ΓΝΩΜΗ

Με πεσκέσι τα Eurofighter πάει ο Σολτς στην Τουρκία

Με πεσκέσι τα Eurofighter πάει ο Σολτς στην Τουρκία, Κώστας Κόλμερ
EPA/CHRISTOPHER NEUNDORF

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς πρόκειται να συναντηθεί το προσεχές Σάββατο με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη για να διαπραγματευθεί την άρση του εμπάργκο (αποκλεισμού) πωλήσεως γερμανικών όπλων στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο ο Σολτς θα παραχωρήσει στην Τουρκία 20+20 μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter πέμπτης γενεάς, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα τα χρησιμοποιήσει στο Αιγαίο, ούτε θα αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδος στα νησιά της. Πρόκειται περί σφάλματος και συνάμα απερισκεψίας της γερμανικής διπλωματίας, που ουδέν έχει διδαχθεί από την τουρκική ασυνέπεια και υπεροψία στο παρελθόν.

Ακόμη κι αν δεχθεί ο Ερντογάν τον όρο, τα πολιτικά προβλήματα που θα προκληθούν στην περιοχή από την γερμανική εξοπλιστική βοήθεια, θα είναι μεγαλύτερα από τα οικονομικά οφέλη της κοινοπραξίας Γαλλίας, Ισπανίας και Γερμανίας που κατασκευάζει τα μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενεάς.

Όταν η Αμερική πώλησε μαχητικά αεροσκάφη F-18 στον Σάχη της Περσίας, διατάραξε τις λεπτές ισορροπίες στην Μέση Ανατολή και επέτρεψε στους Αγιατολάχ – διαδόχους του Σάχη – να αντέξουν στον αιματηρό πόλεμο με το Ιράκ, που προκάλεσε εν συνεχεία “την μάνα όλων των μαχών” του Σαντάμ Χουσείν. Συνάμα αποσταθεροποίησε την περιοχή, που από εποχής των Σάϊκς-Πικώ το 1916, είχε τεμαχισθεί σαν να ήταν κέικ!

‘Όταν η SIEMENS διέθεσε στους ιερωμένους που κυβερνούν το Ιράν απ’ το 1979 την πυρηνική τεχνολογία, άνοιξε τον δρόμο για την ανάπτυξη του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος – που συντόμως θα οδηγήσει σε ατομική βόμβα – οπότε ο Μεσανατολικός πόλεμος θα γενικευθεί.

Όταν η προηγουμένη καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ εξάρτησε την γερμανική οικονομία από το φθηνό ρωσικό φυσικό αέριο, δεν πίστευε ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα εξεβίαζε στην Ουκρανία με πόλεμο. Όταν τούτο συνέβη προ τριετίας, η γερμανική βιομηχανία αντιμετώπισε σοβαρά ενεργειακά προβλήματα που ακόμη δεν έχουν επιλυθεί.

Τί ακριβώς προσδοκά ο Σολτς;

Επικαίρως, με την προχθεσινή διακήρυξη της ομάδας Μεσογειακών κρατών της ΕΕ στην Πάφο, η “Med 9(*) παρότρυνε την Τουρκία, μεταξύ άλλων, να τηρήσει την συμφωνία Ασύλου και Μετανάστευσης που έχει υπογράψει με την ΕΕ, ν’ αποκηρύξει τις απειλές κατά της κυριαρχίας της Ελλάδος και Κύπρου και να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για «διζωνική και δικοινοτική ομοσπονδία» – προς λύση του Κυπριακού προβλήματος (εισβολής και κατοχής) την οποία αρνείται η Τουρκία επί 49ετία. Εάν η Τουρκία συμμορφωθεί θα αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, ως αντίδωρο.

Πιστεύει όμως ο χερ Σολτς πως η Τουρκία θα μπορέσει να γίνει ποτέ μέλος της ΕΕ, με πληθυσμό 84 εκατομμυρίων μουσουλμάνων, τον δεύτερο εις μέγεθος στην ΕΕ; Ας ερωτήσει πρώτα τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν. Αν όχι, τότε η συζήτηση στερείται νοήματος.
Εάν πάλι η Τουρκία δεν σεβασθή το Διεθνές Δίκαιο των Θαλασσών (UNCLOS), στο οποίο έχει προσχωρήσει η ΕΕ (κι η Γερμανία) και συνεχίσει να παραβιάζει τα εντεύθεν κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος στο Αιγαίον, τότε η πολεμική συνεργασία της Γερμανίας με την Τουρκία θα μεταβάλλει την ισορροπία δυνάμεως, σε συνδυασμό με το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακουγιού της Μερσήνης. Ο Ερντογάν θα πάρει τότε τις τουρμπίνες της SIEMENS που χρειάζεται.

Οπότε ο Χακάν αγάς δεν θα απειλεί μόνο τον κύριο Γεραπετρίτη, με το «Όλα ή τίποτα» (εφημερίδα “Τζουμχουριέτ”) αλλ’ ολόκληρη την Ευρώπη, με πυρηνικά όπλα. Έχει σκεφθεί η γερμανική εμπορική διπλωματία, τι πάει να κάνει ο χερ Σολτς στη Κωνσταντινούπολη;

(*) Μετέσχον οι αρχηγοί κρατών της Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Κροατίας, Ελλάδος, Μάλτας, Σλοβενίας και ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας. Η Μed 10 θα γίνει στην Σλοβακία κι η επομένη στην Κροατία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

1 ΣΧΟΛΙΟ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια

1.F14 είχε πάρει ο Σάχης όχι F18.2.η Μέρκελ έπρεπε να έχει ένα δόλωμα για τό νατοϊκό σχέδιο, διαφορετικά ο Βλαδίμηρος θα είχε καταλάβει ένα μεγάλο κομμάτι τής ουκρανίας.3.ο Γερμανός καγκελάριος δεν έκανε τίποτα διαφορετικό από ότι έκανε ο Μπάιντεν.4.η δύση πού έλεγε ότι ανήκουμε ο κουφός δεν έχει εναλλακτικές προς… Διαβάστε περισσότερα »

1
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx