Μητσοτάκης: Πρόεδρος Δημοκρατίας με υπερκομματικά χαρακτηριστικά
04/10/2024Αιχμές κατά των δύο πρωθυπουργών για την απουσία τους από την γιορτή για τα 50 χρόνια της ΝΔ άφησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξη του στο Mega Chanel. Καθώς τελεί υπό αμφισβήτηση θέλησε να δηλώσει την πίστη τους στις παρακαταθήκες του ιδρυτή του κόμματος Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ωστόσο στο κρίσιμο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας έδειξε ότι κινείται μακριά από το πνεύμα των βουλευτών του λέγοντας ότι ο/η υποψήφιος θα πρέπει να έχει “υπερκομματικά χαρακτηριστικά”.
Την ήμερα της εκδήλωσης για την συμπλήρωση των 50 χρόνων από την ίδρυση της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μία συμβολική ενέργεια έδωσε την συνέντευξη στα κομματικά γραφεία της οδού Πειραιώς και όχι στο Μέγαρο Μαξίμου.
Αναφέρθηκε στον ιδρυτή της ΝΔ: «Αν κάτι μας δίδαξε ο ιδρυτής μας Κωνσταντίνος Καραμανλής είναι ότι η ΝΔ είναι η παράταξη του πραγματισμού και του ρεαλισμού που βρίσκεται διαχρονικά απέναντι στον λαϊκισμό. Ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δίδαξε την υπευθυνότητα και τον ρεαλισμό. Ήταν ταυτόχρονα ένας πολιτικός ο οποίος δεν δίσταζε να φύγει από ιδεολογικές αγκυλώσεις του παρελθόντος και να μιλήσει για το μέλλον. Σε μία συνέντευξη είχε πει κάτι εντυπωσιακό: «εγώ, δεν είμαι ούτε δεξιός ούτε κεντρώος ούτε αριστερός. Είμαι προοδευτικός». Αυτή είναι προσαρμοστικότητα της νέας δημοκρατίας είμαστε μία μεγάλη ευρύχωρη παράταξη».
Αιχμές Μητσοτάκη
Ο πρωθυπουργός δεν άφησε ασχολίαστη την πολύκροτη απουσία των δύο πρώην πρωθυπουργών και προέδρων της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, από την γιορτή έξω από την Ρηγίλλης σε συνέχεια της οξυνόμενης εσωκομματικής αντιπαράθεσης:
«Εγώ έκανα το καθήκον μου, τους κάλεσα προσωπικά από κει και πέρα θα επαναλάβω ότι η σημερινή μέρα είναι αφιερωμένη όχι στους αρχηγούς όχι στους διατελέσαντες πρωθυπουργούς αλλά στον απλό νεοδημοκράτη και νομίζω ότι μία μέρα γιορτή και χαράς μία μέρα ενότητας για την παράταξη και έτσι θα τη θυμόμαστε».
Ο ορίζοντας των εκλογών και η φύση της “κεντροδεξιάς”
Σχετικά με τα σενάρια για εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε πως δεν θα γίνουν πριν το τέλος της τετραετίας.
Όσον αφορά την ιδεολογική υφή της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και τις εξελίξεις στην Ευρώπη δήλωσε τα εξής:
«Να επανέλθω στον ιδρυτή μας ταμπέλες οι οποίες κινούνται στον ιδεολογικό χώρο του παρελθόντος δεν έχουν θέση στη ΝΔ. Είμαστε μία κεντροδεξιά παράταξη μία φιλελεύθερη προοδευτική παράταξη οι πολιτικές μας υπηρετούν την με τις πολιτικές των πολλών και για αυτό καταφέραμε να συνενώσουμε στη ΝΔ συμπολίτες μας οι οποίοι δεν μας είχαν ψηφίσει που ήρθαν και συντάχτηκαν με τη νέα δημοκρατία με έναν τρόπο ο οποίος μας επέτρεψε να φτάσουμε σε ποσοστά τα οποία για τα δεδομένα των ευρωπαϊκών κομμάτων είναι πρωτοφανή.
Είμαστε ένα κέντροδεξιό κόμμα στη νέα δημοκρατία δεν είναι υποχρεωτικό να συμφωνούμε όλοι σε όλα αλλά οι πολλοί να συμφωνούμε σε πολλά. Νομίζω ότι αυτή τη μεγάλη σύνθεση τη μεγάλη ευρυχωρία αυτή την κοινή πορεία σε επιλογές που είναι αξιακές για τη χώρα την έχουμε βρει στην ΝΔ. Όντως στα δεξιά μας υπάρχουν τρία κόμματα και όχι ευκαταφρόνητο ποσοστό. Μια πραγματικότητα που υπάρχει μια 10ετια.
Η Νέα Δημοκρατία έχει ανοιχτές της πόρτες της σε οποιονδήποτε πολίτη δυνητικά μπορεί να την επιλέξει και ξέρετε αναρωτιέμαι αυτοί οι συμπολίτες μας που βρίσκονται σε κόμματα πιο πατριωτικά ή πιο δεξιά της νέας δημοκρατίας αν μας πιστώνουν το γεγονός ότι σήμερα η Ελλάδα είναι πολύ πιο ισχυρή από ότι ήταν πριν από 5 χρόνια ότι η Ελλάδα έχει πιο θωρακισμένες ένοπλες δυνάμεις ότι προστατεύει τα σύνορά της πιο αποτελεσματικά.
Η Καθημερινότητα και οι εσωκομματικές αιχμές
«Έγιναν δυο ερωτήσεις, η μια για τα κόκκινα δάνεια η κυβέρνηση μας έχει ήδη εφαρμόσει πολιτικές και θα πρέπει να σας πω ότι για τα ζητήματα των κόκκινων δανείων έχουμε ένα πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους το οποίο πράγματι προστατεύει και τους ευάλωτους αλλά τους δίνει και δυνατότητα να ρυθμίσουν τα χρέη τους με έναν τρόπο που να μπορούν να δουν ξανά το μέλλον τους με αισιοδοξία. Υπάρχουν 20.000 περιπτώσεις που ρυθμίστηκαν δάνεια μέσω του εξωδικαστικού συμβιβασμού και έδωσαν ανάσα στα νοικοκυριά μας.
Το ζήτημα των κόκκινων δανείων των αγροτικών συνεταιρισμών για παράδειγμα ένας βραχνάς που έρχεται από το παρελθόν και με θάρρος η κυβέρνηση έρχεται να λύσει αυτό τον γόρδιο δεσμό.
Το ζήτημα το οποίο έθεσαν οι βουλευτές με τη φαρμακευτική δαπάνη τον πιο ευάλωτων συνταξιούχων είναι ένα εύλογο ζήτημα δεν μπορώ να σας πω αν θα κάνω δεκτή την πρότασή τους αλλά το μελετάμε…
Εγώ βλέπω κάθε εβδομάδα τουλάχιστον 5 με 6 βουλευτές μου το ζητούν και τους βλέπω η επίσκεψη κάθε φορά η επίσκεψη ενός βουλευτή είναι η ευκαιρία ανάδειξης τοπικών προβλημάτων».
Ερωτηθείς για την ακρίβεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε:
«Κινούμαστε στην σωστή κατεύθυνση. Δεν υπάρχει μια ακρίβεια. Υπάρχει το σούπερ μάρκετ, η βενζίνη το ενοίκιο. Στα τρόφιμα θα δούμε περαιτέρω αποκλιμάκωση. Η λύση δεν είναι η μείωση του ΦΠΑ στο λάδι. Η τιμή θα πέσει λόγω της παραγωγής».
Ο Πόλεμος στην Μέση Ανατολή
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή: «Η Ελλάδα είναι ένας παράγοντας σταθερότητας σε μία περιοχή η οποία είναι ιδιαίτερα ασταθής. Είναι μια χώρα η οποία συνομιλεί με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και συνομιλεί σε συνθήκες αξιοπιστίας γιατί δεν βαρύνεται από κανένα αμάρτημα του ιστορικού παρελθόντας που μπορεί να βαραίνει άλλες χώρες που είχαν ανάμειξη στην περιοχή. Αυτό το οποίο δεν πρέπει να γίνει σε καμία περίπτωση είναι να υπάρξει μία περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης στη μέση ανατολή.
Φοβάμαι ότι μπορεί να γίνει. Το Ισραήλ δέχτηκε μία επίθεση με διακόσιους βαλλιστικούς πυραύλους. Σε μια τρομοκρατική επίθεση που συνδεόταν με την επίθεση του Ιράν, σκοτώθηκε ένας Έλληνας δολοφονήθηκε εν ψυχρώ ένα παιδί 26 χρονών που πήγε να κάνει την εργασία του την πτυχιακή του για το πανεπιστήμιο.
Προφανώς το Ισραήλ έχει δικαίωμα να αμυνθεί αλλά πιστεύω ότι η έκκληση η οποία κάνουμε όλοι είναι ότι αυτή η αντίδραση η οποία είναι αναμενόμενη και σ’ ένα βαθμό δικαιολογημένη να μην είναι τέτοια που θα οδηγήσει σε μία περαιτέρω κλιμάκωση…
Όσο κι αν φαίνεται αυτό δύσκολο στην παρούσα συγκυρία θεωρώ ότι η πίεση να επανέλθουμε με κάποιο τρόπο σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για μία λύση δύο κρατών ολοένα και θα εντείνεται όλοι έχουν αντιληφθεί ότι αυτή η λύση τελικά πολύ τη συμμερίζονται και στο Ισραήλ μόνο αυτή να εξυπηρετήσει τα μακροχρόνια συμφέροντα του κράτους του Ισραήλ».
Σχέσεις με Τουρκία: “Η Χάγη δεν είναι κοντά ποτέ δεν ήτανε κοντά”
Όσον αφορά τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε τα ακόλουθα:
«Η Χάγη δεν είναι κοντά ποτέ δεν ήτανε κοντά αν με ρωτάτε αν θέλουμε να διερευνήσουμε τις παραμέτρους εκείνες ώστε να μπορούμε να μπούμε στην ουσιαστική συζήτηση για τη μία και σημαντική μας διαφορά την οποία αναγνωρίσουμε απέναντι στην Τουρκία, οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, στο Αιγαίο και την ανατολική μεσόγειο ναι έχουμε τη διάθεση να κάνουμε αυτή την προσπάθεια.
Αν με ρωτάτε αν αυτή η προσπάθεια μπορούσε να γίνει όσο ήμασταν σε συνθήκες μεγάλης έντασης με την Τουρκία – είδατε τις έγινε το 2020 με τον φράχτη, είδατε τι έγινε τον Αύγουστο – προφανώς και δεν μπορούσε να γίνει αυτή η συζήτηση σε συνθήκες μεγάλες έντασης.
Άρα δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για να μπούμε στην ουσία της συζήτησης…
Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος. Βλέπω τη διάθεση οι υπουργοί Εξωτερικόν αυτή είναι η κατεύθυνση να συζητήσουμε. Η διακήρυξη των Αθηνών τι λέει: «Έλα Τουρκία να λύσουμε τα προβλήματά μας με γνώμονα το διεθνές δίκαιο».
Ο πρόεδρος Ερντογάν στην ομιλία του στον ΟΗΕ για τα ελληνοτουρκικά είπε ότι θέλει μία οριοθέτηση στην ανατολική μεσόγειο με γνώμονα το διεθνές δίκαιο. Είναι μία θετική προσέγγιση. Για το κυπριακό βέβαια επανέλαβε θέσεις οι οποίες είναι παντελώς απαράδεκτες τις οποίες δεν μπορεί η διεθνής κοινότητα να κάνει δεκτές».
«Δεν μπορεί ποτέ να υπάρξει πλήρης εξομάλυνση των σχέσεων μας με την Τουρκία χωρίς δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Κυριακό. Από την άλλη είναι άποψή μου και του Προέδρου Χριστοδουλίδη ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων βοηθάει στην επίλυση του κυπριακού.»
«Νομιμότητα Παντού» και βία στα σχολεία
«Τι σημαίνει νομιμότητα παντού. Πηγαίνετε στο γήπεδο βλέπετε υπάρχει διαφορά μεγάλη πρόοδος. Υπάρχει ηλεκτρονικό εισιτήριο το γήπεδο έχει περισσότερο κόσμο καλύτερο θέαμα καλύτερο και ανταγωνιστικό πρωτάθλημα…Η επόμενη μάχη που θα δώσουμε είναι το κράνος. Δεν γίνεται η χώρα σήμερα να είναι πρωταθλήτρια στις κράνιοεγκεφαλικές κακώσεις. Θα είμαστε κάθετοι και πάρα πολύ αυστηροί».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην βία των ανηλίκων: «Πράγματα υπάρχει έξαρση στους ανήλικους είναι παγκόσμιο φαινόμενο και δεν είναι άσχετο με τα προβλήματα ψυχικής υγείας τα οποία αντιμετωπίζουν τα παιδιά μας και οι έφηβοι μας. Μίλησα και στο ΟΗΕ γι αυτό. Για τον ρόλο που παίζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην ψυχική υγεία των παιδιών και το πως ο ψηφιακός και ψυχικός κόσμος γίνονται ένα. Μου έλεγε ένας γονιός ότι παλιά εμείς όταν γυρνούσαμε δεν είχαμε bullying. Τώρα αυτό είναι διαρκές 24ωρο και ψηφιακό…Πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση η απαγόρευση της χρήσης των κινητών στα σχολεία και εφαρμόζεται και το 85% των πολιτών είναι σύμφωνοι δεν υπάρχει γονιός ο οποίος έχει παιδιά στην εφηβεία και να μη ξέρει ότι η εξάρτηση από τους αλγόριθμους που κρατάνε τα παιδιά μας κολλημένοι στην οθόνη όλα αυτά επηρεάζουν την υγεία θα δείτε πρωτοβουλίες και από εμένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο…
Για τα λόκερ στα σχολεία ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Αν μας το ζητήσουν για παράδειγμα δημοτικά σχολεία εμείς θα το κάνουμε. Χρειαζόμαστε την συμμετοχή των γονέων. Ξεκινάμε ένα μεγάλο πρόγραμμα για την παιδική παχυσαρκία. Μη νομίζετε ότι τα δυο δεν συνδέονται. Οι γονείς έχουν ευθύνες. Το κράτος δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον γονιό».
Πρόεδρος με υπερκομματικά χαρακτηριστικά
Για την εκλογή προέδρου ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Θα γίνει στις αρχές του 2025, όπως επιβάλλει το Σύνταγμα. Άρα, θα γίνει στο τέλος της θητείας της κας Προέδρου. Και θα έλεγα ότι όλη αυτή η συζήτηση, το έχω πει, θα το επαναλάβω, είναι οριακά προσβλητική για τον πρώτο πολίτη της χώρας».
Από που θα είναι ο/η πρόεδρος; «Είναι σημαντικό ο ή η Πρόεδρος της Δημοκρατίας πάντα να μπορεί να έχει υπερκομματικά χαρακτηριστικά. Και θέλω να θυμίσω ότι η νυν Πρόεδρος ψηφίστηκε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία από τη Βουλή. Άρα, κι αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό το οποίο είναι σημαντικό. Δεν νομίζω ότι το πνεύμα του Συντάγματος είναι να επιλεγεί ένας Πρόεδρος ο οποίος να έχει μόνο, αμιγώς κομματικά και όχι και θεσμικά χαρακτηριστικά».