Ουκρανία: Πάνω από 60.000 δικάζονται για λιποταξία

Ουκρανία: Κλείνει και η ελληνική πρεσβεία στο Κίεβο - Φόβοι για αεροπορική επίθεση
epa11269488 A still image taken from a handout video provided by the Russian Defence Ministry press-service, shows a Russian army crew of the ‘Fagot’ ATGM in combat against Ukrainian troops in Russian controlled part of Ukraine, Luhansk region, Ukraine, 10 April 2024. According to the Russian Defence Ministry, crews of 2S5 Giatsint-S self-propelled artillery units are conducting counter-battery combat, striking at Ukrainian army ammunition depots and other strongholds. Russian troops entered Ukrainian territory on 24 February 2022, starting a conflict that has provoked destruction and a humanitarian crisis. EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE/HANDOUT HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Σύμφωνα με τους Times φέτος λιποτάκτησαν περισσότεροι Ουκρανοί από πέρσι και εκκρεμούν δίκες για 51.000 άνδρες. Είναι πλέον τόσο σοβαρό το πρόβλημα, που η ουκρανική Βουλή προ διμήνου ψήφισε να αποποινικοποιηθεί η πρώτη λιποταξία αν ο λιποτάκτης συμφωνήσει να γυρίσει στη μονάδα του. Δεν έχουμε εικόνα για το τι συμβαίνει στη Ρωσία, αλλά το ηθικό είναι ευλόγως πιο πεσμένο στην Ουκρανία.

Φέτος σύμφωνα με την Kyiv Post εκτιμάται ότι οι διώξεις για λιποταξία στην Ουκρανία, όπου η ποινή ειναι μέχρι και 12ετής κάθειρξη, έφθασαν τις 30.000. Η βρετανική εφημερίδα The Times δίνει πολύ μεγαλύτερα νούμερα, αναφέροντας οτι έχουν κινηθεί περίπου 51.000 ποινικές υποθέσεις για λιποταξία  μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Η ισπανική εφημερίδα El Pais αναφέρεται σε 45.543 λιποταξίες μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου του τρέχοντος έτους, και γράφει ότι αυτό το νούμερο προκύπτει από στοιχεία της Γενικής Εισαγγελίας που διέρρευσαν στον ουκρανικό Τύπο. Όλοι αυτοί οι αριθμοί είναι πολύ υψηλότεροι από τις 22.000 ποινικές διώξεις που ασκήθηκαν για το ίδιο αδίκημα το 2023 και τις μόλις 9.000 διώξεις  το 2022.

Ένα σοβαρό θέμα είναι ότι για τους Ουκρανούς στρατεύσιμους, η στράτευση είναι ισόβια και οι στρατιώτες δεν έχουν κάποια ελπίδα να υπηρετήσουν π.χ. ένα χρόνο και μετά να γυρίσουν σπίτι τους. Το AlJazeera στην έρευνα που έκανε επί του θέματος, αναφέρει ότι μεταξύ άλλων παραγόντων που έχουν αυξηθεί η λιποταξίες, είναι πέραν του πεσμένου ηθικού και του φόβου του θανάτου, η καθαρά φυσική εξάντληση. Οι στρατιώτες βρίσκονται στο πεδίο χωρίς καμία ανάπαυλα επειδή δεν μπορουν να αναπληρωθούν και δικαιούνται μόλις 20 μέρες άδεια το χρόνο, σπαστές σε δύο δεκαήμερα. Η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού όμως καθυστερεί ακόμα κι αυτά τα δεκαήμερα. Εκτιμάται εν τω μεταξύ ότι έχουν σκοτωθεί περίπου 80.000 Ουκρανοι στρατιώτες.

Ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα είναι αυτό καθαυτό της μάχης, όταν έρχονται μάχες όπου οι Ουκρανοί αντιμετωπίζουν τριπλάσιες δυνάμεις, όπως είπε ο Σάιμον Σλέτζελ, αναλυτής της Crisis Group, στο Radio Free Europe, που εδρεύει στην Πράγα. Αναλυτές εκτιμούν ότι υπάρχει περίπου ένα εκατομμύριο στρατιωτικό προσωπικό στον ουκρανικό στρατό σε σύγκριση με περίπου 2,4 εκατομμύρια στη ρωσική πλευρά, αλλά καμία από τις δύο χώρες δεν δημοσιεύει αυτά τα στοιχεία. Οι διοικητές του ουκρανικού στρατού ανεβάζουν την αναλογία των Ρώσων έναντι των Ουκρανών μαχητών σε 10 προς 1. Παράλληλα, ο Ουκρανός στρατιώτης αντιμετωπίζει ελλείψεις σε πυρομαχικά ή και σε όπλα. Στρατιώτες λένε ότι είναι ανεπαρκώς οπλισμένοι και παραπονιούνται ότι έχουν τον εχθρό στο οπτικό τους πεδίο, τον βλέπουν να προελαύνει και δεν μπορούν να πυροβολήσουν επειδή δεν έχουν πυρομαχικά, σύμφωνα με μαρτυρίες στρατιωτών που μετέδωσε το CNN.

Διοικητές είπαν στους δημοσιογράφους ότι αναγκάστηκαν να δουν άνδρες ολόκληρων μονάδων να σκοτώνονται στον πόλεμο εξαιτίας της έλλειψης πυρομαχικών. Οι Ουκρανοί στρατιώτες στο Κουρσκ αποδεκατίζονται μέρα με τη μέρα, χωρίς να αντικαθίστανται από άλλους στρατιώτες, σε αντίθεση με τους Ρώσους που εναλλάσσονται αποτελεσματικότερα, γράφει το AlJazeera.

Πηγή: AlJazeera

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx