ΑΝΑΛΥΣΗ

Διευρύνεται το ρήγμα στη ΝΔ – Νευρικότητα στο Μαξίμου

Διευρύνεται το ρήγμα στη ΝΔ – Νευρικότητα στο Μαξίμου

Η άρνηση των δύο πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά να συμμετάσχουν αύριο στο street party του Μεγάρου Μαξίμου, έξω από την ιστορική έδρα της Ρηγίλλης, όπως και η νέα ερώτηση προς τους υπουργούς Άδωνη Γεωργιάδη και Νίκη Κεραμέως που κατέθεσαν οκτώ βουλευτές, σηματοδοτούν ότι διευρύνεται το ρήγμα στο εσωτερικό της ΝΔ προκαλώντας νευρικότητα στο κυβερνητικό επιτελείο.

Ένα σημαντικό τμήμα του κυβερνώντος κόμματος που προσδιορίζεται από την αναφορά τους στις εθνικές και κοινωνικές παραδόσεις της ΝΔ παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες αποστάσεις από την ηγεσία στην οποία καταλογίζει «νεοφιλελεύθερη και εκσυγχρονιστική μετάλλαξη». 

Τη νέα ερώτηση υπογράφουν οκτώ βουλευτές: Μίλτος Χρυσόμαλλης, Γιάννης Ανδριανός, Αναστάσιος Δημοσχάκης, Θεόφιλος Λεονταρίδης, Μπάμπης Αθανασίου, Δημήτρης Καλογερόπουλος, Γιώργος Καρασμάνης και Γιώργος Πασχαλίδης.  Θέτουν μεταξύ άλλων το ερώτημα προς τους δυο υπουργούς: «Προτίθεστε να εισηγηθείτε διάταξη νόμου με την οποία θα ρυθμίζεται η επέκταση του ευεργετήματος της απαλλαγής από τη συμμετοχή στα συνταγογραφούμενα φάρμακα, εκτός από τους πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ και στους υπόλοιπους συνταξιούχους που πληρούν τα ίδια ηλικιακά και εισοδηματικά κριτήρια;».

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα αυξήθηκαν οι τιμές μεγάλου αριθμού φαρμάκων και το θέμα συνοδεύτηκε από τις αιτιάσεις αντιπολιτευόμενων και συμπολιτευόμενων βουλευτών για την αδυναμία μίας σημαντικής μερίδας ασφαλισμένων να ανταποκριθούν. Δεν είναι δίχως σημασία ότι την περασμένη εβδομάδα η υπουργός Εργασίας έκανε ενημέρωση στους βουλευτές για την πολιτική του υπουργείου, ενώ ο Άδωνης Γεωργιάδης παρέθεσε γεύμα στην Αθηναϊκή Λέσχη στους βουλευτές του τομέα κοινωνικής πολιτικής. Προφανώς οι βουλευτές δεν έμειναν ικανοποιημένοι.  Για σήμερα μάλιστα είναι προγραμματισμένη και ενημέρωση του κ. Γεωργιάδη στο σύνολο των βουλευτών. 

Η εθνική και κοινωνική ΝΔ

Η ερώτηση των 8 βουλευτών θίγει την απουσία κοινωνικής πολιτικής και έλλειψη ευαισθησίας από την πλευρά της κυβέρνησης στον τομέα του φαρμάκου, όπως έκανε και η πρώτη ερώτηση που είχαν καταθέσει οι 11 και αφορούσε τα κόκκινα δάνεια και την προστασία των δανειοληπτών από τα funds. Η πρώτη ερώτηση είχε την σφραγίδα της καραμανλικής πτέρυγας της ΝΔ, οι περισσότεροι που την υπέγραφαν κατατάσσονται σε αυτή. Στην δεύτερη η σφραγίδα είναι των σαμαριών, η υπογραφή του βουλευτή Μεσσηνία, Μίλτου Χρυσόμαλλη δεν αφήνει αμφιβολίες. Το Μέγαρο Μαξίμου επισήμως υποβαθμίζει την σημασία της ερώτησης και ανεπισήμως προσπαθεί να την εξαφανίσει από τα φιλικά της τουλάχιστον ΜΜΕ.

Εάν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί έχουν αποδομήσει πλήρως την εθνική πολιτική Μητσοτάκη, οι βουλευτές με τις ερωτήσεις τους σταδιακά γκρεμίζουν το κοινωνικό προφίλ που με επικοινωνιακές κυρίως μεθοδεύσεις φιλοτεχνεί το Μέγαρο Μαξίμου. 

Το street party της Ρηγίλλης 

Το κυβερνητικό επιτελείο ανέβασε επικοινωνιακά την γιορτή έξω από την Ρηγίλλης ως μία συμβολική κίνηση ενότητας της ΝΔ και αποδοχής του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός θέλησε να έχει στο κοινό που γεμίσει την οδό Ρηγίλλης τους Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή. Γι αυτό και μεθόδευσε την διαρροή του τηλεφωνήματος που τους έκανε, κατά τρόπο που να πιέσει τους δύο πρώην πρωθυπουργούς. Αφού δεν απέσπασε την θετική τους απάντηση το επόμενο βήμα ήταν δια των μηχανισμών να τους εκθέσει ότι διασπούν την ενότητα της παράταξης.

Βέβαια το επετειακό πανηγυρικό Συνέδριο για τα 50 χρόνια της ΝΔ πραγματοποιήθηκε στις αρχές Απριλίου και οι δύο ήταν παρόντες όπως προβλέπει το πρωτόκολλο. Ήδη τότε αρκετοί ρωτούσαν γιατί δεν το κάνει τον Οκτώβριο και η απάντηση ήταν για να δωθεί η εικόνα ενότητας πριν τις ευρωεκλογές. Εκτός από τους δύο πρώην πρωθυπουργούς όμως, μαθαίνουμε, ότι και άλλοι βουλευτές δεν σκοπεύουν να δώσουν το παρόν, επικαλούμενοι τις ανειλημμένες υποχρεώσεις στις περιφέρειες τους. Πίσω από τα προσχήματα κρύβεται η άρνησή τους να μπουν με τις φωτογραφίες στο κάδρο της ευρείας αποδοχής του Κυριάκου Μητσοτάκη ως “επικεφαλής όλης της παράταξης”. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσφεύγει στους Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά όταν έχει μείζονες δυσκολίες μπροστά του, κυρίως στα εθνικά θέματα. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν θέλησε να μοιραστεί την εξουσία που ασκούσε σαν “κυβερνήτης”. Το τελευταίο διάστημα όπως έδειξε η διαγραφή Σαλμά και ο χειρισμός της πρόσκλησης για την γιορτή κινείται με νευρικότητα.

Ίσως γιατί αντιλαμβάνεται ότι μετά τις ευρωεκλογές αποσταθεροποιείται και αμφισβητείται από έναν σημαντικό αριθμό βουλευτών που θεωρούν ότι έχει κλείσει τον κύκλο του στην πρωθυπουργία και στην ηγεσία της παράταξης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx