ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ανακρίνεται σαν “πράκτορας του Ισραήλ” ο Καανί, το Νο2 των Φρουρών της Επανάστασης

Ανακρίνεται ως "πράκτορας του Ισραήλ" ο Καανί, το Νο2 των Φρουρών της Επανάστασης, Όλγα Μαύρου

Ο θάνατος του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, από αεροπορικούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ  στην Βηρυτό στις 27 Σεπτεμβρίου, έχει προκαλέσει σοβαρές υποψίες για την διείσδυση ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών στα ανώτερα κλιμάκια του Ιράν, και σύμφωνα με ρεπορτάζ του ιστότοπου middleeasteye, ανακρίνεται ο διάδοχος του Σουλεϊμανί, ο ταξίαρχος Καανί, διότι «αποχώρησε αδικαιολόγητα από τη σύσκεψη με το Νασράλα, λίγο προτού το σημείο βομβαρδιστεί».

Ο ταξίαρχος Ισμαήλ Καανί, αρχηγός της επίλεκτης δύναμης Κουντς (Quds) των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, κατ΄ άλλους έχει σκοτωθεί στην επίθεση του Ισραήλ στο κτίριο όπου συσκέπτονταν ο Νασράλα με άλλους επιτελείς, και κατ΄ άλλους έζησε και ανακρίνεται. Το αποκλειστικό ρεπορτάζ του Middle East Eye αναφέρει ότι ο Καανί δεν έχει εμφανιστεί δημόσια από τότε που το Ισραήλ σκότωσε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα. Οι Φρουροί της Επανάστασης ερευνούν εντατικά σε ποιο βαθμό έχουν διεισδύσει οι ισραηλινές υπηρεσίες και έχουν τόσο καλή πληροφόρηση για τόσο σοβαρούς στόχους, όπως ο Σουλεϊμανί και πρόσφατα ο Νασράλα και ο διάδοχός του, καθώς και το πώς χρησιμοποίησαν δικό τους δίκτυο για τους παγιδευμένους βομβητές και γουόκι τόκι.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι Φρουροί της Επανάστασης υποψιάζονται πως η Μοσάντ τους έχει διαβρώσει με δικούς τους πράκτορες. Μάλιστα, η έρευνα εστιάζει και στις κινήσεις του ταξίαρχου Αμπάς Νιλφορουσάν, που λέγεται ότι σκοτώθηκε στο πλευρό του Νασράλα. Πιστεύουν ότι ο πράκτορας ή οι πράκτορες που έδωσαν πληροφορίες στο Ισραήλ είναι Ιρανοί. Ο Ισμαήλ Καανί έγινε επικεφαλής της δύναμης Quds μετά τη δολοφονία του προηγούμενου ηγέτη του, Κασέμ Σολεϊμανί, από αμερικανικό drone τον Ιανουάριο του 2020.

Δέκα πηγές στην Τεχεράνη, τη Βηρυτό και τη Βαγδάτη, συμπεριλαμβανομένων ανώτερων σιιτικών στελεχών και πηγών της Χεζμπολάχ και των Φρουρών της Επανάστασης είπαν στο Middleeasteye ότι ο Καανί και η ομάδα του βρίσκονται στο ανακριτικό στόχαστρο. Οι υποψίες ενισχύθηκαν όταν ο υποτιθέμενος ή πραγματικός διάδοχος του Νασράλα, Χασέμ Σαφιεντίν, δολοφονήθηκε σε δεύτερη επιδρομή των Ισραηλινών σε μυστική υπόγεια βάση της Χεζμπολάχ στις 4 Οκτωβρίου.

Υποψίες για τον Καανί

Ο Σαφιεντίν σκοτώθηκε, ενώ συνεδρίαζε το Συμβούλιο της Χεζμπολάχ, στο οποίο συμμετέχουν οι ανώτεροι ηγέτες του κινήματος. Η βάση χτυπήθηκε μέσα σε λίγα λεπτά από την άφιξή του και το πλήγμα ήταν τόσο ισχυρό, που κατεδάφισε τέσσερα συγκροτήματα κατοικιών. Η μοίρα του Σαφιεντίν και των συντρόφων του δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, καθώς ισραηλινά αεροσκάφη πυροβολούν εναντίον εργατών διάσωσης ή μελών της Χεζμπολάχ προσπαθούν να ερευνήσουν την τοποθεσία.

Ο Καανί θεωρείται ύποπτος επειδή έφθασε στον Λίβανο δύο ημέρες μετά τη δολοφονία του Νασράλα, συνοδευόμενος από διοικητές των Φρουρών της Επαναστασης και άλλες προσωπικότητες για να αξιολογήσει την κατάσταση επί του πεδίου. Μετά την επίθεση εναντίον του Σαφιεντίν, όμως, χάθηκε κάθε επαφή μαζί του για δύο ημέρες. Πολλοί θεώρησαν ότι σκοτώθηκε με τον Σαφιεντίν, αλλά πηγές του middleeasteye είπαν ότι ο αρχηγός της Δύναμης Quds Καανί δεν τραυματίστηκε και δεν ήταν μαζί με τον Σαφιεντίν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Χεζμπολάχ.

Προ διημέρου, ο υπαρχηγός του, αναπληρωτής διοικητής της δύναμης Quds και πρώην πρεσβευτής του Ιράν στη Βαγδάτη, είπε στους δημοσιογράφους ότι ο Καανί «είναι καλά στην υγεία του και εκτελεί τα καθημερινά του καθήκοντα». Ωστόσο, οκτώ πηγές από το Ιράν, το Ιράκ και τον Λίβανο ανέφεραν ότι κρατείται όσο συνεχίζονται οι έρευνες. Οι έρευνες για τις συνθήκες του θανάτου του Νασράλα εστίασαν επίσης στις τελευταίες κινήσεις του ταξίαρχου Αμπάς Νιλφορουσάν, ενός διοικητή της δύναμης Quds που σκοτώθηκε μαζί με τον Νασράλα. Ο Νιλφορουσάν άρχισε να επιβλέπει τις επιχειρήσεις στη Συρία και τον Λίβανο, αφού ο προκάτοχός του, ταξίαρχος Μοχάμεντ Ρεζά Ζαχεντί, σκοτώθηκε σε ισραηλινό χτύπημα στο ιρακινό προξενείο στη Δαμασκό τον περασμένο Απρίλιο.

Εγκατέλειψε τη σύσκεψη

Δύο άτομα από την Χεζμπολάχ και ιρακινές πηγές που γνωρίζουν τα γεγονότα είπαν στο middleeasteye ότι ο Νασράλα βρισκόταν έξω από τα νότια προάστια της Βηρυτού το βράδυ πριν από τη δολοφονία του, αλλά επέστρεψε στην περιοχή για να συναντηθεί με τον Νιλφορουσάν και αρκετούς από τους ηγέτες του κινήματος στο συνηθισμένο οχυρωμένο δωμάτιο επιχειρήσεων. Ο Νιλφορουσάν , ο οποίος είχε πετάξει επί τούτου στη Βηρυτό εκείνο το βράδυ από την Τεχεράνη, μεταφέρθηκε απευθείας από το αεροπλάνο στην αίθουσα επιχειρήσεων, κάτω από την κατοικημένη συνοικία Haret Hreik, ανέφεραν οι πηγές.

Έφτασε εκεί πριν από τον Νασράλα. Το χτύπημα που είχε στόχο τη συνάντηση έλαβε χώρα λίγο μετά την είσοδο του Νασράλα στην αίθουσα, ανέφεραν οι πηγές. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν ανακοίνωσαν τον θάνατο του Νιλφορουσάν ως «μάρτυρα που πέθανε μαζί με τον Νασράλα», αλλά τώρα φαίνεται να διερευνάται αν είχε προδώσει μυστικά στο Ισραήλ κι αν ένας δεύτερος πράκτορας (ίσως ο Καανί) φρόντισε να μην τον ενημερώσει για το χτύπημα του Ισραήλ.

Πηγές προσκείμενες στη Χεζμπολάχ είπαν ότι ο Καανί βρισκόταν στον Λίβανο και αναμενόταν να συμμετάσχει στην ίδια συνεδρίαση του Συμβουλίου μετά από πρόσκληση του Σαφιεντίν την ημέρα της αεροπορικής επιδρομής. Αλλά ο Καανί ζήτησε συγγνώμη και αποχώρησε από τη συνάντηση λίγο πριν αυτή ξεκινήσει – είπαν. «Το Ισραήλ στόχευσε τον τόπο διεξαγωγής αυτής της συνάντησης με μια επιδρομή που ήταν μεγαλύτερη και σκληρότερη από μια επιδρομή που είχε ως στόχο μόνο τον Νασράλα. Ήθελαν να απαλλαγούν και από τον Σαφιεντίν», είπε πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ. «Ο Καανί προσκλήθηκε σε αυτή τη συνάντηση και υπό τις παρούσες συνθήκες θα έπρεπε να ήταν οπωσδήποτε παρών».

Δεν είναι σαφές πού βρίσκεται τώρα ο Καανί. Οκτώ πηγές λένε ότι βρίσκεται στην Τεχεράνη, αλλά μια ένατη υποστηρίζει ότι εξακολουθεί να βρίσκεται στη Βηρυτό. Λιβανικές και ιρακινές πηγές είπαν ότι ο Καανί βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό και είπαν ότι αυτή τη στιγμή ανακρίνεται από πρόσωπα υπό την άμεση επίβλεψη του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Ο διοικητής μιας ένοπλης φατρίας που υποστηρίζεται από το Ιράν είπε ότι η δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγιε, του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, στην Τεχεράνη τον Ιούλιο ενίσχυσε τις υποψίες ότι οι δυνάμεις ασφαλείας του Ιράν είχαν διαβρωθεί. Ο Χανίγιε δολοφονήθηκε με βόμβα σε κατοικία που υποτίθεται ότι είχαν ερευνήσει προηγουμένως οι Φρουροί της Επανάστασης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx