και τη σχετική χρηματοδοτούμενη από το ΤΑΑ δράση ή δράσεις.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx