ΣΥΝΤΑΓΗ

Cheesecake με πρωτεΐνη, χωρίς ζάχαρη! Γευστικό, υγιεινό και χωρίς τύψεις…

Cheesecake με πρωτεΐνη, χωρίς ζάχαρη! Γευστικό, υγιεινό και χωρίς τύψεις... Ελένη Χατζηλαρίδου

Όταν η επιστήμη της Διατροφής συνεργάζεται με την τέχνη της μαγειρικής, το αποτέλεσμα είναι αυτό που όλοι ζητάμε: κάτι θρεπτικό/υγιεινό που θα μπορούμε να το καταναλώσουμε χωρίς “τύψεις” που θα είναι ταυτόχρονα και γευστικό.

Σε συνεργασία λοιπόν με τον μάγειρα Παντελή Καπνόπουλο σάς προτείνουμε αυτή την παραλλαγή για high protein cheesecake χωρίς ζάχαρη και.. καλή σας απόλαυση!

Σχόλια του Διαιτολόγου για το cheesecake

Μπορεί ένα cheesecake να αποτελέσει high protein σνακ; Η απάντηση είναι πως ναι! Τα υλικά που έχουμε χρησιμοποιήσει σε αυτή τη συνταγή όχι μόνο καθιστούν το cheesecake πλούσιο σε πρωτεΐνη φυσικά (χωρίς σκόνη πρωτεΐνης) αλλά παράλληλα είναι σημαντικά χαμηλότερο σε λιπαρά.

Ας το συγκρίνουμε με το κλασσικό cheesecake για να εντοπίσουμε τις διαφορές…

Τι γίνεται με την βάση;

Το κλασσικό cheesecake στη βάση του έχει μπισκότα τύπου digestive και βούτυρο. Το βούτυρο αποτελεί ένα θερμιδικά πυκνό τρόφιμο, καθώς σε μικρή ποσότητα αποδίδει αρκετές θερμίδες ενώ παράλληλα είναι και πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν ενοχοποιηθεί για καρδιαγγειακές, νευρολογικές και πνευμονολογικές παθήσεις.

Στο high protein cheesecake έχουμε αντικαταστήσει τα υλικά αυτά με ρυζογκοφρέτες που έχουν σαφώς λιγότερες θερμίδες και λιπαρά, προσδίδοντας και ωραία υφή στη βάση μας λόγω της μορφής τους, φιστικοβούτυρο, σιρόπι σφενδάμου ή μέλι και λίγο γάλα αμυγδάλου.

Μιλώντας με αριθμούς, η βάση ενός κομματιού κλασσικού cheesecake έχει 210 kcal και 15 γρ. λιπαρών ενώ η αντίστοιχη ποσότητα βάσης από το high protein cheesecake αποδίδει μόλις 87 kcal και 5,7 γρ. λιπαρών, που σημαίνει κάτι περισσότερο από τις μισές θερμίδες και το 1/3 των λιπαρών!

Σειρά έχουν οι κρέμες: Το κλασσικό cheesecake χρησιμοποιεί κρέμα γάλακτος 35% λιπαρών, τυρί κρέμα, άχνη ζάχαρη, βανίλια, ξύσμα και χυμό λεμονιού. Διατροφικά τα υλικά αυτά είναι πλούσια σε λιπαρά και πιο συγκεκριμένα αποδίδουν:

  • 277 kcal
  • 15 γρ. υδατάνθρακες
  • 4 γρ. πρωτεΐνη
  • 22 γρ. λίπος

Tο high protein cheesecake έχει επίσης τυρί κρέμα light και στραγγιστό γιαούρτι 5% λιπαρών, αντί για 2% που θα ήταν το αναμενόμενο για καλύτερη υφή. Για να αυξήσουμε την γλυκιά γεύση της κρέμας μας αντί για ζάχαρη, επιλέξαμε να προσθέσουμε μικρή ποσότητα από την μαρμελάδα μας και λίγο μέλι, ενώ η βανίλιες και το ξύσμα λάιμ θα απογειώσουν γευστικά την κρέμα μας. Η διατροφική της αξία ανά κομμάτι είναι:

  • 130 kcal
  • 9 γρ. υδατάνθρακες
  • 5 γρ. πρωτεΐνη
  • 8 γρ. λίπος

Όσον αφορά τις μαρμελάδες…

Στην εύκολη συνταγή για σπιτική μαρμελάδα που συμπεριλάβαμε στην συνταγή, τα υλικά της είναι φτωχά σε θερμίδες και δίνουν μόλις 63 θερμίδες ανά 100 γρ. και μπορείτε να την καταναλώσετε και εκτός της συνταγής πχ σε μία φέτα ψωμί για πρωινό αντί για τις μαρμελάδες του εμπορίου που στην ίδια ποσότητα έχουν περίπου 230 kcal λόγω της προστιθέμενης ζάχαρης.
Οδηγίες αποθήκευσης: Μπορείς να φυλάξεις το high protein cheesecake σου στο ψυγείο για έως και 4 ημέρες.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη βάση:

  • Σε ένα μπολ προσθέτουμε το φιστικοβούτυρο μαζί με το σιρόπι σφενδάμου και ανακατεύουμε (tip: αν χρησιμοποιήσεις μέλι, φρόντισε να το ζεστάνεις στο φούρνο μικροκυμάτων για λίγο για να δουλευτεί καλύτερα)
  • Προσθέτουμε τις αλεσμένες ρυζογκοφρέτες, το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα
  • Μεταφέρουμε το μείγμα σε μία φόρμα 23 εκατοστών με αποσπώμενη βάση και απλώνουμε τη βάση πιέζοντάς την με τον πάτο ενός ποτηριού
  • Αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε την υπόλοιπη συνταγή

Για την μαρμελάδα:

  • Σε ένα κατσαρολάκι προσθέτουμε τα φρούτα και το σιρόπι σφενδάμου και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά
  • Προσθέτουμε τις βανίλιες και ανακατεύουμε
  • Αραιώνουμε περίπου 20 γρ. κορν φλαουρ με λίγο νερό και προσθέτουμε σταδιακά στη μαρμελάδα μας ανακατεύοντας μέχρι να δέσει
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το ξύσμα και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει

Για την κρέμα:

  • Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το τυρί κρέμα μαζί με το σιρόπι σφενδάμου και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει (για περίπου 1 λεπτό)
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε το στραγγιστό γιαούρτι, τις βανίλιες και 50 γρ. μαρμελάδα και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν
  • Τέλος, προσθέτουμε το ξύσμα από το λάιμ και ανακατεύουμε
  • Μεταφέρουμε την κρέμα στη φόρμα με την βάση που κάναμε νωρίτερα και βάζουμε στο ψυγείο για 3 ώρες
  • Τέλος, προσθέτουμε την μαρμελάδα στη φόρμα και σερβίρουμε

 


 

Η Ελένη Χατζηλαζαρίδου είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος

Σε συνεργασία με το medNutrition

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx