Ρωσία προς Δύση για τη Γεωργία: Μην αναμιγνύεστε στις εκλογές άλλων κρατών

Ρωσία προς Δύση για τη Γεωργία: Μην αναμιγνύεστε στις εκλογές άλλων κρατών

Το Κρεμλίνο κατηγόρησε σήμερα τις χώρες της Δύσης για ανάμειξη στις εκλογές της Γεωργίας, μιας μικρής χώρας του Καυκάσου που βρίσκεται μεταξύ ρωσικής και δυτικής επιρροής, ενώ απομένουν περίπου 10 ημέρες για τις βουλευτικές εκλογές που είναι κρίσιμες για το μέλλον της χώρας.

«H πρόεδρος της Γεωργίας λέει ότι η κυβέρνησή της… κυβερνάται από τη Ρωσία. Εμείς δεν αναμιγνυόμαστε στις εκλογές εκεί. Αντιθέτως βλέπουμε απροκάλυπτες απόπειρες από χώρες της Δύσης να ασκηθούν πιέσεις στις τοπικές αρχές και προσπάθειες για άμεση, άνευ προσχημάτων επιρροή στις εκλογές», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ, σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Η πρόεδρος της Γεωργίας, Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, αν και εξελέγη με την υποστήριξη του φερομένου ως φιλορωσικού κυβερνώντος κόμματος, έχει μεταστραφεί και περιοδεύει σε δυτικές πρωτεύουσες ζητώντας συμπαράσταση, επειδή κατά τη γνώμη της η «αντιευρωπαϊκή κυβέρνηση θα παραποιήσει τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών, που προγραμματίζονται για τις 26 Οκτωβρίου». Σε συνέντευξη της στους Financial Times είπε ότι «η χώρα μου κυβερνάται από τη ρωσική κυβέρνηση» και πρόσθεσε ότι οι εκλογές θα είναι μια επιλογή μεταξύ «του ευρωπαϊκού μέλλοντος και του ρωσικού παρελθόντος».

Η δυτική εκστρατεία κατά της κυβέρνησης της Γεωργίας, που οφείλεται στην σχετικά φιλορωσική στάση της δεύτερης, άρχισε όταν το κυβερνών κόμμα αποφάσισε να θεωρούνται ξένα μέσα ή “πράκτορες” όσες επιχειρήσεις (κυρίως μέσα ενημέρωσης) χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό. Δυτικές κυβερνήσεις θεωρούν ότι είναι αντίγραφο του αντίστοιχου νόμου στη Ρωσία, που χαρακτηρίζει “ξένους πράκτορες” τα μέσα που έχουν ξένα κεφάλαια από πίσω. Όσα μέσα χαρακτηρίζονται έτσι, πρέπει στις ειδήσεις τους να έχουν ένα μπάνερ που να αναφέρει ότι έχουν αυτό το χαρακτηρισμό. Οι δυτικοί θεωρούν ότι αυτό το μπάνερ «χρησιμοποιείται για την καταστολή κάθε διαφωνίας». Αλλη μια αφορμή για τη Δύση στάθηκε ένας νέος νόμος που περιορίζει σύμφωνα με την Κομισιόν τα δικαιώματα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ. Μετά της αντιδράσεις των ΗΠΑ και μερικών δυτικών κυβερνήσεων, η Γεωργία απείλησε ότι «θα επανεξετάσει τις διπλωματικές σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ».  Η εκλογική αναμέτρηση,  μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος “Γεωργιανού Ονείρου”, και των φιλοευρωπαϊκών αντιπολιτευόμενων κομμάτων θεωρείται αμφίρροπη από τους Δυτικούς.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Financial Times, Ria Novosti

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx