ΘΕΜΑ

Κατάσκοποι που έγιναν διάσημοι συγγραφείς

Κατάσκοποι που έγιναν διάσημοι συγγραφείς, Γρηγόρης Τσουκαλάς
EPA/NEIL HALL

Οι συγγραφείς είναι από τη φύση τους παρατηρητές του κόσμου γύρω τους, ενίοτε δραστήριοι και οι ίδιοι σαν τους πρωταγωνιστές τους. Ξέρουν πως να κινηθούν σε όλους τους κοινωνικούς κύκλους, ακόμα και να στρατολογήσουν ή να στρέψουν την προσοχή του αναγνωστικού κοινού σε συγκεκριμένο θέμα, ώστε να λειτουργήσει το κοινό ως αόρατο χέρι, ξέρουν πως να γοητεύσουν όλα τα φύλα, ξέρουν πως να μην είναι αυθόρμητοι όταν δεν πρέπει, ξέρουν πως η κάθε μέρα φέρνει και μια νέα πληροφορία.

Ο βρετανός πεζογράφος Ντέιβιντ Κόρνγουολ, διάσημος σε όλο τον κόσμο με το λογοτεχνικό ψευδώνυμο Τζον Λε Καρέ, πέθανε σε ηλικία 89 ετών, όπως ανακοίνωσε ο ατζέντης του Τζόνι Γκέλερ. Ο Τζον Λε Καρέ γνώρισε επιτυχία με το τρίτο του μυθιστόρημα, “Ο κατάσκοπος που γύρισε από το κρύο” (“The Spy Who Came In from the Cold”, 1963) που έγραψε στα τριάντα του, διότι “βαριόταν” τη δουλειά του διπλωμάτη στη βρετανική πρεσβεία στη Βόννη (στην τότε δυτική Γερμανία).

Η καριέρα του Κόρνγουολ ως μυστικού πράκτορα τερματίστηκε από τον βρετανό διπλό πράκτορα Κιμ Φίλμπι, επίσης συγγραφέα, ο οποίος αποκάλυψε τα ονόματα πολλών συμπατριωτών του που δούλευαν στις μυστικές υπηρεσίες του Ηνωμένου Βασιλείου, στην KGB, την υπηρεσία πληροφοριών της τότε Σοβιετικής Ένωσης.

Ο άνθρωπος που θα γνώριζε τεράστια επιτυχία ως λογοτέχνης, είχε αναγκαστεί τότε να παραιτηθεί από την MI6. Το βιβλίο του «Οι κατάσκοποι του Κέιμπριτζ» και το διπλό, ακόμα και τριπλό παιχνίδι τους (όπως μάλλον συμβαίνει στην περίπτωση του Κιμ Φίλμπι), ενέπνευσε πλήθος συγγραφέων, σεναριογράφων και σκηνοθετών. Μέσω των κειμένων του δηλαδή, εκπαίδευσε πολλούς στο είδος αυτό.

Ζωές βγαλμένες από μυθιστόρημα

Τούτα τα κόλπα της κατασκοπείας είναι πάντα γοητευτικά και συνάμα όμως επικίνδυνα, εκτός αν τα παρακολουθείς από την ασφάλεια του γραφείου όπου διαβάζεις μυθιστορήματα γι’ αυτά, ή όταν τα βλέπεις στην οθόνη. Ας μην ξεχνάμε πως ακόμα και τα μυθιστορήματα στρέφουν την προσοχή και τα ματιά του κοινού κάπου, σαν ένα είδος αόρατης στρατολόγησης ανθρώπων, όπως ο Κιμ που στρατολογήθηκε από τις μυστικές υπηρεσίες της Σοβιετικής Ένωσης και άλλοι οι οποίοι έδρασαν επί δεκαετίες ως κατάσκοποι, όπως ο Ντόναλντ Μακλίν (1913-1983), το αδιανόητο πλάσμα που άκουγε στο όνομα Γκάι Μπέρτζες (1911-1963) και ο σερ (!) Άντονι Μπλαντ (1907-1983).

Ο ταξιδιωτικός συγγραφέας και φιλέλληνας Πάτρικ Λη Φέρμορ αποφασίζει να διασχίσει την Ευρώπη, έχοντας μαζί του μερικές αλλαξιές ρούχα και δυο βιβλία: έναν τόμο των Ωδών του Οράτιου και το Βιβλίο Αγγλικών Στίχων της Οξφόρδης. Ίσως για να περάσει απαρατήρητος, για δυο χρονιά πηρέ το ρολό του βοσκού ως κάλος κατάσκοπος σε παραλλαγή, με το ψευδώνυμο Μιχαλας μέχρι να οργανώσει το 1944 την απαγωγή του διοικητή της κατοχής Χ. Κράιπε.

Οι κατάσκοποι και τα κρυφά “ατού”

Συνοπτικά, ο συγγραφέας – κατάσκοπος διαθέτει συγκεκριμένα πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τους κοινούς κατασκόπους, όπως:

  1. Μπορεί, μέσω τον κειμένων του, να στρέψει ή και να προγραμματίσει το κοινό του προς μια κατεύθυνση, χωρίς καν το κοινό να γνωρίζει την δράση που συμμετέχει.
  2. Μπορεί, μέσω τον κειμένων του, να στέλνει κωδικοποιημένες πληροφορίες σε φίλιες δυνάμεις στην άλλη άκρη της γης, απαρατήρητος.
  3. Μπορεί να δώσει, μέσω μυθιστορημάτων, πραγματικά γεγονότα σε εκείνους που πρέπει να κατανοήσουν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx