Απορρίφθηκε η αγωγή του Γρηγόρη Δημητριάδη κατά δημοσιογράφων για τις υποκλοπές

Απορρίφθηκε η αγωγή του Γρηγόρη Δημητριάδη κατά δημοσιογράφων για τις υποκλοπές

Απορρίφθηκε η αγωγή του πρώην ισχυρού άνδρα του Μαξίμου.

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο δεν έκανε δεκτή την αγωγή που είχε καταθέσει ο πρώην διευθυντής του γραφείου του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης κατά της «Εφημερίδας των Συντακτών», των United Reporters και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη με αφορμή δημοσιεύματα για την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων.

Η συγκεκριμένη αγωγή που ορίζεται διεθνώς ως «slapp», απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία με το Πολυμελές Πρωτοδικείο, στο πολυσέλιδο σκεπτικό του, να υπερασπίζεται την ελευθερία του τύπου.

Η πλειοψηφία των δικαστών έκρινε πως οι συντάκτες των επίμαχων δημοσιευμάτων κινήθηκαν με γνώμονα το δικαιολογημένο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον και οι δικαστικοί λειτουργοί από την πλευρά τους επικαλούμενοι τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου επισημαίνουν ότι και τα όρια της κριτικής έναντι των πολιτικών και δημοσίων προσώπων είναι πιο «διευρυμένα».

« … Λόγω του δημοσιογραφικού χαρακτήρα του δημοσιεύματος, του δημόσιου αξιώματος που κατείχε ο ενάγων, το οποίο έχει χαρακτήρα αμιγώς πολιτικής θέσης, και μάλιστα μη αιρετής, καθώς και της σημασίας για τη δημόσια σφαίρα της υπόθεσης των υποκλοπών, κρίνεται ότι υφίσταται δικαιολογημένο ενδιαφέρον των συντακτών και άρα αίρεται το άδικο της δυσφήμησης που υπέστη ο ενάγων» αναφέρεται – μεταξύ άλλων – στο σκεπτικό της πλειοψηφίας του Πολυμελούς Πρωτοδικείου.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου, ο οποίος μειοψήφησε, είχε την άποψη ότι η αγωγή έπρεπε να γίνει εν μέρει δεκτή.

Πηγή: newsit.gr

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx