Διαδηλώσεις στη Βιέννη για να μη συμμετάσχει στην κυβέρνηση το πρώτο κόμμα!

Διαδηλώσεις στη Βιέννη για να μη συμμετάσχει στην κυβέρνηση το πρώτο κόμμα!

Τον αρχηγό του Κόμματος της Ελευθερίας (FPÖ) Χέρμπερτ Κικλ δέχθηκε σήμερα ο πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Φαν ντερ Μπέλεν, στο πλαίσιο των συναντήσεων με όλα τα κόμματα μετά τις εκλογές της περασμένης Κυριακής, στις οποίες πρώτη δύναμη αναδείχθηκε το FPÖ. Την ίδια ώρα, οργανώσεις κάλεσαν σε διαδήλωση στη Βιέννη εναντίον του FPÖ και του ενδεχομένου να συμμετάσχει στην επόμενη κυβέρνηση «ένα κόμμα ναζιστικό και φιλορωσικό», όπως το χαρακτήρισαν.

Οι δύο πολιτικοί δεν έκαναν δηλώσεις μετά την συνάντηση, καθώς οι σχέσεις δεν είναι αγαστές, αφού μεταξύ άλλων, κατά το παρελθόν, ο Κικλ είχε χαρακτηρίσει τον Μπέλεν “μούμια” και “γέρο”. Ο Κικλ ειπε ότι θα μιλήσει αύριο για όσα είπε με τον  Φαν ντερ Μπέλεν. Από πλευράς του ο πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα κάνει επίσημες δηλώσεις μόνον όταν έχει συναντηθεί και με τα πέντε κοινοβουλευτικά κόμματα και ότι δεν θα αναθέσει την πρώτη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης προτού ολοκληρώσει και τις πέντε επαφές του.

Σύμφωνα με το αυστριακό Σύνταγμα, είναι στην διακριτική ευχέρεια του προέδρου να αποφασίσει ποιον θεωρεί κατάλληλο ρεαλιστικά για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού, ενώ δεν είναι υποχρεωτική ή αυτόματη η ανάθεση εντολής στο κόμμα που βγήκε πρώτο στις εκλογές -κάτι που βίωσαν και οι Γάλλοι, που τελικά είδαν να σχηματίζεται μια κυβέρνηση χωρίς κανέναν αριστερό, παρότι πρώτη δύναμη στις εκλογές είχε αναδειχθεί ο συνασπισμός της αριστεράς.

Ο πρόεδρος της Αυστρίας συνομιλεί με τον αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος (ÖVP) καγκελάριο Καρλ Νεχάμερ, με τον αρχηγό του Σοσιαλιστικού Κόμματος (SPÖ) Αντρέας Μπάμπλερ, με την αρχηγό του συντηρητικού NEOS Μπεάτε Μάινλ-Ράιζινγκερ και τον επικεφαλής των Πρασίνων Βέρνερ Κόγκλερ. Όλα τα κόμματα εκτός από το ÖVP έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με το FPÖ. Το Λαϊκό Κόμμα έχει ξανασυνεργασθεί με το FP0 αλλά θέτει ως όρο την μη συμμετοχή στο κυβερνητικό σχήμα του Χέρμπερτ Κικλ. Τον κατηγορούν για ακραία ρητορική, όμως εκείνος διεκδικεί την καγκελαρία.

Ενώπιον της πιθανότητας το FPÖ να ηγηθεί ενός κυβερνητικού συνασπισμού, τουλάχιστον 25.000 άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στην Βιέννη, με συνθήματα όπως «Όχι συνασπισμός με τους ναζί». Σε πλακάτ ο Χέρμπερτ Κικλ εμφανιζόταν ως μαριονέτα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, με έμμεση αναφορά στις φιλορωσικές θέσεις του FPÖ. Στις εκλογές της περασμένης Κυριακής πρώτο ήρθε το FPÖ με 28,8% (+12,7), αφήνοντας δεύτερο το ÖVP με 26,3% (-11,2) και τρίτο το SPÖ με 21,1% (-0,04). Ακολουθούσαν οι NEOS με 9,1% (+1) και οι Πράσινοι με 8,2% (-5,7).

Πηγή: Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx