ΑΝΑΛΥΣΗ

Έως πότε ο εμπαιγμός με τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος;

Έως πότε ο εμπαιγμός με τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος;
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ

Ενημερωθήκαμε για τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος του μηνός Οκτωβρίου. Ακούμε από τα μέσα ενημέρωσης ότι οι τιμές είναι χαμηλότερες από τις αντίστοιχες του Σεπτεμβρίου σε συνάρτηση με τα σημερινά δεδομένα της χονδρικής τιμής, όπως αυτή έκλεισε τον Σεπτέμβριο.

Διερευνώντας μαθηματικά το θέμα διαπιστώνω ότι ενώ οι πάροχοι είχαν την δυνατότητα να προσφέρουν πολύ καλύτερες τιμές στους καταναλωτές, συνεχίζουν με την ίδια λογική να προσφέρουν τιμές κοντά στα 15 λεπτά την Kwh με σκοπό το μεγάλο κέρδος τους, αδιαφορώντας για την γενικότερη ακρίβεια που μαστίζει την κοινωνία και την κυβέρνηση να εθελοτυφλεί μη θέλοντας ουσιαστικά να επέμβει αποτελεσματικά να μειώσει το κόστος των τιμολογίων.

Θα αποδείξω γιατί αναφέρω τα παραπάνω. Ας πάρουμε ως παράδειγμα το πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ, που διαθέτει το μεγαλύτερο μέρος των καταναλωτών (το 54.27% της αγοράς), και θεωρείται από τα φθηνότερα σε σύγκριση με τους άλλους παρόχους.

Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος

Συγκεκριμένα για τον μήνα Οκτώβριο: Από 0-500 Kwh χρεώνει την βασική τιμή στα 0.16 ευρώ την Kwh, εκτελεί μία έκπτωση της τάξης του 6,5% και προκύπτει η τελική τιμή 0.14960 ευρώ την Kwh. Υπόψη ότι στην προκειμένη περίπτωση δεν λαμβάνεται ο μηχανισμός διακύμανσης γιατί η χονδρική τιμή του Σεπτεμβρίου που είναι 0.11235 ευρώ την Kwh, βρίσκεται μεταξύ του κάτω ορίου Ld ( 0.08500) και του άνω ορίου Lu (0,12500). Σ’ αυτή την περίπτωση βάση του μαθηματικού τύπου το αποτέλεσμα είναι μηδέν. Είναι θετικό που μας άκουσε η ΔΕΗ και αύξησε την τιμή του άνω ορίου, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να προσθέσουμε και το επιπλέον κόστος του μηχανισμού διακύμανσης στη βασική τιμή.

Προσέξτε: Η τιμή της χονδρικής τον Ιούλιο έκλεισε 0.13518 ευρώ την Kwh. Τον Αύγουστο η χονδρική τιμή έκλεισε στα 0.12983 ευρώ την Kwh. Δηλαδή έχουμε μείωση της τάξης κοντά στο 4%. Όμως η βασική τιμή παρέμεινε στα 0.16 ευρώ την Kwh. Τον Σεπτέμβριο η χονδρική τιμή έκλεισε στα 0.11235 ευρώ την Kwh, δηλαδή έχουμε μία μείωση από την αντίστοιχη του Αυγούστου κοντά στο 13.5%, και όμως η βασική τιμή παρέμεινε πάλι στα 0.16 ευρώ την Kwh. Αν η βασική τιμή είχε μειωθεί κατά 13.5% και αν υπολογίσουμε και την έκπτωση του 6,5%, το κόστος του τιμολογίου θα ήταν στα 12.94 λεπτά την Kwh και όχι 14,96 που μας προσφέρει τώρα η ΔΕΗ στο πράσινο τιμολόγιο από 0-500 Kwh. Με την ίδια λογική προκύπτουν και τα τιμολόγια για άνω των 500 Kwh.

Όπως αντιλαμβάνεστε όσο και να μειωθεί η μεσοσταθμική τιμή της χονδρικής τιμής οι προμηθευτές θα μαγειρέψουν τα κοστολόγια, έτσι ώστε τα τιμολόγια να είναι κοντά στα 15 λεπτά την Kwh. Και αν η χονδρική τιμή αυξηθεί τότε θα αυξηθούν τα τιμολόγια ,όχι αναλογικά, αλλά κατά το δοκούν του κάθε προμηθευτή. Το χειρότερο είναι, ότι αν έχουμε αυξημένες τιμές της χονδρικής, τότε φροντίζει η κυβέρνηση μέσω της επιδότησης, να διατηρήσουν οι προμηθευτές την βασική τιμή που επιθυμούν, δημιουργώντας παράλληλα ευνοϊκό κυβερνητικό κλίμα.

Αδιέξοδη πολιτική

Ας καταλάβουν στο ΥΠΕΝ ότι γνωρίζουμε την λογική κοστολόγησης με βάση τον αλγόριθμο του μαθηματικού τύπου, και παρακολουθούμε το παιχνίδι της ακρίβειας του ηλεκτρικού ρεύματος που παίζεται σε βάρος του κοινωνικού συνόλου, χωρίς να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα προστασίας του λαού μας.

Η κοινή επιστολή που απέστειλαν οι υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, και της Ρουμανίας πρόσφατα στην Κομισιόν, ζητώντας τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών στις χονδρεμπορικές αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, επισημαίνοντας ότι η αστάθεια των τιμών δημιουργεί προβλήματα τόσο στην ενεργειακή ασφάλεια όσο και τη σταθερότητα της αγοράς.

Μου κάνει εντύπωση, ότι σ’ αυτή την επιστολή οι τρεις υπουργοί ζητούν βραχυπρόθεσμα μέτρα, όπως την φορολόγηση των υπερεσόδων των παραγωγών και των εμπόρων της ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο δεν βλέπει τουλάχιστον ο δικός μας υπουργός την ανορθόδοξη κατάσταση που επικρατεί στην δική μας αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας. Όπου το υπερκέρδος των ηλεκτροπαραγωγών και των εμπόρων είναι το ζητούμενο, χωρίς να τους αγγίζει αποτελεσματικά το αρμόδιο υπουργείο. Δηλαδή, βλέπουμε τις στρεβλώσεις, που όντως υπάρχουν στο χρηματιστήριο της Ολλανδίας, αλλά κλείνουμε τα μάτια στην λογική κοστολόγησης των προμηθευτών της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας.

Κάποτε πρέπει να καταλάβουν οι υπεύθυνοι ότι αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο…και οφείλουν να πάρουν μέτρα το ταχύτερο, και πριν δημιουργηθούν άσχημες συνθήκες λόγω των γεγονότων στη Μέση Ανατολή, όπου θα έχουμε αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου.

 


 

Ο Γιώργος Τσιτσιλιάνος είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου των Δημοκρατών

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx