ΑΝΑΛΥΣΗ

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Κασσελάκη – Δεν άρπαξε το σωσίβιο του Πολάκη

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Κασσελάκη – Δεν άρπαξε το σωσίβιο του Πολάκη

Ο έκπτωτος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν άδραξε το σωσίβιο που του πέταξε ο Παύλος Πολάκης, με την πρόταση του για συνάντηση των υποψηφίων αρχηγών, που είχε όμως σαν προϋπόθεση την απόσυρση του εξώδικου κατά της Κεντρικής Επιτροπής και επέμεινε στην σκληρή γραμμή. Εν τω μεταξύ αύριο συνεδριάζει ξανά η Πολιτική Γράμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για την τελική εισήγηση προς την Κεντρική Επιτροπή του Σαββάτου.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, αποδέχθηκε μεν την πρόσκληση για συνάντηση των υποψηφίων αρχηγών, ωστόσο δεν απέσυρε το εξώδικο προς την Κεντρική Επιτροπή. Αντίθετα προέβη σε μία επιθετική δήλωση κατά της Κεντρικής Επιτροπής στην διάρκεια της χθεσινής του συγκέντρωσης στη Νέα Σμύρνη όπου έκανε αυτό που ξέρει καλύτερα: γέμισε το διαδίκτυο με ωραίες φωτό με αγκαλιές με φανατικούς οπαδούς του. Στην δήλωσή του αναφέρει: «Δε θέλησα να διαγράψω υποψήφιο πρόεδρο. Δε διέρρευσα δεδομένα υποψήφιου προέδρου. Δεν ανέβαλα το συνέδριο. Δεν ανέβαλα τις εκλογές για ΚΕ. Τήρησα και τηρώ την ομαλότητα από την πρώτη στιγμή. Γι’ αυτό θα είμαι παρών στην αυριανή συνάντηση. Εύχομαι πραγματικά οι καλές προθέσεις να είναι ειλικρινείς από όλους μας και να μη δυναμιτίσει κανείς την προσπάθεια».

Η γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγκου και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Νίκος Παππάς, ως θεσμικοί παράγοντες, αρνήθηκαν να αναλάβουν πρωτοβουλία για την συνάντηση των υποψηφίων, όπως είχε βάλλει σαν όρο και ο Παύλος Πολάκης. 

Οι άλλοι υποψήφιοι, Σωκράτης Φάμελλος, Νικόλας Φαραντούρης και Απόστολος Γκλέτσος, που αρχικά εμφανίστηκαν θετικοί στην συνάντηση στην συνέχεια διαφοροποίησαν την στάση τους προβάλλοντας ότι “δεν μπορεί να γίνει συνάντηση υπό το βάρος και την απειλή εξωδίκου”. 

Ο Σωκράτης Φάμελλος προχώρησε σήμερα το πρωί ακόμη περισσότερο λέγοντας: «Θεωρώ αδιανόητο να είναι υποψήφιος κάποιος που έκανε εξώδικο στο κόμμα. Του έχω ζητήσει να το αποσύρει. Δεν το έκανε». Με την δήλωσή του αυτή προδιαγράφει και την στάση του στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββάτου όπου θα τεθεί το θέμα του αποκλεισμού του Στέφανου Κασσελάκη. 

Γραμμή σύγκρουσης από τον Κασσελάκη

Στην υποθετική περίπτωση που ο Στέφανος Κασσελάκης είχε αποσύρει το εξώδικο θα προχωρούσε η συνάντηση των υποψηφίων και θα αποδυναμωνόταν η κίνηση των “87” που είναι αποφασισμένοι να επιδιώξουν αποκλεισμό του από την κούρσα της προεδρίας ή και διαγραφή του από μέλος του κόμματος. Η σκληρή του στάση δημιουργεί το ερώτημα εάν είναι λάθος τακτική ή εάν κινείται και ο ίδιος προς την κατεύθυνση της σύγκρουσης. Πάντως από το περιβάλλον του έλεγαν: “Δεν θα κάνει και δήλωση μετανοίας”. 

Η Επιτροπή Δεοντολογίας στην χθεσινή της συνεδρίαση απέρριψε μεν το αίτημα του Θέμη Μουμουλίδη για διαγραφή του Στέφανου Κασσλεάκη για παλαιότερες δηλώσεις του περί “διαπλοκής του ΣΥΡΙΖΑ”, ωστόσο είναι διαφορετικό το θέμα του εξώδικου. Γι αυτό και αποφάσισαν να του στείλουν επιστολή και να τον καλέσουν σε απολογία. Παρότι οι 8 από τους 15 της Επιτροπής Δεοντολογίας συγκαταλέγονται στους “Κασσελίστας”, δύσκολα θα απορρίψουν αίτημα για την διαγραφή του, ειδικά εάν έλθει σαν πρόταση-εισήγηση της Κεντρικής Επιτροπής. Σε κάθε περίπτωση θα ορίσουν τριμελή επιτροπή για την περαιτέρω επεξεργασία, κάτι που δεν έκαναν με το αίτημα του Θέμη Μουμουλίδη, την οποία απέρριψαν ασυζητητί. 

Ο μόνος που ακόμη φαίνεται να θέλει να δώσει κι άλλη ευκαιρία στον Στέφανο Κασσελάκη είναι ο Παύλος Πολάκης που επιμένει να δωθεί ο αγώνας με καθαρά πολιτικά κριτήρια και δίχως διεργασίες μηχανισμών και παρασκηνίων. Αλλά ο Στέφανος Κασσελάκης δεν τον βοηθά. 

Εάν η εκτίμησή του είναι ότι οι αντίπαλοί του θα “κάνουν πίσω” υπό την πίεση της μερίδας των οπαδών που είναι μαζί του, ο Στέφανος Κασσελάκης κάνει απλά λάθος. Εάν πάλι θεωρεί ότι η πράξη αποκλεισμού του είναι ακραία και δεν θα περάσει από την Κεντρική Επιτροπή, αυτό θα φανεί το Σάββατο. Έτσι όμως τα παίζει όλα για όλα. Στην περίπτωση του αποκλεισμού του θα έχει μία ακόμη ευκαιρία στο Συνέδριο να αναιρέσει όλη την πορεία από την καθαίρεση και μετά. Εάν όμως διαγραφεί και από μέλος του κόμματος δεν θα έχει ούτε αυτή την δυνατότητα, αφού δεν θα είναι καν σύνεδρος. 

Πέραν αυτού όμως αναδεικνύεται και μία βαθύτερη έλλειψη του Στέφανου Κασσελάκη. Καθώς δεν μπορεί να μιλήσει πολιτικά έχει επενδύσει στην πολεμική κατά της “παλαιάς νομενκλατούρας, της γραφειοκρατίας και των μηχανισμών”. Η ρητορική αυτή αγγίζει ένα τμήμα των μελών του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Στέφανος Κασσελάκης πέρα από το “νέο απέναντι στο παλιό” το μόνο που κομίζει είναι το λαμπερό του χαμόγελο, τις ωραίες φωτογραφίες και το προσωπικό του life style

Επίσης την θέλησή του να καταργήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και να δημιουργήσει ένα απροσδιόριστο νέο πολιτικό μόρφωμα, δίχως ενδιάμεσα όργανα, όπου θα κυριαρχεί η θέληση του αρχηγού δήθεν στην βάση της αδιαμεσολάβητης σχέσης του με τα μέλη. Το τι θα θέλουν κάθε φορά τα μέλη θα το ερμηνεύει κατά το δοκούν ο “λαμπερός αρχηγός” με τις παρουσίες του στα social media και στις life style εκπομπές. Με τον τρόπο που πολιτεύτηκε εδώ και έναν χρόνο δικαίωσε όλους εκείνους που από την αρχή του καταλόγιζαν απολίτικη συμπεριφορά. Ακόμη και για τους οργισμένους από τις συμπεριφορές της παλαιάς γραφειοκρατίας είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπερασπιστούν τις πολιτικές-προσωπικές επιλογές του Στέφανου Κασσελάκη.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx