Όχι των ΗΠΑ στους βομβαρδισμούς της Βηρυτού – Απειλούν με εμπάργκο όπλων το Ισραήλ
15/10/2024Οι ΗΠΑ δήλωσαν σήμερα ότι είναι “αντίθετες” στην εκστρατεία βομβαρδισμών που διεξάγει το Ισραήλ στη Βηρυτό τις τελευταίες εβδομάδες κάτι το οποίο έκαναν γνωστό στις ισραηλινές αρχές ανακοίνωσε σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προσθέτοντας ότι οι αεροπορικές επιδρομές μειώθηκαν σε ένταση τις τελευταίες ημέρες και ότι η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να παρακολουθεί πολύ προσεκτικά την εξέλιξη.
“Καταστήσαμε σαφές στο Ισραήλ ότι είμαστε αντίθετοι στην εκστρατεία βομβαρδισμών που εξαπέλυσε τις τελευταίες εβδομάδες στη Βηρυτό”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ. Τόνισε επίσης ότι ενώ υπάρχουν αεροπορικές επιδρομές που οι ΗΠΑ θα θεωρούσαν σκόπιμο να πραγματοποιήσει το Ισραήλ, η Ουάσινγκτον κατέστησε σαφές στην κυβέρνηση του Ισραήλ ότι ανησυχεί για τη φύση της εκστρατείας βομβαρδισμού που βλέπει τις τελευταίες εβδομάδες, κυρίως λόγω του αριθμού των θυμάτων μεταξύ των αμάχων.
Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ, έγραψαν την Κυριακή μια επιστολή με αποδέκτη την ισραηλινή κυβέρνηση για να εκφράσουν την ανησυχία τους για τον όγκο της ανθρωπιστικής βοήθειας που φτάνει στη Λωρίδα της Γάζας, επιβεβαίωσαν απόψε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ο Λευκός Οίκος.
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ είπε στους δημοσιογράφους ότι η Ουάσινγκτον ξέρει πως είναι δυνατόν να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και ότι τα γραφειοκρατικά και επιμελητειακά εμπόδια είναι εφικτό να ξεπεραστούν. «Χρειάζεται να δούμε περαιτέρω αλλαγές από την ισραηλινή κυβέρνηση» είπε ο Μίλερ, προσθέτοντας ότι, με βάση την αμερικανική νομοθεσία, υπάρχουν «επιπτώσεις».
Η αμερικανική νομοθεσία απαιτεί οι αποδέκτες της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας να μην αρνούνται, ούτε να εμποδίζουν αυθαίρετα την προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας που παρέχουν οι ΗΠΑ. «Ελπίζουμε ότι το Ισραήλ θα προχωρήσει στις αλλαγές που περιγράψαμε και συστήσαμε και ότι αυτές οι αλλαγές θα οδηγήσουν σε εντυπωσιακή αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, κάνοντας λόγο για «διορία 30 ημερών».
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, στην επιστολή προειδοποιείται το Ισραήλ για την αναστολή της αμερικανικής βοήθειας που λαμβάνει, αν δεν βελτιωθεί η κατάσταση όσον αφορά την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Το Πεντάγωνο ανέφερε ότι η επιστολή των Άντονι Μπλίνκεν και Λόιντ Όστιν, με αποδέκτες Ισραηλινούς αξιωματούχους είναι «ιδιωτική αλληλογραφία» και απέφυγε να τη συζητήσει λεπτομερώς.
Εμπάργκο όπλων προς το Ισραήλ έχει ζητήσει για τον ίδιο λόγο και ο Εμανουέλ Μακρόν πριν από μία εβδομάδα δημιουργώντας ρήγμα με το Ισραήλ και φέρνοντας στα «χαρακώματα» Παρίσι και Τελ Αβίβ. Ο Νετανιάχου δεν θα πρέπει «να παρακάμπτει τις αποφάσεις του ΟΗΕ», δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με πρόσωπα που συμμετείχαν στο υπουργικό συμβούλιο, υπενθυμίζοντας ότι με απόφαση του ΟΗΕ «δημιουργήθηκε» το κράτος του Ισραήλ.
«Ο κ. Νετανιάχου δεν θα πρέπει να ξεχνά ότι η χώρα του δημιουργήθηκε με απόφαση του ΟΗΕ» είπε ο Μακρόν, αναφερόμενος στην ψηφοφορία που έγινε τον Νοέμβριο του 1947 στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών επί του σχεδίου διαμοιρασμού της Παλαιστίνης σε ένα εβραϊκό και ένα αραβικό κράτος. «Κατά συνέπεια, δεν είναι τώρα η ώρα να παρακάμπτει τις αποφάσεις του ΟΗΕ», συνέχισε, σχολιάζοντας τη χερσαία επέμβαση των ισραηλινών δυνάμεων στον νότιο Λίβανο, όπου σταθμεύει η ειρηνευτική δύναμη UNIFIL. Ο Νετανιάχου απάντησε πως ο Πόλεμος της Ανεξαρτησίας του 1948 γέννησε το κράτους του Ισραήλ.
Πολιτική αναταραχή έχει φέρει εσχάτως η πώληση όπλων προς το Ισραήλ και στην Γερμανία με την αντιπολίτευση να ζητά εγγυήσεις από την κυβέρνηση πως τα Γερμανικά όπλα δεν θα χρησιμοποιηθούν από τον ισραηλινό στρατό κατά αμάχων. Ο χρόνος για διπλωματία «τελείωσε», δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ζητώντας κινήσεις προς την επιβολή κυρώσεων κατά του Ισραήλ.
Ο προσωρινός πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι δήλωσε στο Al Jazeera ότι η χώρα του έλαβε εγγυήσεις από τις ΗΠΑ πως το Ισραήλ θα μειώσει την κλιμάκωση στη Βηρυτό και τα νότια προάστιά της, συμπεριλαμβανομένης της Νταχίγια. Ο Μικάτι πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του έλαβε απόφαση να υποβάλει αίτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός. Σύμφωνα με τον ίδιο, στο Λίβανο θέλουν κατάπαυση του πυρός, εφαρμογή του ψηφίσματος 1701 του ΟΗΕ και εκλογή προέδρου.
Αντιπυραυλικό σύστημα και Ιράν
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ έφτασε, σύμφωνα με πληροφορίες, αργά με ελικόπτερο σε στρατιωτική βάση κοντά στο Τελ Αβίβ προκειμένου να έχει κατεπείγουσα σύσκεψη για το χτύπημα προς το Ιράν. Οι συσκέψεις για το ζήτημα έχουν πυκνώσει τις τελευταίες ημέρες. Η απόφαση για το χτύπημα πρέπει να θεωρείται ειλημμένη από την πλευρά του Ισραήλ. Ωστόσο απομένει να φανεί ποιος θα είναι ο χρόνος της επίθεσης, το εύρος της και περισσότερο οι στόχοι της. Από το τελευταίο φαίνεται ότι θα εξαρτηθεί και η αντίδραση του Ιράν στο χτύπημα-απάντηση.
Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε προηγουμένως ότι εξαρτήματα του προηγμένου συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας THAAD άρχισαν να φτάνουν χθες στο Ισραήλ και ότι το σύστημα θα είναι σύντομα σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα. «Μέσα στις επόμενες ημέρες, επιπλέον στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ και εξαρτήματα συστοιχίας THAAD θα συνεχίσουν να φθάνουν στο Ισραήλ», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού Πενταγώνου Πάτρικ Ράιντερ.
«Η συστοιχία θα είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα σύντομα, αλλά για λόγους ασφαλείας δεν πρόκειται να αναφέρουμε χρονοδιαγράμματα». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την Κυριακή ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα αναπτύξουν στο Ισραήλ συστοιχία THAAD προκειμένου να το προστατεύσουν το εβραϊκό κράτος έναντι πιθανής νέας επίθεσης από την Τεχεράνη, εν αναμονή της ισραηλινής απάντησης στις ιρανικές επιθέσεις.
Μια συστοιχία THAAD είχε ήδη αναπτυχθεί στο Ισραήλ μετά τις επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου 2023 και προηγουμένως το 2019, διευκρίνισε το Πεντάγωνο. Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν διευκρίνισε ότι Αμερικανοί στρατιωτικοί θα χειρίζονται το αντιπυραυλικό σύστημα.
Η Χεζμπολάχ
Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου ανακοίνωσε σήμερα ότι εξαπέλυσε “ομοβροντία ρουκετών” στη Χάιφα, δύο ημέρες αφού τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (drone) της οργάνωσης σκότωσε τέσσερις στρατιώτες σε μια στρατιωτική βάση στο νότιο τμήμα αυτής της μεγάλης πόλης του βόρειου Ισραήλ. Ανακοίνωσε επίσης ότι στόχευσε «τρεις μπουλντόζες και ένα άρμα μάχης Merkava» του ισραηλινού στρατού στο συνοριακό χωριό Ράμια στο νότιο Λίβανο, λέγοντας αυτά τα οχήματα κάηκαν. Το σιιτικό κίνημα λέει ότι μαχητές του πολεμούν σε «μάχες σώμα με σώμα» με Ισραηλινούς στρατιώτες στο νότιο Λίβανο.
Η επίθεση της Κυριακής ήταν η πιο φονική που έχει εξαπολύσει το φιλοϊρανικό κίνημα στο ισραηλινό έδαφος σε σχεδόν έναν μήνα στρατιωτικής κλιμάκωσης. Η ένοπλη ισλαμιστική οργάνωση λέει πως πλέον εμπλέκεται σε “στενές μάχες” με Ισραηλινούς στρατιώτες στον νότιο Λίβανο. Το Ισραήλ, από την πλευρά του, ενέτενε τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στον Λίβανο.
Στο μεταξύ, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ Ναΐμ Κάσεμ δήλωσε πως η οργάνωση θα προκαλέσει πόνο στο Ισραήλλ, αν και κάλεσε για κατάπαυση του πυρός. “Η λύση είναι μια κατάπαυση του πυρός, δεν μιλάμε από θέση αδυναμίας. Αν οι Ισραηλινοί δεν το θέλουν αυτό, θα συνεχίσουμε”, είπε ο Κάσεμ σε ηχογραφημένη ομιλία που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο της οργάνωσης. “Όμως μετά την κατάπαυση του πυρός, με βάση μια έμμεση συμφωνία, οι έποικοι θα επιστρέψουν στον βορρά και άλλα βήματα θα σχεδιαστούν”.
Ο Κάσεμ είπε πως η Χεζμπολάχ διατηρεί το δικαίωμα να επιτεθεί οπουδήποτε στο Ισραήλ επειδή ο εχθρός της έχει κάνει το ίδιο στον Λίβανο. Είπε πως πως περισσότεροι Ισραηλινοί θα εκτοπιστούν και “εκατοντάδες χιλιάδες, ακόμη και περισσότεροι από δύο εκατομμύρια, θα κινδυνεύουν κάθε στιγμή, κάθε ώρα, κάθε μέρα”. “Θα εστιάσουμε στη στοχοποίηση του ισραηλινού στρατού και των κέντρων και των στρατώνων του”, είπε. Ο Κάσεμ είναι ντε φάκτο επικεφαλής της οργάνωσης μετά τη δολοφονία του γενικού γραμματέα της Χασάν Νασράλα από το Ισραήλ στις 27 Σεπτεμβρίου.
Το Ισραήλ για τα αντίποινα
Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υπογραμμίζει πως τα αντίποινα σε βάρος του Ιράν για την πυραυλική επίθεση της 1ης Οκτωβρίου θα καθοριστούν βάσει των συμφερόντων του Ισραήλ.
Η επισήμανση εκλαμβάνεται ως αντίδραση στο δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post που ανέφερε ότι ο Νετανιάχου διαβεβαίωσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι το Ισραήλ σκοπεύει να πλήξει στρατιωτικούς στόχους στο Ιράν και όχι πυρηνικές ή πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.
Σύμφωνα με αξιωματούχο που επικαλείται η Washington Post, ο Νετανιάχου συμφώνησε στον σχεδιασμό των ισραηλινών αντιποίνων με τέτοιον τρόπο ώστε να μην έχουν αντίκτυπο στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. Ενδεχόμενη επίθεση εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων του Ιράν θα μπορούσε να εκτοξεύσει τις τιμές του «μαύρου χρυσού», πλήττοντας την υποψηφιότητα της Κάμαλα Χάρις λόγω της δυσφορίας των ψηφοφόρων για την αύξηση της τιμής των καυσίμων.
«Ακούμε τις σκέψεις της αμερικανικής κυβέρνησης, αλλά θα λάβουμε τις τελικές αποφάσεις μας βάσει των αναγκών στην εθνική ασφάλεια του Ισραήλ», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του πρωθυπουργού Νετανιάχου.
Εντωμεταξύ την επανεμφάνισή του έκανε ο διοικητής της ειδικής μονάδας των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, της Δύναμης Κουντς, Ισμαήλ Καανί, μετά από αρκετό διάστημα και ενώ είχαν φουντώσει οι φήμες για την τύχη του και είχε δημοσιευτεί ότι υπέστη καρδιακή προσβολή. Ειδικότερα, σε πλάνα που μετέδωσε σήμερα, Τρίτη η κρατική τηλεόραση του Ιράν, φέρεται να εμφανίζεται ο Ισμαήλ Καανί, στην κηδεία για τον Αμπάς Νιλοφοροσάν, διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης που σκοτώθηκε στο Λίβανο. Σημειώνεται πως φήμες σχετικά με την τύχη του Καανί είχαν διαδοθεί τις τελευταίες ημέρες, καθώς ο ίδιος δεν εμφανιζόταν δημόσια.
Αντιπαράθεση για την UNIFIL
Από την άλλη πλευρά οι κυανόκρανοι της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL) θα παραμείνουν στις θέσεις τους, παρά τις προειδοποιήσεις του Ισραήλ να υποχωρήσουν, καθώς κλιμακώνονται οι συγκρούσεις μεταξύ του ισραηλινού στρατού και μαχητών της Χεζμπολάχ, υπογράμμισε χθες Δευτέρα ο Ζαν-Πιερ Λακρουά, συντονιστής των ειρηνευτικών επιχειρήσεων των Ηνωμένων Εθνών.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ζήτησε εκ νέου τη Δευτέρα να αποχωρήσει η UNIFIL από τις εμπόλεμες ζώνες στο νότιο τμήμα του Λιβάνου, απορρίπτοντας τις κατηγορίες ότι ισραηλινά στρατεύματα είχαν βάλει στο στόχαστρο κυανόκρανους.
«Έχει αποφασιστεί ότι η UNIFIL θα διατηρήσει όλες τις θέσεις της, παρά τις εκκλήσεις του ισραηλινού στρατού» να αποσυρθεί από τις περιοχές που βρίσκονται κοντά στην Μπλε Γραμμή (σ.σ. το σύνορο μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου), δήλωσε ο Ζαν-Πιερ Λακρουά, συμπληρώνοντας ότι η απόφαση ελήφθη με τη σύμφωνη γνώμη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Ο Νετανιάχου διεμήνυσε χθες ότι το Ισραήλ θα εξακολουθήσει «να πλήττει ανελέητα τη Χεζμπολάχ» στον Λίβανο, κατά την επίσκεψή του στη στρατιωτική βάση που επλήγη την Κυριακή από μη επανδρωμένο αεροσκάφος της λιβανέζικης οργάνωσης, με αποτέλεσμα τον θάνατο τεσσάρων στρατιωτών. Επανέλαβε επίσης τον ισχυρισμό του ότι η Χεζμπολάχ χρησιμοποιεί ως «ασπίδα» τις θέσεις της UNIFIL προκειμένου να εξαπολύει επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ.