Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ στα Χανιά

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ στα Χανιά

Ο ρόλος της χώρας γεωστρατηγικά σε σχέση με το ΝΑΤΟ, οι γεωπολιτικές εξελίξεις, οι επιχειρησιακές δραστηριότητες του ΝΑΤΟ και θέματα ασφάλειας της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου, είναι μερικά από τα θέματα που αφορούν τις εργασίες της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ που πραγματοποιούνται στην Κρήτη. Στην πόλη διοργανώθηκε παράλληλα αντιπολεμική διαδήλωση.

Συγκεκριμένα, αξιωματούχοι από χώρες μέλη του ΝΑΤΟ βρίσκονται στα Χανιά, όπου πραγματοποίησαν σήμερα επισκέψεις σε μονάδες και τμήματα που εμπλέκονται με λειτουργίες και σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και ενημερώθηκαν για θέματα επιχειρήσεων και σχεδιασμών από τους αρμόδιους αξιωματικούς. Παράλληλα υπήρξαν εργασίες μεταξύ μελών υπο-επιτροπών για ζητήματα που άπτονται των προτεραιοτήτων της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής της Ελλάδας, καθώς και σε τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις.

Τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης υποδέχτηκαν στα Χανιά η πρόεδρος της επιτροπής άμυνας και εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής και βουλευτής Χανίων Ντόρα Μπακογιάννη, καθώς επίσης ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Καιρίδης και η βουλευτής Χανίων της ΝΔ και μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας της Κοινοβουλευτικής συνέλευσης ΝΑΤΟ, Σέβη Βολουδάκη παρουσία ανώτατων αξιωματικών των αντίστοιχων μονάδων και τμημάτων.

Αύριο Τετάρτη οι συμμετέχοντες στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση στα Χανιά θα μεταβούν στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης για ενημέρωση που αφορά στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας η οποία θα πραγματοποιηθεί από τον πρόεδρο του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και στελέχη του Λιμενικού Σώματος.

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ ιδρύθηκε το 1955 και απαρτίζεται από 281 βουλευτές των 32 χωρών – μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Κοινοβούλια χωρών μη μελών της Συμμαχίας μετέχουν στις δραστηριότητες της Συνέλευσης υπό το καθεστώς α) συνδεδεμένου μέλους (11 κράτη), β) κοινοβουλευτικού παρατηρητή (7 κράτη), καθώς και τέσσερις χώρες της Μεσογείου υπό καθεστώς συνδεδεμένου μέλους.

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ ιδρύθηκε για να προάγει τον διακοινοβουλευτικό διάλογο για θέματα ασφάλειας, την ενίσχυση των σχέσεων των εθνικών κοινοβουλίων, καθώς και την προώθηση των στόχων της Συμμαχίας, όπως η συνεργασία των χωρών – μελών της σε στρατιωτικό, πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό τομέα.

Η γραμματεία της Συνέλευσης εδρεύει στις Βρυξέλλες. Σε ετήσια βάση, πραγματοποιούνται δύο Ολομέλειες, μια εαρινή και μια φθινοπωρινή. Σημαντικό μέρος των εργασιών της Συνέλευσης επιτελείται από τις Επιτροπές: α) Πολιτικής Πτυχής της Ασφάλειας, β) Άμυνας και Ασφάλειας, γ) Οικονομικών και Ασφάλειας, δ) Πολιτική Επιτροπή, ε) Επιστήμης και Τεχνολογίας. Στο πλαίσιο των Επιτροπών συζητούνται και υιοθετούνται εκθέσεις, καθώς και συστάσεις πολιτικής.

Όργανα της Συνέλευσης αποτελούν, επίσης, η Ειδική Ομάδα για τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, το Διακοινοβουλευτικό Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ουκρανίας και το Διακοινοβουλευτικό Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Γεωργίας. Σημαντική πρωτοβουλία αποτελεί το Πρόγραμμα Rose-Roth για τη συνεργασία των Κοινοβουλίων Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Η Ελλάδα συμμετέχει στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση ΝΑΤΟ με κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία επτά τακτικών και επτά αναπληρωματικών μελών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Βουλή των Ελλήνων

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx