Κρούσμα ψώρας κλείνει δημοτικό σχολείο στην Κρήτη
19/10/2024Kρούσμα ψώρας καταγράφηκε σε μαθητή δημοτικού σχολείου στην περιοχή των Χανίων και το σχολείο έκλεισε για απολύμανση.
Οι εξετάσεις έδειξαν ότι πρόκειται για τη λεγόμενη νορβηγική ψώρα (επειδή εκεί πρωτοδιαγνώσθηκε) και αυτή έχει λιγότερη φαγούρα, όμως μεταδίδεται πιο εύκολα και προκαλεί ένα είδος “κρούστας”. Τα συνήθη συμπτώματα είναι ερεθισμός του δέρματος, εξανθήματα, φαγούρα και ενίοτε “ρωγμές”. Θεραπεύεται εύκολα κατά κανόνα, αλλά είναι πιο προβληματική νόσος για ανοσοκατεσταλμένα άτομα και για ηλικιωμένους. Η θεραπεία γίνεται με ειδικά αντιπαραστιτικά φάρμακα, άλλα από του στόματος και αλλά με επάλειψη.
Πάντως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για δεύτερο επιβεβαιωμένο κρούσμα, ούτε για δεύτερο άτομο που να έχει αναφέρει συμπτώματα. Η συνήθης ψώρα κατά κανόνα μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή και με στενή επαφή εν γένει με πάσχοντα, αλλά η νορβηγική μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα. Είναι εύκολο να μεταδοθεί σε συγκάτοικους αλλά και σε χώρους με πολλά κοινόχρηστα αντικείμενα ή σε κλειστές δομές. Το παράσιτο ζει μερικές μέρες χωρίς ξενιστή (άνθρωπο δηλαδή), οπότε πρέπει να απολυμαίνονται κλινοσκεπάσματα, πετσέτες, ρούχα, παπούτσια, αλλά και τραπέζια και επιφάνειες. Κάποιες επιφάνειες όπως τραπέζια ή αντικείμενα όπως βιβλία, μπορούν απλά να σκεπαστούν για 3-4 μέρες, μέχρι να “πεθάνει από πείνα” το παράσιτο.
Στα Χανιά συνταγογραφήθηκε προληπτική αγωγή για όλο το προσωπικό και τους μαθητές του σχολείου, είτε εμφανίζουν συμπτώματα είτε όχι, προκειμένου να μην εγκατασταθεί το συγκεκριμένο παράσιτο στο δέρμα τους. Ακόμα, λόγω του ότι ορισμένοι εκπαιδευτικοί υπηρετούν και σε άλλα σχολεία, δόθηκε σύσταση για προληπτική αγωγή με λοσιόν και στο προσωπικό άλλων ειδικών σχολείων. Η νόσος εκδηλώνεται συνήθως μέσα σε δύο έως έξι εβδομάδες. Περισσότερα για το νόσημα μπορείτε να διαβάσετε εδώ και εδώ.