Θα σταλούν Βορειοκορεάτες να πολεμήσουν στην Ουκρανία;
10/10/2024Η Βόρεια Κορέα είναι πολύ πιθανό να στείλει μέλη των τακτικών ενόπλων δυνάμεών της στην Ουκρανία για να υποστηρίξει τη Ρωσία, σε συνέχεια της στρατιωτικής συνεργασίας της με την Μόσχα, ανακοίνωσε ο Νοτιοκορεάτης υπουργός Άμυνας. Ο Κιμ Γιονγκ Χιούν υπενθύμισε την πρόσφατη διμερή συμφωνία που υπέγραψαν ο Βορειοκορεάτης ηγέτης και ο Ρώσος Πρόεδρος κατά την επίσκεψη του Πούτιν στην Βόρεια Κορέα.
Η συμφωνία Μόσχας-Πιονγιάνγκ περιλαμβάνει μια ρήτρα αμοιβαίας άμυνας, ένα σημαντικό βήμα για την εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών, σύμφωνα με το πρακτορείο Yonhap. Ο Νοτιοκορεάτης υπουργός, κατά την διάρκεια κοινοβουλευτικής συνεδρίασης, επεσήμανε ότι η προαναφερόμενη διμερής συμφωνία αποτελεί στρατιωτική συμμαχία, επομένως η ανάπτυξη βορειοκορεατικών στρατευμάτων στην Ουκρανία αποτελεί ένα ενδεχόμενο.
Για να αποδείξει το βάσιμο των ισχυρισμών του, αναφέρθηκε και σε δημοσιεύματα σχετικά με τον θάνατο έξι Βορειοκορεατών αξιωματικών, σε μια κατεχόμενη από τους Ρώσους περιοχή κοντά στο Ντόνετσκ. Σύμφωνα με την Kyiv Post του Κιέβου και άλλα διεθνή δημοσιεύματα, έξι Βορειοκορεάτες αξιωματικοί σκοτώθηκαν και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια ουκρανικής επίθεσης με πύραυλο, στις 3 Οκτωβρίου.
Την ίδια στιγμή εντείνεται η αντιπαράθεση με την Πιονγιάνγκ, σχετικά με την πρόθεση της τελευταίας να κηρύξει νέα θαλάσσια σύνορα νοτιότερα από τα σημερινά, τα γνωστά ως Βόρεια Οριακή Γραμμή (NLL). Ο Νοτιοκορεάτης υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι η Σεούλ θα απαντούσε αποφασιστικά σε οποιαδήποτε τέτοια πρόκληση. Χαρακτήρισε την υπάρχουσα Βόρεια Οριακή Γραμμή ως ένα «σκληρά προστατευμένο όριο» και επεσήμανε ότι οποιαδήποτε απόπειρα αλλοίωσης της θα επέφερε αυστηρά αντίποινα.
Να σημειωθεί ότι προηγήθηκε μία σημαντική κοινοβουλευτική συνεδρίαση της Βόρειας Κορέας, όπου οι συζητήσεις φέρεται να επικεντρώθηκαν στην συνταγματική αναθεώρηση. Η αναθεώρηση φέρεται να περιλαμβάνει την πιθανή άρση των όποιων ρητρών που σχετίζονται με την ενοποίηση των δύο χωρών και να χαρακτηριστεί η Νότιος Κορέα ως «κύριος εχθρός» της Πιονγιάνγκ. Ειδικοί προειδοποιούν ότι η Βόρεια Κορέα θα μπορούμε να καταφύγει σε μία μονομερή δήλωση οριοθέτησης νέων θαλάσσιων συνόρων, επιδεινώνοντας την ένταση στην περιοχή.
Βόρεια Κορέα και Ουκρανικό
Οι επιπτώσεις για την περιφερειακή ασφάλεια γίνονται όλο και πιο ανησυχητικές με την όλο και μεγαλύτερη ευθυγράμμιση της Βόρειας Κορέας με την Ρωσία. Το ενδεχόμενο ανάπτυξης ή και ύπαρξης – αν πιστέψουμε τα διεθνή δημοσιεύματα – βορειοκορεατικών δυνάμεων σε ουκρανικό έδαφος σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στη δυναμική της συνεχιζόμενης σύγκρουσης, χωρίς να υποτιμούνται οι γενικότεροι κίνδυνοι από την εξελισσόμενη σχέση μεταξύ αυτών των δύο αυτών χωρών.
Η Βόρεια Κορέα εξέφρασε πρόσφατα την υποστήριξή της στη Μόσχα, καταγγέλλοντας τον ισχυρισμό του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι ότι η Ρωσία έχει κάνει την ασιατική χώρα «συνεργό στον πόλεμο». Η Κιμ Γιο Γιούνγκ, αδερφή του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν και ισχυρό πρόσωπο στο καθεστώς, είπε: «Το παράλογο να κατηγορείται η χώρα μας ως “συνεργός” στον πόλεμο στην Ουκρανία, όπου η μοχθηρή συμμορία Ζελένσκι σφάζει αθώους Ρώσους, χρησιμοποιώντας άχρηστα όπλα από τις ΗΠΑ και τη Δύση, είναι μια απερίσκεπτη πολιτική πρόκληση που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με τίποτα».
Πρόσφατες αναρτήσεις στο Telegram αναφέρονται στην εμπλοκή Κινέζων μισθοφόρων στο πλευρό του Κρεμλίνου και πως δύο από αυτοί με το παρατσούκλια “Sprite” και “Cola” σκοτώθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Η Κίνα αρνήθηκε ότι παρείχε στρατιωτική βοήθεια με τη μορφή όπλων ή στρατιωτών στη Ρωσία. Η Ρωσία έχει επίσης κατηγορηθεί ότι έχει στρατολογήσει ξένους υπηκόους από την Κούβα, το Νεπάλ, την Ινδία και τη Σομαλία, ήδη από το 2022.
Βεβαίως δεν είναι αποκλειστικά η ρωσική πλευρά που χρησιμοποιεί μισθοφόρους, καθώς ήδη από το πρώτο διάστημα της εισβολής, οι δυνάμεις του Κιέβου αναπτύσσουν ξένους μαχητές. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του πρακτορείου πληροφοριών της Ουκρανίας, Ukrinform, περίπου 20.000 αλλοδαποί πολεμούν μαζί με τα ουκρανικά στρατεύματα, συμπεριλαμβανομένων υπηκόων από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά και την Πολωνία. Μάλιστα, εθελοντές φέρεται να έχουν έρθει από 55 χώρες παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων της Βραζιλίας, της Φινλανδίας, της Αυστραλίας και της Νότιας Κορέας.