Κυρώσεις στο Ιράν για drones προς Ρωσία – Προέλαση των Ρώσων και στη Ζαπορίζια

Κυρώσεις στο Ιράν για drones προς Ρωσία – Προέλαση των Ρώσων και στη Ζαπορίζια

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέλαβε χωριό στην περιφέρεια της Ζαπορίζια, ενώ χθες είχε ανακοινώσει κατάληψη χωριού και βορειότερα, στο Ντονιέτσκ.

Οι ρωσικές δυνάμεις «απελευθέρωσαν την κοινότητα Λεβάντνε στην περιφέρεια της Ζαπορίζια και κατέλαβαν πιο ευνοϊκές θέσεις», σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας. Το Λεβάντνε είναι ένας μικρός οικισμός στην περιφέρεια της Ζαπορίζια, νοτιοδυτικά της περιφέρειας Ντονιέτσκ όπου η Ρωσία έχει ρίξει το μεγαλύτερο βάρος των πρόσφατων επιχειρήσεων της επίθεσής της. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να διασταυρώσει ανεξάρτητα τις αναφορές από το πεδίο μάχης, οι οποίες, αν ισχύουν, σηματοδοτούν την τρίτη φορά που η κοινότητα αυτή αλλάζει χέρια. Η Ρωσία κατέλαβε το Λεβάντνε στην αρχή του πολέμου και η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι το ανακατέλαβε τον Ιούνιο του 2023.

Εν τω μεταξύ το ευρωπαϊκό συμβούλιο ενέκρινε σήμερα περιοριστικά μέτρα κατά επτά ατόμων και εταιρειών για τη μεταφορά drones του Ιράν στη Ρωσία. Η απόφαση αυτή ακολουθεί την υπόδειξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Μάρτιο του 2024 σύμφωνα με την οποία, εάν το Ιράν μεταφέρει βαλλιστικούς πυραύλους και σχετική τεχνολογία στη Ρωσία για χρήση κατά της Ουκρανίας, η ΕΕ θα είναι έτοιμη να απαντήσει γρήγορα, μεταξύ άλλων με νέα και σημαντικά περιοριστικά μέτρα.

Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν τρεις ιρανικές αεροπορικές εταιρίες (Saha Airlines, Mahan Air και Iran Air) και δύο εταιρείες προμηθειών. Αυτές θεωρήθηκαν υπεύθυνες «για τη μεταφορά και την προμήθεια drones που κατασκευάζονται στο Ιράν και συναφών εξαρτημάτων και τεχνολογιών στη Ρωσία, που θα χρησιμοποιηθούν στον επιθετικό της πόλεμο κατά της Ουκρανίας».

Επιπλέον, το Συμβούλιο αποφάσισε να επιβάλει περιοριστικά μέτρα στον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας του Ιράν, Seyed Hamzeh Ghalandari, αλλά και σε στελέχη της Δύναμης Κουντς των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC-QF), του Κεντρικού Στρατηγείου των Φρουρών της Επανάστασης Khatam al-Anbiya και του τμήματος Διαστήματος της Αεροπορικής Δύναμης των Φρουρών της Επανάστασης, καθώς και κατά  διευθυνόντων συμβούλων των εισηγμένων στην ΕΕ εταιρειών Iran Aircraft Manufacturing Industries (HESA) και Aerospace Industries Organization (AIO).

Όσοι στοχοποιούνται θα υπόκεινται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και τουα απαγορεύεται η είσοδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπρόσθετα, απαγορεύεται η παροχή κεφαλαίων ή οικονομικών πόρων, άμεσα ή έμμεσα, προς όφελος φυσικών ή νομικών προσώπων, οντοτήτων ή φορέων που αναφέρονται στον κατάλογο των κυρώσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx