Προειδοποίηση του Ιράν στα αραβικά κράτη – Νέο ισραηλινό πλήγμα κατά Κυανόκρανων στον Λίβανο
11/10/2024Το Ισραήλ δήλωσε ότι σκότωσε τον επικεφαλής της παλαιστινιακής τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ, Μοχάμεντ Αμπντουλάχ στον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ Σαμς στην κεντρική Δυτική Όχθη σε αεροπορική επιδρομή χθες.
Πρόκειται για τον Μοχάμεντ Αμπντουλάχ ο οποίος έγινε επικεφαλής της τρομοκρατικής ομάδας που υποστηρίζεται από το Ιράν στο στρατόπεδο της περιοχής Τουλκαρέμ, αφότου ο προκάτοχός του Μουχάμαντ Τζάμπερ σκοτώθηκε σε μια μάχη στα τέλη Αυγούστου, λένε οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις.
Οι IDF δηλώνουν ότι ο Αμπντουλάχ σκοτώθηκε σε επίθεση από αέρος μαζί με έναν δεύτερο τρομοκράτη, χωρίς να κατονομάσει το δεύτερο άτομο. Σύμφωνα με τον στρατό του Ισραήλ ο Αμπντουλάχ ήταν υπεύθυνος για την οργάνωση των δραστηριοτήτων της ομάδας, συμπεριλαμβανομένων «πολλών επιθέσεων». Ακόμη τον κατηγορεί ότι ανέπτυξε εκρηκτικά κατά των ισραηλινών στρατευμάτων.
Ο στρατός λέει ότι τα στρατεύματα στο έδαφος κατέσχεσαν ημιαυτόματα τουφέκια και τζάκετ που βρέθηκαν στο ζευγάρι, λέει ο IDF. Το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων της Παλαιστινιακής Αρχής Wafa αναφέρει ότι τα στρατεύματα κατέλαβαν επίσης τις σορούς των δύο, αναφέροντας το δεύτερο θύμα ως Awad Omar από την κοντινή πόλη Bal’a. Εντωμεταξύ σειρήνες συναγερμού από drone ήχησαν τα ξημερώματα στην Ασκελόν και σε γύρω περιοχές βόρεια της Λωρίδας της Γάζας.
Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι κατέρριψαν με επιτυχία ένα drone που πέρασε στο Ισραήλ, μετά από συναγερμούς για drone στην Ασκελόν και σε κοντινές πόλεις βόρεια της Γάζας. Δεν αναφέρεται από πού προήλθε το UAV και δεν υπάρχει άμεση ανάληψη ευθύνης για την επίθεση. Η επίθεση έρχεται λίγες ώρες αφότου μια πολιτοφυλακή στο Ιράκ που υποστηρίζεται από το Ιράν ισχυρίστηκε ότι εκτόξευσε ένα drone στην πόλη Εϊλάτ στην Ερυθρά Θάλασσα.
Ισραήλ και UNIFIL
Ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν και σήμερα πυρ εναντίον παρατηρητηρίου της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ UNIFIL στην κύρια βάση της στη Νακούρα του νοτίου Λιβάνου, τραυματίζοντας δύο ανθρώπους, δήλωσε πηγή στον ΟΗΕ. Ισραηλινές δυνάμεις παραβίασαν επίσης την περίμετρο άλλης θέσης της UNIFIL, εναντίον της οποίας είχαν ανοίξει πυρ χθες, Πέμπτη, πρόσθεσε η πηγή.
Την ίδια στιγμή, εντείνονται οι αντιδράσεις για το χτεσινό πλήγμα του Ισραήλ στις δυνάμεις της UNIFIL. Ο Ιταλός υπουργός Άμυνας εν τω μεταξύ δήλωσε ότι ο ΟΗΕ και η Ιταλία δεν θα παίρνουν εντολές από την κυβέρνηση του Ισραήλ για τις θέσεις των ειρηνευτικών δυνάμεων.
«Είπα στον Ισραηλινό πρέσβη να πληροφορήσει την κυβέρνησή του ότι ο ΟΗΕ και η ιταλική κυβέρνηση δεν μπορούν να λαμβάνουν εντολές από την κυβέρνηση του Ισραήλ “, δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Άμυνας Γκουίντο Κροζέτο, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή τις δηλώσεις του πρέσβη του Ισραήλ στον ΟΗΕ ότι οι ειρηνευτικές δυνάμεις πρέπει να μετακινηθούν βορειότερα.
«Οι εχθρικές και επαναλαμβανόμενες πράξεις των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων θα μπορούσαν να θεωρηθούν εγκλήματα πολέμου, πρόκειται για βαρύτητες παραβιάσεις των κανόνων του διεθνούς δικαίου οι οποίες δεν δικαιολογούνται επ΄ουδενί. Τα όσα συνέβησαν δεν στηρίζονται σε καμία δικαιολογία στρατιωτικής φύσεως, δεν πρόκειται για βολές που ερρίφθησαν κατά λάθος. Περιμένουμε απάντηση η οποία να εξηγεί τι οδήγησε στις εξελίξεις αυτές”, ολοκλήρωσε ο Κροζέτο.
Τα πυρά των ισραηλινών δυνάμεων εναντίον της δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL) συνιστούν «σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου», κατήγγειλε απόψε και το υπουργείο Εξωτερικών της Ισπανίας, ζητώντας να διασφαλιστεί η ζωή των κυανοκράνων. «Η ισπανική κυβέρνηση καταδικάζει κατηγορηματικά τα ισραηλινά πυρά που έπληξαν το γενικό επιτελείο της UNIFIL στη Νακούρας», αναφέρει το υπουργείο στη λακωνική ανακοίνωσή του. Υπενθυμίζει επίσης ότι «οι επιθέσεις εναντίον ειρηνευτικών επιχειρήσεων συνιστούν σοβαρή παραβίαση του ανθρωπιστικού διεθνούς δικαίου».
Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ ανησυχούν πολύ από τις πληροφορίες ότι ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον των κυανόκρανων του ΟΗΕ στον Λίβανο. Κατανοούμε ότι το Ισραήλ διεξάγει στοχευμένες επιχειρήσεις κοντά στη Μπλε Γραμμή (σ.σ. που χωρίζει τον Λίβανο από το Ισραήλ) για να καταστρέψει τις υποδομές της Χεζμπολάχ, οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να απειληθούν Ισραηλινοί πολίτες. Ενώ διεξάγονται αυτές οι επιχειρήσεις, είναι κρίσιμης σημασίας να μην απειλείται η ασφάλεια των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ». Έντονη ήταν η αντίδραση και της Ισπανίας
Αντιδράσεις και από Γαλλία
Η Γαλλία ζήτησε προηγουμένως εξηγήσεις από το Ισραήλ αφού οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ μπήκαν στο στόχαστρο στον Λίβανο σήμερα, τονίζοντας ότι οι εμπόλεμες πλευρές έχουν υποχρέωση να διασφαλίσουν την ασφάλεια των κυανοκράνων. Παρόμοιο διάβημα έγινε και από την Ιταλία, με το Ισραήλ πάντως να επιμένει ότι οι δυνάμεις του ΟΗΕ… πρέπει να μετακινηθούν βορειότερα.
«Η Γαλλία εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της μετά τους ισραηλινούς πυροβολισμούς που έπληξαν θέσεις της Προσωρινής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL) και καταδικάζει κάθε επίθεση εναντίον της ασφάλειας της UNIFIL» ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του. Σύμφωνα με το Παρίσι, δεν τραυματίστηκε κανείς από τους 700 Γάλλους στρατιώτες που μετέχουν στην αποστολή αυτήν, αλλά έχουν πάντως τραυματιστεί δύο κυανόκρανοι, πιθανόν άλλης εθνικότητας.
Το Ισραήλ “συνιστά” η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ (UNIFIL) στον νότιο Λίβανο να μετακινηθεί βορειότερα, δήλωσε ο Ισραηλινός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Ντάνι Ντάνον. «Η σύστασή μας είναι η UNIFIL να μεταφερθεί 5 χιλιόμετρα βορειότερα για να αποφύγει τον κίνδυνο καθώς η μάχη εντείνεται και για όσο η κατάσταση κατά μήκος της Μπλε Γραμμής παραμένει ευμετάβλητη λόγω της επιθετικότητας της Χεζμπολάχ» ανέφερε ο Ντάνον σε ανακοίνωσή του, αποδίδοντας τις βολές στην Χεζμπολάχ, η οποία από πλευράς της έχει δηλώσει εδώ και τρεις ημέρες ότι δεν θα θέσει σε κίνδυνο κυανόκρανους.
Ο Ισραηλινός διπλωμάτης πρόσθεσε ότι η χώρα του «δεν επιθυμεί να βρίσκεται στον Λίβανο αλλά θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για να εκδιώξει τη Χεζμπολάχ από τα βόρεια σύνορά της ώστε 70.000 κάτοικοι να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους στο βόρειο Ισραήλ», είπε, αναφερόμενος στα κατεχόμενα εδάφη και στους εποίκους.
Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ χαρακτήρισε προ ημερών τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ persona non grata και ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών. Ισραηλινός υπουργός έχει κατηγορήσει τον ΟΗΕ ότι συντάσσεται με τρομοκράτες και τους υποθάλπει. Την ίδια στιγμή, η δήλωση Μακρόν για εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ έχει επισκιάσει τις σχέσεις Γαλλίας-Ισραήλ, παρά την επικοινωνία Μακρόν και Νετανιάχου που ακολούθησε.
Η προειδοποίηση του Ιράν
Η Τεχεράνη απειλεί σε μυστικά διπλωματικά κανάλια να στοχεύσει τα πλούσια σε πετρέλαιο κράτη του Αραβικού Κόλπου και άλλους συμμάχους των Αμερικανών στη Μέση Ανατολή, εάν τα εδάφη ή ο εναέριος χώρος τους χρησιμοποιηθούν για επίθεση στο Ιράν, αποκάλυψαν Άραβες αξιωματούχοι στη Wall Street Journal.
Την ίδια ώρα το Axios.com μεταδίδει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έκλεισαν σε έναν βαθμό την απόσταση που τους χώριζε ως προς τη σφοδρότητα των σχεδιαζόμενων ισραηλινών αντιποίνων στο Ιράν κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας την Τετάρτη.
Σύμφωνα με τρεις αξιωματούχους των ΗΠΑ και του Ισραήλ, που μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας στο Axios, η κυβέρνηση Μπάιντεν αποδέχεται ότι το Ισραήλ θα εξαπολύσει σύντομα μια μεγάλη επίθεση στο Ιράν, αλλά φοβάται ότι χτυπήματα σε ορισμένους στόχους θα μπορούσαν να κλιμακώσουν δραματικά τον περιφερειακό πόλεμο. Τα τρέχοντα σχέδια εξακολουθούν να είναι λίγο πιο επιθετικά από ό,τι θα ήθελε ο Λευκός Οίκος, δήλωσε ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος. Πρόσθεσε ωστόσο ότι το χάσμα μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ σχετικά με τη φύση και το εύρος της επίθεσης έχουν μειωθεί. Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε από την πλευρά του: «Κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση». Έτερος Αμερικανός αξιωματούχος σχολίασε ότι η κυβέρνηση ήταν λίγο λιγότερο νευρική σχετικά με τα σχέδια του Ισραήλ μετά την κλήση.
Το Ισραήλ απείλησε με αυστηρά αντίποινα, όταν το Ιράν εκτόξευσε (ως αντίποινα στις δολοφονίες Χανίγια και Νασράλα) περί τους 200 βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του, με ορισμένους Ισραηλινούς αξιωματούχους και σχολιαστές να πιέζουν για καταστροφικά χτυπήματα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις ή στην πετρελαϊκή υποδομή της Τεχεράνης. Σε αυτή την περίπτωση, το Ιράν έχει προειδοποιήσει ότι θα απαντήσει εκ νέου με καταστροφικά πλήγματα στις μη στρατιωτικές υποδομές του Ισραήλ, αλλά και θα βάλει στο στόχαστρο οποιοδήποτε αραβικό κράτος διευκολύνει την επίθεση.
Άραβες αξιωματούχοι είπαν στη WSJ ότι οι χώρες που έχει απειλήσει το Ιράν περιλαμβάνουν την Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, τα οποία φιλοξενούν αμερικανικά στρατεύματα. Τα αραβικά κράτη έχουν διαμηνύσει στην κυβέρνηση Μπάιντεν ότι δεν θέλουν η στρατιωτική υποδομή ή ο εναέριος χώρος τους να χρησιμοποιηθεί από τις ΗΠΑ ή το Ισραήλ για επιθετικές επιχειρήσεις εναντίον του Ιράν.
Η στάση των αραβικών κρατών
Αν και οι ιρανικές απειλές είναι ασαφείς, έχουν εγείρει ανησυχίες στα κράτη του Περσικού Κόλπου. Ο μεγάλος φόβος είναι ότι οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις τους – που εδώ και καιρό θεωρούνταν προστατευμένες από μια αμερικανική ομπρέλα ασφαλείας – θα μπορούσαν να πληγούν, εξήγησαν οι Άραβες αξιωματούχοι στην αμερικανική εφημερίδα. Οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις και δυνάμεις των ΗΠΑ στην περιοχή θα μπορούσαν επίσης να κινδυνεύουν σε μια περιοχή με μια από τις υψηλότερες συγκεντρώσεις αμερικανικών στρατευμάτων στον κόσμο, πρόσθεσαν.
Η κλιμακούμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ρίχνει σκιά στις προσπάθειες των αραβικών κρατών να έρθουν πιο κοντά με το Ισραήλ. Οι ΗΠΑ έτρεφαν ελπίδες ότι στο μέλλον θα μπορούσαν τα αραβικά κράτη και το Ισραήλ να συγκροτήσουν ένα νέο είδος ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή, ευθυγραμμισμένο γύρω από την αντιμετώπιση του Ιράν και όχι της Ρωσίας. Αραβικά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Ιορδανίας, βοήθησαν στην κατάρριψη ιρανικών βλημάτων που κατευθύνονταν προς το Ισραήλ τον Απρίλιο, αλλά η υποστήριξη μιας άμεσης ισραηλινής επίθεσης στο Ιράν θα ήταν κάτι πολύ διαφορετικό και πιο προωθημένο.
Τα αιτήματα των αραβικών χωρών παραμένουν άτυπα, δήλωσε αξιωματούχος άμυνας των ΗΠΑ. Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα πέρυσι, οι αραβικές χώρες έχουν επανειλημμένα προσθέσει και αφαιρέσει όρια στις αμερικανικές επιχειρήσεις, δήλωσαν αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας στη WSJ.