ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Το Ισραήλ προαναγγέλλει επίθεση στο Ιράν – Τί διεμήνυσαν οι ΗΠΑ στον Νετανιάχου

Νεκροί και τραυματίες από ισραηλινό βομβαρδισμό στην Βηρυτό – Αντιδράσεις για το πλήγμα στους Κυανόκρανους
EPA/WAEL HAMZEH

Όπως όλα δείχνουν το Ισραήλ βρίσκεται στην τελική ευθεία για την επίθεση ενάντια στην Τεχεράνη. Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να έχει λάβει αποφάσεις, κυρίως στα βασικά σημεία, ενώ το σενάριο που προκρίνεται είναι χτύπημα σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ μιλώντας σε ισραηλινό μέσο ουσιαστικά προανήγγειλε την επίθεση. Αναλυτικά μιλώντας στο κανάλι 12 ο Γκαλάντ σημείωσε: «Η ιρανική επίθεση ήταν θανατηφόρα αλλά χωρίς ακρίβεια, η επίθεσή μας θα είναι θανατηφόρα, ακριβής και εκπληκτική. Δεν θα καταλάβουν τι έγινε και πώς».

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση του υπουργού Άμυνας έρχεται μερικές ώρες μετά την πενηντάλεπτη συνομιλία ανάμεσα σε Μπέντζαμιν Νετανιάχου και Τζο Μπάιντεν, την οποία χαρακτήρισε “άμεση” και “παραγωγική” και περιέλαβε συζήτηση για μια ενδεχόμενη επίθεση στο Ιράν, δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιέρ. “Διήρκησε 30 λεπτά. Ήταν άμεση, ήταν παραγωγική”, δήλωσε η Ζαν-Πιέρ.

Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν σήμερα το Ισραήλ να μην προβεί σε οποιαδήποτε επίθεση στον Λίβανο η οποία θα “μπορούσε να μοιάζει” με αυτό που συνέβη στη Λωρίδα της Γάζας, απαντώντας σε δηλώσεις του Νετανιάχου. “Λέω πολύ ξεκάθαρα ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει στρατιωτική δράση στον Λίβανο που θα μπορούσε να μοιάζει με τη Γάζα και το αποτέλεσμα της οποίας να μπορούσε να μοιάζει με τη Γάζα”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ στους δημοσιογράφους. Προφανώς και το ζήτημα το έθεσε ο Μπάιντεν στον Νετανιάχου. Μπάιντεν και Νετανιάχου συνομίλησαν μεταξύ τους για τελευταία φορά στις 21 Αυγούστου, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο και δημοσίευμα αναφέρθηκαν σε “σκιές” στις σχέσεις των δύο ηγετών.

Υπενθυμίζεται ότι χθες Τρίτη, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ ανέβαλε το ταξίδι του στην Ουάσινγκτον. Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο πρωθυπουργός Νετανιάχου διέταξε τον υπουργό του να αναβάλει την επίσκεψη. Ο Νετανιάχου ήθελε πρώτα να μιλήσει τηλεφωνικά με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και η ισραηλινή κυβέρνηση να εγκρίνει τα αντίποινα για την πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου.

Τα ενδεχόμενα

Τις τρεις τελευταίες ημέρες τα μαχητικά του Ισραήλ πλήττουν στόχους στη Συρία, τόσο στα κεντρικά όσο και στα ανατολικά της χώρας, χτυπώντας ιρανικές βάσεις στην περιοχή σε μία κίνηση να «αποδυναμώσουν» συνολικά την Τεχεράνη στην ευρύτερη περιοχή.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας στο στρατιωτικό αρχηγείο Kirya στο Τελ Αβίβ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός  πήρε τις βασικές αποφάσεις μαζί με τους κορυφαίους υπουργούς του, τους αξιωματούχους ασφαλείας και τους στρατιωτικούς που συμμετείχαν στη συνάντηση, ανέφερε Ισραηλινός αξιωματούχος.

Προς το παρόν, ανέφερε η ίδια πηγή, φαίνεται να έχει κερδίσει έδαφος το σενάριο η ισραηλινή αντεπίθεση να στοχεύσει ιρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, γεγονός ωστόσο που θα μπορούσε να αλλάξει. Παράλληλα, αξιωματούχοι είπαν στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Kan ότι η συνάντηση ήταν «μια αποφασιστική συζήτηση για το ιρανικό ζήτημα».

Ο Λίβανος για τον Νασράλα

Η Χεζμπολάχ είχε ενημερώσει τις αρχές του Λιβάνου ότι δεχόταν την κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ, την ημέρα που ο ηγέτης της, ο Χασάν Νασράλα, σκοτώθηκε από ισραηλινό πλήγμα, ανέφερε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο μια κυβερνητική πηγή. Μέχρι τότε, η πανίσχυρη σιιτική οργάνωση έθετε ως προϋπόθεση για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στον Λίβανο να σταματήσουν οι μάχες στη Γάζα μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της παλαιστινιακής Χαμάς. Η Χεζμπολάχ άνοιξε το μέτωπο του νοτίου Λιβάνου εναντίον του Ισραήλ πριν από έναν χρόνο, για να στηρίξει τη Χαμάς.

«Στις 27 Σεπτεμβρίου η Χεζμπολάχ ενημέρωσε επισήμως την κυβέρνηση του Λιβάνου, μέσω του προέδρου του κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι, ότι δεχόταν τη διεθνή πρωτοβουλία για κατάπαυση του πυρός», είπε αυτή η πηγή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι βρισκόταν εκείνη την ημέρα στον ΟΗΕ, όπου ήταν υπό συζήτηση μια διεθνής πρόταση κατάπαυσης του πυρός για 21 ημέρες, με πρωτοβουλία της Γαλλίας και των ΗΠΑ. Ο Μικάτι ενημέρωσε τους συνομιλητές του για τη θέση που θα τηρούσε η Χεζμπολάχ, πρόσθεσε η ίδια πηγή. Οι διεθνείς διαπραγματευτές ανέμεναν την έγκριση της ισραηλινής κυβέρνησης.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε στην ομιλία του, την ίδια ημέρα, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ότι θα συνέχιζε να πλήττει τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Αμέσως μόλις ολοκληρώθηκε η ομιλία του, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία έπληξε ένα κτίριο στα νότια προάστια της Βηρυτού, το προπύργιο της Χεζμπολάχ, όπου βρισκόταν ο Νασράλα, ο οποίος σκοτώθηκε. Μετά τον θάνατο του Νασράλα η κυβέρνηση του Λιβάνου «δεν έχει πλέον επαφές με τη Χεζμπολάχ», είπε η ίδια πηγή.

Την Τρίτη ο «υπ’ αριθμόν 2» της Χεζμπολάχ, ο Ναΐμ Κάσεμ, είπε ότι η οργάνωση «στηρίζει τις πολιτικές προσπάθειες του προέδρου Μπέρι που έχουν ως στόχο την κατάπαυση του πυρός». Ο Ναμπίχ Μπέρι είναι ο επικεφαλής του σιιτικού κινήματος Αμάλ, συμμάχου της Χεζμπολάχ. Ο Κάσεμ, η ομιλία του οποίου μεταδόθηκε από το κανάλι της Χεζμπολάχ, το al-Manar, δεν συνέδεσε την κατάπαυση του πυρός με τον τερματισμό των μαχών στη Γάζα.

Οι κινήσεις Μακρόν

Άμεση σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής ζητά ο πρόεδρος της Γαλλίας προκειμένου να συζητηθεί η κλιμάκωση και ο πόλεμος που μαίνεται στον Λίβανο. Γαλλικά μέσα επικαλούμενα πηγές από το περιβάλλον Μακρόν αναφέρουν πως η ημερομηνία που προτείνει ο Γάλλος πρόεδρος είναι η 24η Οκτωβρίου.

Ανάμεσα στα θέματα που βάζει το Παρίσι στην «ατζέντα» της συνόδου είναι η ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας πως τους αμάχους του Λιβάνου, η στήριξη του εθνικού στρατού της χώρας αλλά και η αναδιάρθρωση των τοπικών θεσμών. Επί της αρχής οι ΗΠΑ εμφανίζονται θετικές στην Γαλλική πρόταση ενώ δεν υπάρχει ακόμη αντίδραση από την πλευρά του Ισραήλ.

Προηγουμένως, την αντίδραση της κυβέρνησης Μακρόν προκάλεσε η απειλή του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι ο Λίβανος θα γνωρίσει «καταστροφές όπως αυτές που βλέπουμε στη Γάζα», εάν δεν απαλλαγεί από την Χεζμπολάχ.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών σε τηλεοπτική του συνέντευξη δήλωσε ότι «αν αυτή η πρόκληση υλοποιηθεί, θα μπορούσε να σύρει τον Λίβανο, μια χώρα φιλική προς τη Γαλλία, που είναι ήδη τόσο εύθραυστη, στο χάος». Ταυτόχρονα ο Ζαν-Νοέλ Μπαρό υπογράμμισε ότι «αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα ασφάλειας για το Ισραήλ, από αυτά που επικρατούσαν πριν από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στον Λίβανο».

Τις σχέσεις Γαλλίας-Ισραήλ επισκιάζει η πρόσφατη δήλωση Μακρόν για εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ που επέφερε την σκληρή αντίδραση του Νετανιάχου. Στην επικοινωνία που είχε αργότερα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, ο πρόεδρος Μακρόν εξήρε την φιλία Γαλλίας και Ισραήλ.

Ο Ερντογάν για την Χαμάς

Η Χαμάς δίνει αγώνα στη Γάζα και για την Τουρκία, δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απευθυνόμενος σήμερα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του και επανέλαβε ότι δεν πρόκειται για τρομοκρατική οργάνωση αλλά για αντιστασιακή οργάνωση.

«Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο επικός αγώνας της Χαμάς στη Γάζα είναι ταυτόχρονα και για την Τουρκία. Γνωρίζουμε πολύ, πάρα πολύ καλά ότι ο παλαιστινιακός λαός υπερασπίζεται την ανθρωπότητα και την τιμή των μουσουλμάνων ενάντια στη συμμορία της γενοκτονίας. Ενώ κάποιοι στη χώρα μας συκοφαντούσαν τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση, εμείς, από τις πρώτες μέρες της γενοκτονίας, χωρίς κανένα δισταγμό, είπαμε ότι η Χαμάς είναι οι “Εθνικές Δυνάμεις” της Παλαιστίνης» -μία αναφορά που παραπέμπει στις δυνάμεις του τουρκικού στρατού στη διάρκεια του Μικρασιατικού Πολέμου και όταν είχε πρωτοειπωθεί από τον Τούρκο πρόεδρο, πέρυσι, είχε προκαλέσει τις αντιδράσεις της κεμαλικής και -όχι μόνο- αντιπολίτευσης.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε επίσης ότι «όσο περνάνε οι ημέρες διογκώνεται ο υλικός και ηθικός απολογισμός των σφαγών» και «μεγαλώνει ο κίνδυνος της εξάπλωσης του πολέμου και σε άλλες χώρες της περιοχής μας».

Όσον αφορά την πυραυλική επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ, την περασμένη εβδομάδα, ο Ταγίπ Ερντογάν περιορίστηκε να πει ότι κλιμάκωσε τον κίνδυνο επέκτασης του πολέμου, αποφεύγοντας είτε να τη στηρίξει, είτε να την καταδικάσει: «Το γεγονός ότι την περασμένη εβδομάδα, το γειτονικό Ιράν απάντησε στις κλιμακούμενες επιθέσεις του Ισραήλ, αύξησε τον κίνδυνο μιας περιφερειακής σύγκρουσης περισσότερο από ποτέ. Παρακολουθούμε από πολύ κοντά αυτή την ένταση, όπου σχεδόν κάθε μέρα ξεπερνιέται ένα νέο όριο και λαμβάνουμε όλα τα μέτρα για την ασφάλεια του κράτους και του έθνους μας».Διευκρίνισε δε ότι «πάντα κρατούσαμε τη χώρα μας μακριά από τις περιφερειακές εντάσεις. Υπήρξαμε μεταξύ εκείνων που προσπάθησαν να σβήσουν τη φωτιά και όχι εκείνων που της έριχναν βενζίνη. Διατηρούμε την ίδια στάση και σήμερα».

Το Ισραήλ ενεργεί, υποστήριξε ο Ταγίπ Ερντογάν, «ως σιωνιστική τρομοκρατική οργάνωση διαπράττοντας την πιο βάναυση γενοκτονία του αιώνα στη Γάζα. Δεν πρέπει να έχετε καμία αμφιβολία για αυτό. Το Ισραήλ είναι μια σιωνιστική τρομοκρατική οργάνωση. Η πρόσκληση του σφαγέα της Γάζας, του σιωνιστή Νετανιάχου, στο αμερικανικό Κογκρέσο και το χειροκρότημα που δέχτηκε με πάθος και επί πολλά λεπτά είναι το πιο απτό παράδειγμα. Η ιστορία δεν θα ξεχάσει ποτέ αυτή τη μαύρη στιγμή».

Ο Τούρκος πρόεδρος επέμεινε και στην διατυπωμένη εδώ και καιρό θέση του ότι ο τελικός στόχος του Ισραήλ είναι η Τουρκία λέγοντας «Ο Νετανιάχου και το δολοφονικό του δίκτυο κάνουν “άπιαστα” όνειρα και εισέρχονται σε μια πολύ επικίνδυνη περιπέτεια. Η Τουρκία γνωρίζει πολύ καλά τι θέλουν να κάνουν. Μπορούμε επίσης να δούμε και πολύ καθαρά τον απώτερο στόχο τους. Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών και ο υπουργός ‘Αμυνας ενημέρωσαν λεπτομερώς τους βουλευτές μας για το θέμα αυτό στην κλειστή συνεδρίαση του Κοινοβουλίου μας. Και οι δύο υπουργοί μας αποκάλυψαν την κατάσταση στην περιοχή με κάθε σαφήνεια σε όσους μπορούν να κατανοήσουν».

Αναφερόμενος στην κουρδική οργάνωση PYD, που ελέγχει τη βόρεια Συρία και ταυτίζει η Άγκυρα με το ΡΚΚ που δρα κατά της Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε: «Εμείς δεν θα υποχωρήσουμε ποτέ ως προς την ασφάλεια της Τουρκίας. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν “χειρουργικές επεμβάσεις” στην περιοχή μας και στα εδάφη μας όποιο και αν είναι το κόστος. Η Τουρκία έχει με το παραπάνω τη δύναμη να αποτρέψει τις επεκτατικές φιλοδοξίες, όσους επιβουλεύονται τα εδάφη της πατρίδας και τις κατακτητικές προθέσεις τους που αυξάνονται. Το λέω ανοιχτά και ξεκάθαρα. Η αυταπάτη της Γης της Επαγγελίας θα είναι μια μεγάλη απογοήτευση και ήττα».

Επιθέσεις της Χεζμπολάχ

Η Χεζμπολάχ στοχοποίησε σήμερα με πυρά πυροβολικού και πυραύλους Ισραηλινούς στρατιώτες στο χωριό Λαμπουνέχ που βρίσκεται στα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ, ανέφερε σε μία ανακοίνωση της. Η ανακοίνωση αυτή, έγινε μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του Ισραήλ ότι εξουδετέρωσε δύο διαδόχους του δολοφονημένου ηγέτη της Χεζμπολάχ.

Σειρήνες ακούστηκαν σήμερα στο βόρειο Ισραήλ, ανακοίνωσε ο στρατός του Ισραήλ προσθέτοντας ότι χθες και σήμερα, τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν σοβαρά στη διάρκεια της μάχης στο νότιο Λίβανο. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε χθες ότι οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί του Ισραήλ εξουδετέρωσαν τους δύο διαδόχους του Χασάν Νασράλα.

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε πόλη στο βόρειο Ισραήλ που επλήγη από πυραυλική επίθεση από τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο, δήλωσαν ισραηλινές αρχές, τα πρώτα ισραηλινά θύματα στο Ισραήλ από ρουκέτες από τον Λίβανο μετά την εντατικοποίηση της ισραηλινής στρατιωτικής επίθεσης κατά της Χεζμπολάχ. Η ισραηλινή υπηρεσία ασθενοφόρων ανακοίνωσε ότι ένας άνδρας και μία γυναίκα σκοτώθηκαν στην πόλη Κίριατ Σμόνα.

«Βρήκαμε έναν άνδρα και μια γυναίκα ηλικίας περίπου 40 ετών, χωρίς τις αισθήσεις τους, τραυματισμένους από θραύσματα οβίδων. Εξετάσαμε τα τραύματά τους τα οποία ήταν πολύ σοβαρά και ότι σκοτώθηκαν στο σημείο», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία Magen David Adom, το ισραηλινό ισοδύναμο του Ερυθρού Σταυρού. Ο στρατός ανακοίνωσε ότι περίπου 20 βλήματα εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο, με την Χεζμπολάχ να αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση, υποστηρίζοντας ότι αυτή είχε στόχο ισραηλινούς στρατιώτες.

Η πόλη Κίριατ Σμόνα, που απέχει δύο χιλιόμετρα από τα σύνορα με τον Λίβανο, είναι συχνά στόχος ρουκετών της Χεζμπολάχ και έχει κηρυχτεί κλειστή στρατιωτική ζώνη από τον στρατό εδώ και μήνες. Δημοσιεύματα εβραϊκών μέσων ενημέρωσης τόνισαν το ζευγάρι που σκοτώθηκε έκανε βόλτα με τους σκύλους τους.

Η Πυροσβεστική και η υπηρεσία διάσωσης τόνισαν από την επίθεση προκλήθηκαν φωτιές πυρκαγιές σε πολλά κτίρια στην πόλη, με πέντε ομάδες πυρόσβεσης να επιχειρούν για την κατάσβεσή τους.

Εντωμεταξύ τουλάχιστον 36 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 150 τραυματίστηκαν από τα ισραηλινά πλήγματα της Τρίτης σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου, ανακοίνωσε αργά το βράδυ το λιβανέζικο υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής απολογισμό του υπουργείου Υγείας του Λιβάνου, από τις χερσαίες επιχειρήσεις και τις αεροπορικές επιδρομές των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 2.119 άνθρωποι και περισσότεροι από 10.000 έχουν τραυματιστεί, ενώ 1,2 εκατ. κάτοικοι – δηλαδή το 1/6 του πληθυσμού – έχουν υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx