ΟΗΕ: Θα πεινάσουν οι Λιβανέζοι – Το Ισραήλ συνεχίζει με τάνκς στη Γάζα

ΟΗΕ: Θα πεινάσουν οι Λιβανέζοι – Το Ισραήλ συνεχίζει με τάνκς στη Γάζα
epaselect epa11645253 Damage following an Israeli military strike targeting Ghazieh town, four kilometers south of Sidon, southern Lebanon, 06 October 2024. According to Lebanon's National News Agency (NNA), an Israeli drone targeted a rest house on the Ghazieh seafront with a missile on the night of 05 October. Lebanese Minister of Health, Firas Abiad, announced on 05 October, that more than 2,000 people have been killed and more than 9,600 others have been injured in Lebanon since the beginning of the Hezbollah-Israeli conflict. EPA/STRINGER

Αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε σήμερα για τον κίνδυνο ξεσπάσματος ασθενειών στον Λίβανο εξαιτίας του υπερπληθυσμού στα καταφύγια για τους εκτοπισμένους και για το κλείσιμο νοσοκομείων καθώς οι γιατροί εγκαταλείπουν τη χώρα για να γλιτώσουν από τη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ. Επίσης αναφέρει τον κίνδυνο της έλλειψης τροφίμων.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν ξεκινήσει τις χερσαίες επιχειρήσεις στο νοτιοδυτικό τμήμα του Λιβάνου κλιμακώνοντας τη σύγκρουση με την υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ, που μαίνεται εδώ και ένα χρόνο, από την οποία έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

“Αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση όπου είναι πολύ μεγαλύτερος ο κίνδυνος ξεσπάσματος ασθενειών, όπως η οξεία υδαρής διάρροια, η ηπατίτιδα Α και ένας αριθμός ασθενειών που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό”, δήλωσε σε ενημέρωση του Τύπου στη Γενεύη μέσω τηλεδιάσκεψης από τη Βηρυτό ο υπεύθυνος του ΠΟΥ για τον Λίβανο Ιαν Κλαρκ.

Η υπηρεσία αυτή των Ηνωμένων Εθνών με αρμοδιότητα την δημόσια υγεία έχει ήδη προειδοποιήσει ότι το σύστημα έχει φθάσει στα όριά του και ότι μέχρι τώρα έχουν κλείσει πέντε νοσοκομεία στη χώρα και τέσσερα λειτουργούν μόνο μερικώς, είπε ο Κλαρκ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα νοσοκομεία έκλεισαν επειδή το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό είτε εγκατέλειψε τη χώρα για να γλιτώσει από τις εχθροπραξίες είτε κλήθηκε από τις αρχές του Λιβάνου να εκκενώσει τις εγκαταστάσεις.

Στην ίδια ενημέρωση του Τύπου, αξιωματούχος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος εξέφρασε την ανησυχία του για την ικανότητα του Λιβάνου να παράσχει τρόφιμα στον λαό λέγοντας ότι χιλιάδες εκτάρια αγροτικής έκτασης στο νότιο τμήμα της χώρας έχουν καεί ή έχουν εγκαταλειφθεί λόγω των συγκρούσεων που μαίνονται.

“Σε ό,τι αφορά τη γεωργία, την παραγωγή τροφίμων, υπάρχει μια τεράστια ανησυχία για την ικανότητα του Λιβάνου να συνεχίσει να τρέφεται”, δήλωσε ο διευθυντής του Προγράμματος για τον Λίβανο Μάθιου Χόλινγκγουορθ προσθέτοντας ότι δεν θα υπάρξουν σοδειές και ότι τα γεωργικά προϊόντα σαπίζουν στα χωράφια.

Εν τω μεταξύ, η λιβανική Χεζμπολάχ ανακοίνωσε πως εκτόξευσε σήμερα «μεγάλο αριθμό ρουκετών» εναντίον της Χάιφας και ο ισραηλινός στρατός, από πλευράς του, κατέγραψε περίπου 85 επιθέσεις που αναχαιτίσθηκαν. Επίσης προχώρησε σε νέες επιθέσεις στα νότια προάστια της Βηρυτού. Παράλληλα οι Ισραηλινοί έστειλαν σήμερα άρματα μάχης βαθύτερα στο έδαφος της Τζαμπάλια στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και λέει στους Παλαιστίνιους να πάνε στο νότο της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός έχει ανακοινώσει ότι οι δυνάμεις του προσπαθούν να σταματήσουν μαχητές του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς που οργανώνουν επιθέσεις από την Τζαμπάλια και ότι θέλουν να αποτρέψουν την ανασύνταξή τους.

«Εξαφανίζουν την Τζαμπάλια», επαναλάμβαναν σε πολλά μηνύματά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάτοικοι της Γάζας σήμερα. Ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε «νέες εντολές εκκένωσης» για τους κατοίκους της Τζαμπάλια και των παρακείμνενων πόλεων Μπέιτ Χανούν και Μπέιτ Λάχια, λέγοντάς τους να κατευθυνθούν σε καθορισμένη ανθρωπιστική ζώνη στην Αλ Μαουάσι, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

«Η Τζαμπάλια βομβαρδίζεται σαν να άρχισε μόλις τώρα ο πόλεμος και ο κόσμος είναι τυφλός απέναντι σε αυτό», δήλωσε κάτοικος της Πόλης της Γάζας, ο 60χρονος Σάλαχ που έχει πέντε παιδιά. «Εμείς ζούμε τουλάχιστον 7 χιλιόμετρα μακριά, αλλά ο αχός των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών και των βομβαρδισμών δεν σταματάει λεπτό. Ο κόσμος πρέπει να δώσει τέλος στα ισραηλινά εγκλήματα», πρόσθεσε.

Στην ισραηλινή επίθεση στη Γάζα έχουν σκοτωθεί σχεδόν 42.000 Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, ενώ οι περισσότεροι από τους 2,3 εκατομμύρια κατοίκους του θύλακα έχουν εκτοπιστεί και ζουν υπό άθλιες συνθήκες. Το Ισραήλ επιμένει ότι μαχητές της Χαμάς και της Χεζμπολάχ χρησιμοποιούν κατοικημένες περιοχές ως κάλυψη για να αιτιολογήσει τις μεγάλες απώλειες αμάχων Παλαιστινίων, αλλά τόσο η Χαμάς όσο και η Χεζμπολάχ το αρνούνται.

 

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx