Γαλλία και Ιταλία ζητούν εξηγήσεις για τον τραυματισμό κυανόκρανων – Ισραήλ: “Ας πάνε πιο πέρα”

Γαλλία και Ιταλία ζητούν εξηγήσεις για τον τραυματισμό κυανόκρανων – Ισραήλ: “Ας πάνε πιο πέρα”
epa11639299 Smoke rises as a result of an Israeli airstrike on the village of Markaba, southern Lebanon, as seen from an undisclosed location along the Israeli side of the border, northern Israel, 03 October 2024. The Israeli army reported on 03 October that overnight the IAF had struck the Bint Jbeil municipality building 'in which Hezbollah were operating, alongside large quantities of Hezbollah weapons stored in the building'. EPA/ATEF SAFADI

Η Γαλλία ζητά εξηγήσεις από το Ισραήλ αφού οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ μπήκαν στο στόχαστρο στον Λίβανο σήμερα, τονίζοντας ότι οι εμπόλεμες πλευρές έχουν υποχρέωση να διασφαλίσουν την ασφάλεια των κυανοκράνων. Παρόμοιο διάβημα έγινε και από την Ιταλία, με το Ισραήλ πάντως να επιμένει ότι οι δυνάμεις του ΟΗΕ… πρέπει να μετακινηθούν βορειότερα.

«Η Γαλλία εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της μετά τους ισραηλινούς πυροβολισμούς που έπληξαν θέσεις της Προσωρινής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL) και καταδικάζει κάθε επίθεση εναντίον της ασφάλειας της UNIFIL» ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του. Σύμφωνα με το Παρίσι, δεν τραυματίστηκε κανείς από τους 700 Γάλλους στρατιώτες που μετέχουν στην αποστολή αυτήν, αλλά έχουν πάντως τραυματιστεί δύο κυανόκρανοι, πιθανόν άλλης εθνικότητας.

«Αναμένουμε εξηγήσεις από τις ισραηλινές αρχές. Η προστασία των κυανόκρανων είναι υποχρέωση που ισχύει για όλες τις πλευρές σε μια σύγκρουση», πρόσθεσε το υπουργείο. Ο Ιταλός υπουργός Άμυνας Γκουίντο Κροζέτο, ήδη σήμερα το πρωί ήρθε σε επαφή με τον Ισραηλινό ομόλογό του με στόχο να διαμαρτυρηθεί για τους πυροβολισμούς κατά του στρατηγείου της αποστολής Unifil στον νότιο Λίβανο.

«Όλα όσα συμβαίνουν κοντά στις ιταλικές βάσεις της Unifil στον νότιο Λίβανο και γενικότερα αναφορικά με την αποστολή Unifil αρχίζοντας από το γενικό στρατηγείο της, από εμένα προσωπικά και την ιταλική κυβέρνηση θεωρούνται απαράδεκτα», τόνισε ο Ιταλός υπουργός. Ο ίδιος είπε ότι «έλαβε εγγυήσεις σχετικά με τη στάση ύψιστης προσοχής σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του στρατιωτικού προσωπικού» αλλά επανέλαβε ότι πρέπει να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενο λάθος που θα θέσει σε κίνδυνο τους Ιταλούς κυανόκρανους και την Unifil».

Ισραήλ: Να πάνε λίγο πιο πέρα

Οι ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ σε πολλές θέσεις κυανόκρανων χθες και σήμερα. Το Ισραήλ “συνιστά” η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ (UNIFIL) στον νότιο Λίβανο να μετακινηθεί βορειότερα, όπως δήλωσε ο Ισραηλινός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Ντάνι Ντάνον. «Η σύστασή μας είναι η UNIFIL να μεταφερθεί 5 χιλιόμετρα βορειότερα για να αποφύγει τον κίνδυνο καθώς η μάχη εντείνεται και για όσο η κατάσταση κατά μήκος της Μπλε Γραμμής παραμένει ευμετάβλητη λόγω της επιθετικότητας της Χεζμπολάχ» ανέφερε ο Ντάνον σε ανακοίνωσή του, αποδίδοντας τις βολές στην Χεζμπολάχ, η οποία από πλευράς της έχει δηλώσει εδώ και τρεις ημέρες ότι δεν θα θέσει σε κίνδυνο κυανόκρανους.

Ο Ισραηλινός διπλωμάτης πρόσθεσε ότι η χώρα του «δεν επιθυμεί να βρίσκεται στον Λίβανο αλλά θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για να εκδιώξει τη Χεζμπολάχ από τα βόρεια σύνορά της ώστε 70.000 κάτοικοι να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους στο βόρειο Ισραήλ», είπε, αναφερόμενος στα κατεχόμενα εδάφη και στους εποίκους.

Υπενθυμίζεται οτι το Ισραήλ χαρακτήρισε προ ημερών τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ persona non grata και ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών. Ισραηλινός υπουργός έχει κατηγορήσει τον ΟΗΕ ότι συντάσσεται με τρομοκράτες και τους υποθάλπει.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx