Ζελένσκι: Δεν παραχωρούμε εδάφη, θα νικήσουμε – Πεσκόφ: Καλό σχέδιο είναι να μιλούν όταν είναι νηφάλιοι

Ζελένσκι: Δεν παραχωρούμε εδάφη, θα νικήσουμε –  Πεσκόφ: Καλό σχέδιο είναι να μιλούν όταν είναι νηφάλιοι
EPA/SERGEY DOLZHENKO

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αποκάλυψε σήμερα στο Κοινοβούλιο της χώρας του μερικά από τα σημεία του “σχεδίου νίκης” στο οποίο αναφέρεται από μηνών και ουσιαστικά αφορά στη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς, στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ και στον εξαναγκασμό της Ρωσίας σε διαπραγματεύσεις. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σχολίασε: «Δεν έχω δει το σχέδιο για να σχολιάσω, αλλά εν πρώτοις θα έλεγα ότι πρέπει να μιλάνε όταν είναι νηφάλιοι. Το σχέδιο είναι μάλλον αμερικάνικο πάντως και με δυο λόγια λέει να συνεχιστεί ο πόλεμος μέχρι να πέσει και ο τελευταίος Ουκρανός στρατιώτης».

Ο Ζελένσκι είπε ότι κάποια σημεία από το σχέδιό του παραμένουν απόρρητα, αλλά μίλησε για τα ανακοινώσιμα. Όπως είπε «εάν το σχέδιο υποστηριχθεί, μπορούμε να τελειώσουμε τον πόλεμο το αργότερο μέσα στο 2025». Βασικό σημείο κατά την εκτίμησή του είναι να ενταχθεί απο τώρα η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, και όχι μετά τη λήξη του πολέμου

Είπε: «Κατανοούμε ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι θέμα του μέλλοντος, όχι του παρόντος, αλλά αν γίνει τώρα αυτό το βήμα, θα δείξει στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν το λάθος των γεωπολιτικών του υπολογισμών». Εν συνεχεία αναφέρθηκε στο δεύτερο κατά τη γνώμη του βασικό σημείο του σχεδίου, που είναι «η ανάγκη να μεταφερθεί ο πόλεμος στο ρωσικό έδαφος, όπως κάναμε ήδη στο Κουρσκ. Αυτό θα αποτρέψει τη δημιουργία πιθανών «ζωνών προστασίας» στο ουκρανικό έδαφος. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει την άρση των περιορισμών στα πλήγματα μεγάλης εμβέλειας στη Ρωσία, πρόσθετες προμήθειες όπλων μεγάλης εμβέλειας και Δυτική υποστήριξη για την κατάρριψη ρωσικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών πάνω από την Ουκρανία», είπε ο Ζελένσκι.

Το τρίτο σημείο αναφέρεται «στην μη πυρηνική αποτροπή, ένα μέρος της οποίας θα παραμείνει διαβαθμισμένο. Η Ουκρανία προτείνει ένα συνολικό πακέτο μη πυρηνικής στρατηγικής αποτροπής στο έδαφός της που θα προστατεύει τη χώρα από μελλοντική επιθετικότητα. Αυτό το σημείο έχει αναφερθεί λεπτομερώς στους ηγέτες των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Το τέταρτο σημείο αφορά σε οικονομικές συμφωνίες και ο Ζελένσκι αναφέρθηκε στην αξιοποίηση των φυσικών πόρων της Ουκρανίας σε ουράνιο, τιτάνιο και λίθιο. Η Ουκρανία προσφέρει μια ειδική συμφωνία για από κοινού επενδύσεις και χρήση αυτών των πόρων με την ΕΕ και τις Η.Π.Α. Το “σχέδιο νίκης” περιέχει, όπως είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας και πρόταση για περαιτέρω κυρώσεις. Το πέμπτο βασικό σημείο είναι η μεταπολεμική αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ουκρανίας.

Ο Ζελένσκι είπε ότι το Κίεβο διαθέτει μια μεγάλη και έμπειρη στρατιωτική δύναμη που μπορεί να ενισχύσει το ΝΑΤΟ και την ασφάλεια της ευρωπαϊκής ηπείρου. «Εάν συμφωνήσουν οι εταίροι, τότε μετά τον πόλεμο, οραματιζόμαστε την αντικατάσταση ορισμένων στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ που σταθμεύουν στην Ευρώπη με ουκρανικές μονάδες», είπε ο πρόεδρος. «Εάν ο Πούτιν επιτύχει τους τρελούς γεωπολιτικούς, στρατιωτικούς, πνευματικούς και οικονομικούς του στόχους, θα εντυπωσιάσει άλλες πιθανόν επιθετικές δυνάμεις, ιδιαίτερα στην περιοχή του Κόλπου, στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού και στην Αφρική, γιατί θα αποδείξει ότι οι επιθετικοί πόλεμοι μπορεί να είναι κερδοφόροι», είπε ο Ζελένσκι. «Πρέπει να εφαρμόσουμε το σχέδιο νίκης για να εξαναγκάσουμε τη Ρωσία να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της ειρήνης και να πάρει τέλος ο πόλεμος χωρίς να χάσει εδάφη η Ουκρανία».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πεσκόφ κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που δίνει, ρωτήθηκε και για το “σχέδιο νίκης”. Απάντησε ότι το Κίεβο «πρέπει να συνέλθει». Ειδικότερα, είπε:

«Τόσες εβδομάδες τώρα γίνεται λόγος για κάποιου είδους “σχεδίου ειρήνης”, αλλά, πιθανότατα, αυτό είναι το εξαρχής σχέδιο των Αμερικανών να μας πολεμούν μέχρι να σκοτωθεί και ο τελευταίος Ουκρανός στρατιώτης, σχέδιο το οποίο ο Ζελένσκι έχει τώρα καμουφλάρει και αποκαλεί «σχέδιο ειρήνης” και “σχέδιο νίκης”. Προφανώς, δεν υπάρχει άλλο σχέδιο. Είναι βέβαια δύσκολο να σχολιάσω κάτι που δεν άκουσα ή είδα, αλλά το πραγματικό σχέδιο ειρήνης για το Κίεβο θα είναι η συνειδητοποίηση της ματαιότητας της πολιτικής που ακολουθεί. Μπορεί να υπάρξει πάντως και εναλλακτικά ένα διαφορετικό σχέδιο ειρήνης: να γίνει κατανοητό ότι πρέπει ξεμέθυστοι οι άνθρωποι να αντιληφθούν τους πραγματικούς λόγους που οδήγησαν σε αυτή τη σύγκρουση γύρω από την Ουκρανία».

Πηγή: ΑΠΕ–ΜΠΕ, kyivindependent και Ria Novosti

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx