Γαλλία: Εμείς δεν θα στείλουμε μετανάστες σε τρίτες χώρες όπως η Ιταλία

Γαλλία: Εμείς δεν θα στείλουμε μετανάστες σε τρίτες χώρες όπως η Ιταλία

Η μεταφορά μεταναστών προς τρίτες χώρες, όπως το έκανε η Ιταλία με την Αλβανία, δεν είναι εφικτό να εφαρμοστεί στη Γαλλία, για «νομικούς και θεσμικούς λόγους», δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Μισέλ Μπαρνιέ.

«Δεν πιστεύω ότι αυτή η ιδέα είναι εφικτή στη Γαλλία, αλλά θα συνεργαστούμε ακόμη περισσότερο με τις χώρες διαμετακόμισης ή με τις χώρες αναχώρησης των μεταναστών. Αυτό κάνει εξάλλου η Ιταλία, με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη Λιβύη ή με την Τυνησία και εμείς θα συνεργαστούμε με αυτές τις χώρες», είπε ο Μπαρνιέ. Εν τω μεταξύ η ιταλική “πατέντα” να στέλνει μετανάστες σε κέντρα κράτησης στην Αλβανία, σκόνταψε σε δικαστική απόφαση, μία μέρα μόλις μετά την εφαρμογή της.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι υπέγραψε στα τέλη του 2023 συμφωνία με τα Τίρανα για την ίδρυση δύο κέντρων κράτησης στην Αλβανία, όπου θα μεταφέρονταν οι μετανάστες που διασώζονταν στη Μεσόγειο και θα υποβάλουν εκεί αίτημα χορήγησης ασύλου. Η Μελόνι παρουσίασε λεπτομερώς το περιεχόμενό της σε μια ανεπίσημη συνάντηση στις Βρυξέλλες την Πέμπτη. Πρόκειται για μια πενταετή συμφωνία γι ενηλίκους άνδρες που εντοπίζονται από το πολεμικό ναυτικό ή την ιταλική ακτοφυλακή στη ζώνη έρευνας και διάσωσης, στα διεθνή ύδατα. Ωστόσο σήμερα, ιταλικό δικαστήριο ακύρωσε την κράτηση στα αλβανικά κέντρα των πρώτων αιτούντων ασύλου που είχαν μεταφερθεί εκεί αυτήν την εβδομάδα -16 άτομα, εκ των οποίων οι δύο  αποδείχθηκε ότι ήταν ανήλικοι και οι άλλοι δύο ανήκαν σε ευπαθείς ομάδες, οπότε ξαναγύρισαν στην Ιταλία, καθώς από τα σχέδια της Ιταλίας εξαιρούνταν γυναίκες και ανήλικοι.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι αναφέρθηκε στην απόφαση του δικαστηρίου της Ρώμης να μην επικυρώσει την κράτηση των 12 μεταναστών που βρίσκονται από χθες στο δύο ιταλικά κλειστά κέντρα της Βόρειας Αλβανίας. «Σέβομαι τις αποφάσεις της δικαστικής εξουσίας, αλλά θα ήθελα να σέβονται και οι δικαστές τις αποφάσεις της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας. Η δημοκρατία βασίζεται στη διάκριση των εξουσιών. Η δικαστική εξουσία πρέπει να εφαρμόζει τους υπάρχοντες νόμους και όχι να τους εργαλειοποιεί για να εμποδίζει την κυβέρνηση να τους χρησιμοποιεί”, είπε ο Ταγιάνι.  Το δικαστήριο έκρινε ότι δεν στέκει νομικά η απέλαση των 12, γιατί όταν οι μετανάστες προέρχονται από χώρα που δεν σέβεται όλες τις ατομικές ελευθερίες και το σύνολο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν θεωρείται ασφαλής και ο μετανάστης πρέπει να λαμβάνει άσυλο ως προσφυγας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx