Η Ρωσία έθεσε σε τροχιά δύο δορυφόρους του Ιράν

Η Ρωσία έθεσε σε τροχιά δύο δορυφόρους του Ιράν
epa11654190 Russian President Vladimir Putin attends a plenary session of the international forum 'Interrelation of Times and Civilizations - Basis of Peace and Development’, dedicated to the 300th birth anniversary of Turkmen classic poet and thinker Magtymguly Pyragy in Ashgabat, Turkmenistan., 11 October 2024. EPA/SERGEY BOBYLEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Το Ιράν έστειλε δύο ιρανικής κατασκευής δορυφόρους στη Ρωσία για να τεθούν σε τροχιά από ένα ρωσικό διαστημικό όχημα, μετέδωσε σήμερα το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim. Οι δορυφόροι στάλθηκαν στο πλαίσιο της διαστημικής συνεργασίας των δύο χωρών, που μεταξύ των κοινών σημείων τους συγκαταλέγονται οι αμερικανικές αλλά και ευρωπαϊκές κυρώσεις.

Η ανάπτυξη του Kowsar, ενός δορυφόρου απεικόνισης υψηλής ανάλυσης, και του Hodhod, ενός μικρού δορυφόρου επικοινωνιών, είναι η πρώτη ουσιαστική προσπάθεια του ιρανικού ιδιωτικού διαστημικού κλάδου, σύμφωνα με το Tasnim. Η Ρωσία έστειλε ξανά ιρανικούς δορυφόρους σε τροχιά τον Φεβρουάριο και το 2022, και τότε οι ΗΠΑ είχαν εκφράσει «ανησυχία για την διαστημική συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Ιράν, φοβούμενοι ότι ο δορυφόρος όχι μόνο θα βοηθήσει τη Ρωσία στην Ουκρανία αλλά και θα βοηθήσει το Ιράν να παρακολουθεί πιθανούς στρατιωτικούς στόχους στο Ισραήλ και την ευρύτερη Μέση Ανατολή».

Το Kowsar μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη γεωργία, τη διαχείριση φυσικών πόρων, την περιβαλλοντική παρακολούθηση και τη διαχείριση καταστροφών, αναφέρει το πρακτορείο Τasnim. Το Hodhod έχει σχεδιαστεί για δορυφορικές επικοινωνίες και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για απομακρυσμένες περιοχές που έχουν μικρή πρόσβαση σε επίγεια δίκτυα.

Τον Σεπτέμβριο, το Ιράν πραγματοποίησε τη δεύτερη εκτόξευση δορυφόρου του φέτος χρησιμοποιώντας έναν πύραυλο που κατασκευάστηκε από τους Φρουρούς της Επανάστασης. Η εκτόξευση φέρεται να μην πήγε καλά. Εν τω μεταξύ η Δύση κατηγορεί την Τεχεράνη ότι στέλνει βαλλιστικούς πυραύλους στη Ρωσία για ενδεχόμενη χρήση τους στον πόλεμο της με την Ουκρανία, κάτι που το Ιράν συνεχίζει να αρνείται. Παρά την άρνησή του, έχουν ήδη επιβληθεί κυρώσεις εις βάρος του για τον λόγο αυτό.

Οι ηγέτες Ρωσίας και Κίνας ήρθαν ακόμα πιο κοντά κατά την διάσκεψη που έγινε στο Τουρκμενιστάν με θέμα “Διασύνδεση καιρών και πολιτισμών – Βάση για την ειρήνη και την ανάπτυξη”, που ήταν αφιερωμένη στην 300ή επέτειο από τη γέννηση του ιρανο-τουρκμένου ποιητή και φιλόσοφου Magtymguly Fragi. Στο φόρουμ συμμετείχαν πάνω από 15 χώρες, μεταξύ των οποίων οι πρόεδροι Ρωσίας, Ιράν, Αρμενίας, Πακιστάν, Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν και Μογγολίας, ενώ από την Τουρκία παρέστη ο πρόεδρος της τουρκικής Βουλής.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Anadolu

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx