Κατάρ : Δημοψήφισμα για να καταργηθούν οι εκλογές

Κατάρ : Δημοψήφισμα για να καταργηθούν οι εκλογές

Ο Εμίρης του Κατάρ κρίνει ότι οι εκλογές για το Συμβούλιο της Σούρα αναστάτωσαν την κοινωνία και ότι δεν έχουν και πολύ νόημα, οπότε προχωρεί σε δημοψήφισμα για να αλλάξει πάλι το σύνταγμα και να παύσουν οι “βουλευτικές” εκλογές που έγιναν εκεί για πρώτη φορά  το 2021.

Οι βουλευτικές εκλογές στο Κατάρ εγκρίθηκαν μέ συνταγματικές αλλαγές το 2003, αλλά έγιναν σχεδόν 20 χρόνια αργότερα, το 2021. Εξελέγησαν τότε τα δύο τρίτα από τα μέλη του Συμβουλίου της Σούρα, που έχει 45 μέλη και κάποιες στοιχειώδεις εξουσίες. Οι εκλογές προκάλεσαν σπάνιες φυλετικές εντάσεις στη χώρα καθώς ορισμένα μέλη μιας βασικής φυλής Βεδουΐνων διαπίστωσαν ότι δεν είχαν δικαίωμα ψήφου. Συγκεκριμένα, η φυλή Αλ Μουρά, μια από τις πιο πολυάριθμες φυλές Βεδουΐνων στις χώρες του Κόλπου με ρίζες στην ανατολική Σαουδική Αραβία, ξεσηκώθηκε όταν εκ των υστέρων διαπίστωσε ότι με τον εκλογικό νόμο απαγορευόταν να ψηφίζουν οι πολίτες που η οικογένειά τους δεν βρισκόταν στο Κατάρ πριν από το 1930.

Ο σεϊχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι χαρακτήρισε σήμερα τις εκλογές “πείραμα”, το οποίο εξετάστηκε και οδήγησε την κυβέρνηση στο να προτείνει τις συνταγματικές τροπολογίες. “Το Συμβούλιο της Σούρα δεν είναι αντιπροσωπευτικό κοινοβούλιο σε δημοκρατικό σύστημα. Το καθεστώς και οι εξουσίες του δεν θα επηρεαστούν είτε τα μέλη του εκλέγονται μέσω βουλευτικών εκλογών είτε διορίζονται”, δήλωσε ο σεϊχης Ταμίμ κατά την ετήσια ομιλία του για την έναρξη των εργασιών του Συμβουλίου. Το Συμβούλιο, είπε ο ίδιος, θα εξετάσει τις τροπολογίες και θα τις θέσει σε δημοψήφισμα το οποίο θα έχει δεσμευτικό αποτέλεσμα σύμφωνα με το Reuters.

Η Σούρα έχει τύποις νομοθετική εξουσία και εγκρίνει τη γενική πολιτική και τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης, αλλά δεν έχει λόγο για θέματα που αφορούν την άμυνα, την ασφάλεια και την οικονομική και επενδυτική πολιτική για το μικρό αυτό αλλά πλούσιο πετρελαιοπαραγωγό κράτος, το οποίο απαγορεύει τη σύσταση και λειτουργία πολιτικών κομμάτων. Το Συμβουλευτικό αυτό όργανο της Σούρα μπορεί να απορρίψει νόμους με απλή πλειοψηφία και να παύσει υπουργό με πλειοψηφία δύο τρίτων. Από τα 45 μέλη του, τα 15 ορίζονταν και τα 30 είχε αποφασισθεί να εκλέγονται, αλλά τώρα ο Εμίρης θέλει να διορίζονται όλα όπως γινόταν μέχρι το 2021.

Ο σεΐχης Ταμίμ ανακοίνωσε σήμερα ότι το Κατάρ επιχείρησε να αποφύγει τις εντάσεις που τελικά προκλήθηκαν ανάμεσα στις οικογένειες και στις φυλές λόγω της εκλογικής διαδικασίας. Η χώρα έχει ως πολίτευμα τύποις τη συνταγματική μοναρχία, αλλά στην ουσία την απόλυτη. Αρχηγός του κράτους είναι ο Εμίρης του Κατάρ και επικεφαλής της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός , που ορίζεται από τον Εμίρη όπως και οι υπουργοί.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx